Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En tanke for fremtiden

Denne helgen blir en av de viktigste i Longyearbyens nyere historie. Mandag går fristen ut for å si sin mening om hvordan byen skal utvikle seg de ti neste årene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Har du en mening er det nå du bør komme med den, hvis du ønsker å ha noen innflytelse på utviklingen. Etter engasjementet på folkemøtet mandag å dømme, kan det bli en stor jobb for Longyearbyen lokalstyre å pløye seg gjennom alle høringsuttalelsene. Sjelden har så mange valgt å bruke en kveld til et allmøte, selv ikke kulturhuset har trukket så mange folk. Hvis de samme også tar seg bryet å sende en skriftlig kommentar, skal lokalstyret få litt av en utfordring med å imøtekomme alles ønsker. Alle ser behovet for nye boliger, men ingen vil ha dem som nabo. Ingenting tyder på at vi vil bli færre her på Svalbard, eller at veksten i befolkning og næring vil stoppe. Det er spådd vekst innen forskning og reiseliv, og Store Norske har varslet at de ønsker å snu pendlertrenden og få gruvearbeiderne til å bo i Longyearbyen igjen. Det var på tide. Kanskje blir det også noen flere flyseter ledig, hvis flertallet i Svea-gruva slutter å reise ned og opp igjen hver fjortende dag.

Også i Ny-Ålesund legges det opp til vekst. En ny forvaltningsplan åpner for større bruk av de fredete bygningene, samtidig som en ny arealplan er ute på høring. Kings Bay bedyrer likevel at de prøver å holde igjen. De frykter at for mange forskere på et så lite sted kan føre til at man ødelegger for hverandre, fordi det ikke er plass til alle. I Ny-Ålesund er forskning den eneste virksomheten, og hensynet til den gir naturlige begrensninger. Longyearbyen er mer sammensatt, og det er mange stemmer som skal høres. Som i andre små biotoper har alle innbyggerne her et ønske om å ha det best mulig. Ha den beste utsikten og størst plass. Foreldre vil ha lekeplass til ungene, og næringslivet trenger arealer til lagre, butikker og kontorer. Stadig flere biler og skutere krever også sin plass. Oppi alle ønskene må man finne fram til en fellesnevner som gagner flest mulig.

Uansett hvor mange som sender inn en skriftlig kommentar til den nye arealplanen sitter nok de fleste med et inderlig ønske om at det ikke dukker opp flere groteske resultater av fortetting. Hvis alle er enige om at man ikke ønsker å stenge igjen samtlige grønne lunger, er det vel ingen grunn til å fortsette i den gata. De som flytter til Svalbard gjør ikke det for å bo i en trang by. Det er på tide å tenke kreativt. Kanskje bør man gjøre som Freia Hutzschenreuter foreslo på allmøtet, bygge flere etasjer på de boligene som allerede finnes? Hvis de ikke sperrer for husene bak, vel å merke. Det er et faktum at Longyearbyen lokalstyre har strenge føringer for hvor mye denne lille byen får lov til å strekke seg utover i terrenget. Men hvis alle vinduer tettes igjen og det bare er de som bor helt ytterst mot veien i Adventdalen eller på toppen av Gruvedalen som får se Hiorthfjellet, da forsvinner sjarmen med å bo her.

God helg.

Siste nytt i Nyheter

Skred nederst i Longyearbreen

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Leteaksjon pågår. Ingen er meldt savnet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!