Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– En selvfølge å oppføre seg

Birk Pettersen har forståelse for at trivselen og sikkerheten til de små må komme først, og forstår den midlertidige stengingen av Kullungen barnehage på kveldstid. Her sammen med Alexsander Naalsund Berger (f.v.), Eva Helen Hultgren og Ingvild Halgunset. På fanget sitter Marte Tinasdatter Johansen. FOTO: Christopher Engås

– En selvfølge å oppføre seg

Lederen i Longyearbyen ungdomsråd synes det er helt greit at lokalstyret stenger barnehagene når de blir plaget med hærverk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.06.2014 kl 09:04

Hærverk i Kullungen barnehage over tid gjorde at Longyearbyen lokalstyre sist uke besluttet å stenge barnehagen for ungdom kveldstid. Uten følge av en voksen er det ikke tillatt for barn og ungdom å oppholde seg i barnehagens uteområder.

– Jeg synes det var helt riktig av LL å gjøre dette. Det er jo en selvfølge at ungdommen skal oppføre seg. Kanskje de som står bak lærer at man må oppføre seg for å kunne ha privilegier, sier lederen i Longyearbyen ungdomsråd, Birk Pettersen.

Samlingspunkt

Kullungen barnehage i sentrum av Longyearbyen har lenge vært et samlingspunkt for deler av byens ungdom kveldstid. Oppussede utearealer har i tillegg gjort det trivelig å oppholde seg på området. Dessverre har noen funnet det for godt å få utløp for sine destruktive sider mens de oppholder seg i barnehagen.

For et par uker siden forsøkte noen å knuse et vindu på det nye og flotte klatretårnet inne på området. Søppel, snus og sigarettsneiper er helt vanlig å plukke opp for de ansatte hver morgen. Leker som har blitt liggende igjen ute etter barna har blitt regelrett knust. Det klatres på takene til byggene, som medfører fare for lekkasje, og det har vært tilfeller der planker i plattingen har blitt røsket opp, for så å bli etterlatt med spikrene stående oppover. Det finnes også rapporter om at reinsdyr har blitt lokket inn i barnehagen og jaget rundt.

Skjønner mistanken

Birk Pettersen har selv brukt Kullungen barnehage som et møtested med sine venner på kveldstid, og skjønner at ungdommen blir mistenkt når det blir begått hærverk. Men samtidig gir mistanken en bismak.

– Det er litt trist at ei hel gruppe blir mistenkt for stå bak dette, når det bare er noen få som gjør ugagn. Jeg ser ikke bort fra at det er de samme som går igjen hver gang dette problemet oppstår, sier han.

Han tilføyer også at ungdommen kanskje får en urettmessig stor andel av mistanker rettet mot seg i byen, også når det gjelder trafikk.

– Det er voksne folk i byen som ikke bryr seg nevneverdig om trafikkregler, og jeg føler noen ganger at ungdommen som gruppe kanskje blir tildelt deler av skylden for deres ugjerninger, sier han.

Møtte politiet

Styrer Lene Høgnes Jørgensen i Kullungen barnehage føler at hun har blitt lyttet til av ungdommen. Tirsdag denne uken var hun på ungdomsskolen sammen med en betjent fra Syssel­mannen.

– Jeg holdt et innlegg om hva som hadde foregått på området, og hvilke konsekvenser det kan få for barna om det ikke blir oppdaget før barnehagedagen starter, sier hun.

Når plattingen blir revet opp, og planker lagt med spikrene opp, skal det ikke mye fantasi til for å forstå at hærverket kan utgjøre en sikkerhetsrisiko for barn helt ned i ettårsalderen.

Sysselmannen orienterte ungdommen om strafferammene for å bedrive skadeverk på offentlig sted.

Midlertidig forbud

Driftsingeniør i Longyearbyen lokalstyre, Dag Arne Husdal, sier beslutningen om å stenge barnehagen for barn og ungdom som ikke er i følge med voksne, kom etter plager som har vedvart over tid.

– Når omfanget av hærverk går utover den daglige drifta, og vi må bruke stadig mer ressurser på å rydde opp og reparere, blir det uholdbart, sier han.

Han stenger imidlertid ikke dørene for alltid.

– Jeg håper av vi en gang i fremtiden kan komme dit at vi igjen har tillit nok til byens ungdommer, slik at vi kan la gruppen være alene i barnehagen på kveldstid, sier Husdal.

Les også:

Nøkkelord

Se bildet større

Lene Høgnes Jørgensen konstaterer at noen har forsøkt å knuse pleksiglasset på barnehagens staselige klatretårn. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Med sin sentrale beliggenhet er Kullungen en yndet samlingsplass for ungdom på ettermiddag- og kveldstid. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Barna leker ute store deler av dagen, og søppel, snus og glasskår hører ikke hjemme i deres miljø. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!