Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En skål for bryggeriet

Robert Johansen og Andreas Hegermann Riis skåler, for anledningen med øl fra Grünerløkka Bryggeri, for det planlagte bryggeriet. Neste år bli det lokalt øl fra Svalbard, lover øl-entusiastene. FOTO: Eirik Palm

En skål for bryggeriet

Denne måneden starter byggingen av Svalbard Bryggeri. Til våren blir det lokalt øl fra Longyearbyen, lover Robert Johansen og Andreas Hegermann Riis.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.10.2014 kl 14:35

Hegermann Riis har selv erfaring fra Oslo mikrobryggeri og Håndbryggeriet som han var med på å bygge opp, og jobber i dag på Grünerløkka Bryggeri. Nå er han innleid konsulent for Svalbard Bryggeri, hvor han skal bygge opp bryggeriet, i tillegg til å være bryggerimester i startfasen.

De to skåler i øl fra Grünerløkka Bryggeri. Stemningen er god. Går alt etter planen, vil Svalbard neste år ha sitt eget lokale øl.

«How we changed the law to make real polar beer», står det på brystet til Robert Johansen. T-skjorta refererer til arbeidet med å få endret alkoholloven på Svalbard. Lørdag under Oktoberfesten, fortalte han begeistret om prosjektet som bare er dager unna oppstart.

Egenandel
– I en periode over fire år ringte jeg hver måned til saksbehandleren i departementet, sier Robert Johansen om lobbyarbeidet om måtte til for å få opphevet forbudet mot tilvirking av alkoholholdig drikk på Svalbard. 1. juli trådte lovendringen i kraft, og nå ser finansieringen ut til å være klar.

Dermed ser det ut også til at han endelig får drømmen oppfyllt.
Investeringene er på om lag ti millioner kroner totalt, og finansieringen skjer gjennom bank og Innovasjon Norge med henholdsvis 50 og 25 prosent. Den siste fjerdedelen er egenkapital.

Med blant andre Frigg Jørgensen (styreleder), Frank Jakobsen, Terje Carlsen og Svein Erik Svendsen på plass i styret, starter Johansen arbeidet med graving og legging av rør til det fremtidige ølbryggeriet nede ved Bykaia.

Selve bryggeriet -fabrikken- bestilles fra Italia denne måneden, og skal i mars eller april neste år være på plass i Longyearbyen. Målet det første produksjonsåret er 60.000 liter øl.

Flytter opp
Den kommende bryggerieieren vil i tillegg bruke vannkilden i ølproduksjonen for det den er verdt.

– Jeg har fått dokumentert av forskere at en del av vannet vi bruker er 2.000 år gammel, sier Johansen som får fast adresse i Longyearbyen fra 16. desember. Til daglig er han flyger, men i friperiodene skal han få opplæring av bryggerimesteren for etter hvert selv å gå inn i rollen som produksjonssjef.

– Det har gått fem og et halvt år siden prosessen startet, men jeg gir meg ikke så lett om jeg har bestemt meg for noe. Og har mast mye, sier Robert Johansen som til nå har hatt brygging som hobby.

I tillegg til Svalbard er planen å selge øl på utvalgte steder på fastlandet, fortrinnsvis i Tromsø. Utfordringen den det kommende bryggeriet skal inn i markedet, er forbudet mot alkoholreklame.

– Får du solgt 60.000 liter?

– Ja, i utgangspunktet regner jeg med det. Det er jo mye, men bare her oppe omsettes jo 450.000 liter. Jeg mener det skal være innen rekkevidde.

– Drømmebryggeri
– Jeg synes det er en edruelig start, men man må hele tiden jobbe med å spre ølet, skyter Andreas Hergermann Riis inn.

– Jeg har fått bygge mitt drømmebryggeri. Her har vi klint til med det jeg vet fungerer fra dag én, framholder han.

For å være sikker på å unngå overraskelser, skal bryggeriet testkjøres på fabrikken i Italia før det fraktes nordover.

I tillegg søker bryggeriet om støtte fra Svalbards miljøvernfond til å avklare om det er mulig å bruke biomasse fra ølproduksjonen (masken) til gjenvinning av energi. På et år er det snakk om 50 til 60 tonn mask.

Longyearbyen lager
Selv om selve bryggingen er en enmannsjobb, krever pakkingen flere hender. De to regner med at Svalbard Bryggeri i første omgang må ha to-tre ansatte, men produksjonsvolume avgjør om det blir flere.

Det første produksjonsåret venter Johansen å gå omtrent i nullmen om to-tre års drift håper han på overskudd.

Hvordan etikettene og boksene bli seende ut, er ennå ikke klart, men navnene blir lokale. Som Longyearbyen lager eller Gruve port.

– Hva er hemmeligheten bak godt øl, da?

– Det er kjærlighet. Tid og kjærlighet, sier Hegermann Riis.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!