Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En tåre for Svalbard

 

En tåre for Svalbard

Sant nok er han en indianer, sigøyner og farende cowboy, og attpåtil født i verdens nordligste by, men Adventdalen ble i kaldeste laget for «the man in black».

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Søndag kom han gående gjennom skokken av publikum iført svart dressjakke, svarte bukser, hvit skjorte og svart halstørkle. Med svart hatt på hodet, og det svarte håret samlet i en hestehale. I den ene hånden holdt han en gitar, i den andre en boks mineralvann.
Det var i kirken det skjedde, og om det ikke akkurat gikk et sus gjennom forsamlingen så var det en lyd der, etter at all sorl hadde stilnet.
– Æ merker at folk e´ jævlig alright her. Æ har ikke opplevd en slåsskamp, enda så mye folk det har vært ute under festivalen. En og annen har selvsagt drukket litt mye, men ingen trøbbel.
Steinar Albrigtsen er strålende fornøyd med oppholdet. Han er blitt 50 år, og han ser forbausende frisk og rørig ut.
Sin første svalbardtur hadde han i 1988, da NRK lagde en tv-dokumentar som gjorde han kjent utenfor Tromsø.
Forrige fredag holdt han workshop i ungdomsklubben. Steinar er svært opptatt av ungdom, og at de i langt større grad skal bli trukket med i arrangement som bluesfestivalen.
– Æ huske en spillejobb i Kabelvåg hvor det hang en masse ungdom og unger utenfor mens vi drev på med lydsjekk. Jeg fikk dem inn slik at de kunne få med seg ett og annet mens vi holdt på. Gjør det samme her, slipp dem inn, gi dem en flaske brus hver og la dem være til stede under lydsjekken.
Steinar er opptatt av stemninga i Longyearbyen, at folk ser ut til å trives – og at det er så lite styr. Lørdag spilte han på Huset, søndag kirkekonsert sammen med telemarksjenta Monika Nordli.
– De som bor her har på en måte meldt sæ litt ut. Her e´ det ingenting å stresse etter, ingen tidsklemme. Når du ikke å hente ungan i barnehagen så ordner det sæ. Folk låse ikke dørene sine, alt e åpent. Æ vil mer enn gjerne komme tilbake.
Musikere sitter henslengt i restauranten på Polarhotellet og venter på bussen til flyplassen. Fire reinsdyr tiltrekker seg oppmerksomhet. Dyrene lar seg villig fotografere av ivrige bluesfolk ute for å trekke inn de siste drag polarluft før ferden sørover.
– Det e viktig å huske på hvor kort livet egenlig e´, og kor viktig det e´ å ta vare på øyeblikket.
Han skal til å utdype dette, noe om filosofien til kompisen Tom Pacheco, som har skrevet mange av låtene hans, og som han også har gitt ut plate sammen med. Så får han øye på vokalisten i bergensbandet Orbo & the Longshots.
– Æ må gi ho dama en klem mens æ ser ho, sier han plutselig, reiser seg kjapt og strener over til nabobordet. Like kjapt er han tilbake igjen. På bordet ligger den svarte hatten.
– Æ har lært mye av Tom Pacheco. Han er cherokee og har mye av sin filosofi derfra.
Det er mye cowboy i Steinar, en dæsj indianer, litt knallis fra nord ispedd sigøyner.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av eiendommen Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

To bjørneskinn å velge i

Under søndagens auksjon til inntekt for TV-aksjonen kommer det isbjørnskinn for salg. Anne Lise Klungseth Sandvik klarer ikke å bestemme hvilket.

I gang med byens «storstue»

Byens nye bibliotek skal bli blant landets mest moderne når det åpner neste sommer.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!