Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En statisk elefant?

Er det fare for at Det arktiske universitet blir til en statisk elefant, eller kan det fortsette som et dynamisk nettverk for høyere utdanning i polare områder?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Spørsmålet ble stilt på det åpne møtet om Det arktiske universitet (UArctic) ved Universitetet i Tromsø i går, skriver Universitetet i Tromsø.

UArctic ble dannet i 2001. Formålet med nettverket er å fremme utdanning og forskning i nordområdene og promotere tverrfaglig samarbeid på tvers av de arktiske grensene. Nettverket tilbyr blant annet fjernundervisning ved hjelp av nettbaserte verktøy, utvekslingsprogrammer samt katalogisering av studieprogram som omhandler de sirkumpolare områdene.

Må inkludere hele Arktis
Det arktiske universitet er et omfattende nettverk som gjerne vil inkludere de fleste høyere utdanningsinstitusjoner i det sirkumpolare nord.
102 høyere utdanningsinstitusjoner, inkludert Universitetet i Tromsø, er delaktige i nettverket. Dette vil si ikke mindre enn 40 000 akademisk ansatte og 600 000 studenter.

– Vi er klare over at vi kan bli en altfor omfattende organisasjon, men vi må jo inkludere hele Arktis. Så lenge vi holder den byråkratiske overstyringen på et minimum, kan vi overlate nettverksbyggingen til våre medlemsinstitusjoner. Vi er bare en ramme for det samarbeidet dere som forskere inngår, og slik unngår vi å bli en statisk elefant, fortalte direktøren for Det arktiske universitet, Lars Kullerud.

Kullerud understreker at det er medlemmene selv som må holde kvaliteten på sine fagtilbud vedlike og at UArctic må stole på at de gjør det.

Mobilitet i høysetet
UArctic har i løpet av de siste fem årene etablert seg som en viktig arena for utveksling av informasjon i de sirkumpolare områder, men også utover det begrensede geografiske området. Det omfatter blant annet en stor satsing på utveksling av lærere, forskere og ikke minst studenter.

North2north-initiativet står for utveksling av studenter i nordområdene, mens GoNorth!-programmet har som mål å få studenter fra sørlige områder til å komme nordover.

– Studentene fra sentrale områder i Norge og Europa må vi få til å komme til nordområdene, for det er i de sentrale områdene fremtidige beslutninger om nordområder skal tas, sa Lars Kullerud

Femåring med politisk agenda
UArctic har tross sin unge alder fått en nøkkelrolle i forbindelse med forskningsformidling i Det internasjonale polaråret som lanseres i mars 2007. Nettverket har som mål å skape interesse for polarforskning slik at den danner en verdensarv.

- UArctic har også en politisk agenda i forhold til Det internasjonale polaråret. Vi mener at ekspertisen om nordområdene må ligge i nord. Dermed er vi opptatt av å promotere ideen om at når Det internasjonale polaråret arrangeres neste gang bør ledelsen være plassert lengre nord enn Cambridge, hvor den er nå, sa Kullerud.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!