Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En timeout med thaimat

Maten som ble servert på thaimatfestivalen var tilberedt etter alle kunstens regler. Her er dessertbordet. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

En timeout med thaimat

Svalbard samlet inn én million kroner og troner atter på TV-aksjonens innsamlingstopp i landet. Forrige helg kunne man spise seg mett med god samvittighet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.10.2013 kl 16:57

Full fest, god mat og et flagg i rødt, hvitt og blått henger fra taket. Det kunne vært 17. mai, men det er thaimatfestivalen i Longyearbyen forrige lørdag.

– Hvilken av disse er den sterke?

Ei dame lener seg over bordet og ser på tre skåler med grønnsaksblanding i oransje, rødt og grønt.

– Den til venstre er sterkest, de to andre er mildere, sier Thongroi Tantha.

I hendene har hun en stor, brun støter som hun knuser matvarene i morteren med. Det er fargerikt og delikat. Tantha er en av rundt 30 personer som er med og arrangerer festivalen. 25.000 kroner har gått med i råvarer, og flere lokale aktører, som ISS, Svalbardbutikken og Unis, har vært med og sponset arrangementet.

Kokketips

Sjefkokk Apidej Prinkan har full kontroll på kjøkkenet. Til vanlig jobber han som kokk på Kroa. Når det er litt ledig tid i all matlaginga, går han rundt og gir gjestene noen ekstra tips om hvilke smaker som passet godt sammen.

– Denne sausen må du prøve med sataykyllingen, sier han til en mann og får et fornøyd nikk tilbake.

Utvalget er stort, og hvis man vil prøve alt, kommer man borti mange smaker som er ukjente for mange nordmenn. Hva sier du for eksempel til kaker av fisk og reke? Men også mange velkjente slagere var til stede, som vårruller med svinekjøtt og kyllingvinger.

– Det er både god og vakker mat. Bare se på de vannmelonene. Det er rene kunstverket, sier Kirsten Gullberg, som feiret bursdagen sin denne kvelden.

Ved et annet bord lyder de samme lovprisningene.

– Det er veldig godt. Jeg tror ikke jeg har smakt så variert mat før, sier Cathrine Fjeldstad.

Startet forening

For to måneder siden ble Thaiforeningen på Svalbard startet. Somphong Haug er styreleder, og thaimatfestivalen er det første arrangementet de står for. Målet er å fremme thailandsk kultur på Svalbard. Derfor ble det også plass til ulike musikalske innslag underveis fremført av lokale aktører.

Bruspengefond

Etter en haug med arrangementer i flere måneder, var det endelig klart for finalen: Selve TV-aksjonsdagen.

– Vi nærmer oss én million kroner, ingen får lov til å komme tilbake før vi har rundet den summen, sier aksjonsleder Inge Lene Villumsen.

Rundt femti personer møtte opp i banken for å få med seg en bøsse.

Mange av disse var årets konfirmanter, som Sondre H. Dørum. Han gikk sammen med Kari Guldahl og hennes datter Paula (9 år) til energiverket, siden ryktene tilsa at der var det en helt spesiell gave.

Maskinassistent Morten Viking Sundby hadde nemlig møtt på TV-aksjonsleder Inge Lene Villumsen en sen kveld på byen, og lovet å gi bort hele bruspengefondet til de ansatte. Dermed ble bøssa til Dørum en tusenlapp rikere.

– Vi synes det var en god sak. Det ble avtalt en sen aften på Karlsberger, som alle andre viktige saker, sier Sundby.

Bøssebærerne samlet inn til sammen 57.891 kroner.

Nøkkelord

Se bildet større

Damer som disker opp med deilig thaimat. Fra venstre: Wanwong Buer, Thongroi Tantha og Dara Raksasuwan. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Morten Viking Sundby gir energiverkets bruspengefond til Sondre H. Dørum og Paula Guldahl. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Apidej Prinkan hadde full kontroll på et travelt kjøkken. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Paula Guldahl får et bidrag fra Tuwa (3) og William (5) Zadewasser, mens mamma Jezzica Zadewasser hjelper til. Pappa Espen Evertsen ser på. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Aksjonsleder Inge Lene Villumsen briefer bøssebærerne før de går ut i Longyearbyen og samler inn penger. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Bøssebærerne Marianne Log Nyheim, Joakim Rasmussen, Trine Krystad og Ella Krystad på vei ut. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!