Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En skrantende næring

Tallet på fangstfolk som overvintrer har ikke vært lavere siden 1970-årene. Kun Harald A. Soleim på Kapp Wijk holder stand.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.01.2012 kl 13:00

Til tross for fagre ord fra Sysselmannen, så vel som fra landets øverste myndigheter, sliter fangstnæringen, Svalbards eldste næring, med å livberge seg. Ifølge stortingsmeldingen for Svalbard bodde det i 2009 fangstfolk på fem stasjoner: Akseløya i Van Mijenfjorden, Farmhamna i Forlandsundet, Austfjordnes i Wijdefjorden, Mushamna i Woodfjorden og Kapp Wijk i Isfjorden.

35 år på fangst

Siden den gang er antallet redusert til kun én stasjon, Kapp Wijk. Harald A. Soleim fra Bergen etablerte seg som fangstmann på Svalbard i 1977. Første sesongen holdt han til i Bjonahamna, sommeren 1978 flyttet han til Kapp Wijk. Der har han siden holdt til alene, bare avbrutt av noen ytterst få besøk til fastlandet.

– I stortingsmeldingen står det at fangsttradisjonen skal fortsette. For meg ser det ut til at myndighetene er i ferd med å avvikle alt. Det er snart bare jeg som driver fangst på helårsbasis, sier Soleim.

Internt utvalg

Stortingsmeldingen legger føringer for fangstmannsordningen. Den slår fast at «det er viktig å ta vare på fangsttradisjonen».

Og videre: «Samtidig er dette en levende kultur som er i endring og som bør videreutvikles. Justisdepartementet vil i samarbeid med Sysselmannen derfor vurdere å modernisere fangstmannsordningen, bl.a. i lys av et økende behov for observasjonstjeneste på øygruppa.»

På bakgrunn av meldingen, nedsatte Sysselmannen for to år siden et internt utvalg til å se på fangstmannsordningen. Så langt har ikke det resultert i noe som helst. Samtlige tre i utvalget er siden sluttet hos Sysselmannen.

Svalbardmiljøloven

Siden Sysselmannen for to år siden satte ned et eget utvalg til å se på fangstmannsordningen, er det gjentatte ganger gjort klart at det ikke blir endringer i fangstordningen før svalbardmiljøloven er blitt revidert.

På spørsmål til miljøvernsjef Guri Tveito hos Sysselmannen i april i fjor om hva arbeidet til utvalget hadde ført til, skrev hun i en epost til Svalbardposten:

«Sysselmannen har gitt innspill til revisjon av svalbardmiljø­loven. Vi ønsker klare og forutsigbare rammer for både myndigheter og fangstfolk. Når lovrevisjonen er avsluttet vil vi følge opp saken.»

Endringene i svalbardmiljøloven ble behandlet i Stortinget like før jul, og blir endelig vedtatt i løpet av denne måneden.

Restriktiv

Sysselmann Odd Olsen Ingerø sier at nå som loven er på plass, må de ta for seg fangstmannsordningen, og etterkomme Stortingets ønske om at næringa skal fortsette.

– Jeg ønsker at vi skal få mest mulig fred rundt dette, og få til en ordning som det både går an å leve av og leve med, sier Ingerø.

Det har ikke manglet på interesse for å overvintre på fangst. Sysselmannen mottar jevnlig søknader fra folk som vil fangste i Mushamna og på Austfjordnes.

Samtlige har fått avslag med begrunnelsen at fangstvirksomheten er til vurdering.

Soleim fortsetter

Harald A. Soleim er blitt 71 år, men har ingen planer om å avslutte som fangstmann.

Hva som vil skje med fangststasjonen på Austfjordnes er ennå ikke avgjort. Også den avgjørelsen er blitt skjøvet ut i tid i påvente av den reviderte svalbardmiljøloven. Sysselmannen har tidligere uttalt at det kan bli aktuelt å gjøre stasjonen om til tjenestehytte for Sysselmannen. Det vil i så fall bli Sysselmannens 24. tjenestehytte, og den sjuende på nordkysten av Spitsbergen.

Mer om saken i ukens utgave av Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!