Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En svært sjelden mann

LEZGIN: Isa Iljasov er 46 år, født i Baku i Aserbadjan og tilhører en liten minoritet kalt Lezgin som holder til langs Kaspihavet. Isa er én av totalt rundt 400.000 lezginere. FOTO: Birger Amundsen

En svært sjelden mann

For fem år siden grep skjebnen inn Isa Iljasov liv, legemliggjort i Robert Hermansens skikkelse. Derfor arbeider Isa i dag i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Hans første møte med Svalbard skjedde i august 1990, da han begynte å arbeide som tømmermann i Pyramiden. Livet var godt i gruvebyen innerst i Billefjorden og ikke til å sammenligne med Barentsburg. Isa og kona trivdes så godt at de ble værende der i sju år.
– Hva som var så spesielt der? Miljøet! Forholdet mellom folk. Vi hadde alt i Pyramiden. Det var også slik en ren by. Der var det ikke engang lov til å kaste en sneip på gata, smiler han.
Isa forteller at direktøren forlangte at folk var høflige, at de hjalp hverandre og at de respekterte hverandre.

Etter sju år i Pyramiden, med et opphold på to år i Russland, begynte han i 1999 å arbeide i Barentsburg. Og det var da at han møtte Store Norske-direktør Hermansen.
– Æ fortalte at æ var tømmermann og sa: Kan du hjelpe mæ? Isa smiler varmt, for Hermansen sørget for at han fikk seg arbeid i Svea.
– Takket være Robert e´ æ hær no. Æ e´ takknemlig til Robert, ja hele min familie e´ takknemlige.

Han fikk tidlig råd om at han måtte lære seg norsk, at det ville gjøre alt så mye enklere.
– Æ hadde ikke tid til skolen og lærte meg selv, og fikk hjelp av Johan Sletten og Gustav Halsvik.
Nå arbeider Isa som vaktmester og driftsoperatør i ISS, farer fram og tilbake i Longyearbyen og har en finger med i det aller meste. Han tilhører typen som ikke er redd for å ta i et tak, det være seg et flagg som skal heies eller en vegg som skal flyttes. «Det e´ arbeidet mitt,» svarer han, og trekker på skuldrene. Men Isa har en innstilling at om noen spør om hjelp så må han trø til. Den gamle Pyramiden-ånden lever i han.
– Robert hjalp mæ. Gustav og Johan hjalp mæ. Hvis du spør om hjelp så må æ gjøre det. Vi må hjelpe hverandre.

Nå har han og kona kjøpt leilighet i Longyearbyen og den 17 år gamle sønnen går videregående skole i byen. Isa Iljasov er strålende fornøyd med tilværelsen.
– Vet du hvorfor folk vil bo her i byen? Jo, fordi det er trygt her. Og hvis du har familie da har du framtid. Min bestefar sa alltid: «Husk, hvis du har penger du kan kjøpe nesten alt. Men tre ting du kan ikke kjøpe: Livet, kjærlighet og respekt. Mister du det, mister du alt.»

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!