Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En svært sjelden mann

LEZGIN: Isa Iljasov er 46 år, født i Baku i Aserbadjan og tilhører en liten minoritet kalt Lezgin som holder til langs Kaspihavet. Isa er én av totalt rundt 400.000 lezginere. FOTO: Birger Amundsen

En svært sjelden mann

For fem år siden grep skjebnen inn Isa Iljasov liv, legemliggjort i Robert Hermansens skikkelse. Derfor arbeider Isa i dag i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Hans første møte med Svalbard skjedde i august 1990, da han begynte å arbeide som tømmermann i Pyramiden. Livet var godt i gruvebyen innerst i Billefjorden og ikke til å sammenligne med Barentsburg. Isa og kona trivdes så godt at de ble værende der i sju år.
– Hva som var så spesielt der? Miljøet! Forholdet mellom folk. Vi hadde alt i Pyramiden. Det var også slik en ren by. Der var det ikke engang lov til å kaste en sneip på gata, smiler han.
Isa forteller at direktøren forlangte at folk var høflige, at de hjalp hverandre og at de respekterte hverandre.

Etter sju år i Pyramiden, med et opphold på to år i Russland, begynte han i 1999 å arbeide i Barentsburg. Og det var da at han møtte Store Norske-direktør Hermansen.
– Æ fortalte at æ var tømmermann og sa: Kan du hjelpe mæ? Isa smiler varmt, for Hermansen sørget for at han fikk seg arbeid i Svea.
– Takket være Robert e´ æ hær no. Æ e´ takknemlig til Robert, ja hele min familie e´ takknemlige.

Han fikk tidlig råd om at han måtte lære seg norsk, at det ville gjøre alt så mye enklere.
– Æ hadde ikke tid til skolen og lærte meg selv, og fikk hjelp av Johan Sletten og Gustav Halsvik.
Nå arbeider Isa som vaktmester og driftsoperatør i ISS, farer fram og tilbake i Longyearbyen og har en finger med i det aller meste. Han tilhører typen som ikke er redd for å ta i et tak, det være seg et flagg som skal heies eller en vegg som skal flyttes. «Det e´ arbeidet mitt,» svarer han, og trekker på skuldrene. Men Isa har en innstilling at om noen spør om hjelp så må han trø til. Den gamle Pyramiden-ånden lever i han.
– Robert hjalp mæ. Gustav og Johan hjalp mæ. Hvis du spør om hjelp så må æ gjøre det. Vi må hjelpe hverandre.

Nå har han og kona kjøpt leilighet i Longyearbyen og den 17 år gamle sønnen går videregående skole i byen. Isa Iljasov er strålende fornøyd med tilværelsen.
– Vet du hvorfor folk vil bo her i byen? Jo, fordi det er trygt her. Og hvis du har familie da har du framtid. Min bestefar sa alltid: «Husk, hvis du har penger du kan kjøpe nesten alt. Men tre ting du kan ikke kjøpe: Livet, kjærlighet og respekt. Mister du det, mister du alt.»

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!