Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

«En samlende person for samfunnet»

Leif Magne Helgesen er en samlende person for folk på Svalbard. Han er i tillegg uredd forkjemper for rettferdighet internasjonalt. Sognepresten i Longyearbyen ble denne uken kåret til «Årets svalbardianer» av Svalbardpostens lesere. Bildet er fra påskegudstjenesten på Vindodden i fjor. FOTO: Geir Barstein

Årets svalbardianer 2015:

«En samlende person for samfunnet»

Årets svalbardianer heter Leif Magne Helgesen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.01.2016 kl 11:53

Leif Magne Helgesen og Svalbard Turn utkrystalliserte seg tidlig som frontkjemperne om å få tittelen «Årets svalbardianer». Til slutt var det panelet som avgjorde, og da falt valget på Longyearbyens profilerte prest.

Kirke for folket

En av begrunnelsene fra panelet er som følger:

« Leif Magne Helgesens inkluderende holdning og væremåte, retoriske fremstilling, modighet og autentiske interesse for enkelt individet og samfunnet som helhet har gjort Svalbard kirke til en kirke for folket, bokstavelig talt. Distansen mellom borgerne, uansett bakgrunn, holdning og overbevisning, og kirken er ikke-eksisterende her på Svalbard. (Der mange av oss kommer fra, har mange svært lite kontakt med kirken). Leif Magne har gitt Svalbards befolkning et varmt, trygt og åpent rom å møtes i ved feiring og i sorg, ved kultur- og samfunnsformidling, i høytider og i kriser».

– En fin rose

Vinneren selv forteller han blir litt målløs av hederen.

– Jeg tar det som en tillitserklæring, en tilbakemelding fra folk om at mitt engasjement lokalt og i palestinakonflikten har blitt lagt merke til. Det å bli kalt svalbardianer har jeg litt vanskelig for å ta til meg, selv om jeg har bodd i Longyearbyen i nesten ti år, sier han. Men det er en fin rose å bli kalt det, sier han.

– Jeg prøver bare å være meg selv, og mitt engasjement er på en måte en kamp for det gode, både lokalt og internasjonalt, legger han til.

Modig

I en annen del av begrunnelsene for å velge Helgesen, står følgende:

«Leif Magne lar ikke frykt for omdømme eller samfunnets reaksjoner bestemme hva han kommuniserer, spesielt ikke når ubehagelige sannheter som er politisk ukorrekt å omtale for en prest, må frem i dagens lys. Gjennom sin blogg i Stavanger Aftenblad har han latt omverden fått innsyn i Palestinernes bunnløse elendighet, utrygghet og mangel på framtidsutsikter. Hans opphold, arbeid og formidling fra Vestbredden har gitt oss i Norge en bedre innsikt og forståelse om forholdene samt kampen for overlevelse og verdighet for Palestinerne».

Helgesens samlende opptreden i og under skredtragedien nylig, blir også trukket fram som en grunn til at et panelmedlem gir ham sin stemme.

– Spennende sted

Longyearbyen er det stedet Leif Magne Helgesen har bodd lengst sammenhengende. Han kan ikke si hvor lenge han blir i byen, men han har ingen umiddelbare planer om å flytte på seg.

– Det er et spennende sted å bo, og være prest. Og nå går vi inn i ei ny vandring i Longyearbyen, for å finne veien videre etter tragedien som rammet oss før jul. Det er også et samhold i byen som er meget sterkt. Dette kommer spesielt sterkt til utrykk når vi opplever ulike kriser. Opplevelsen vi har sammen gjør oss til en storfamilie som har noe til felles, også når vi treffes på fastlandet, sier han.

Etterarbeidet med skredkatastrofen er ikke ferdig for årets svalbardianer. Han ser fram til å komme tilbake fra fastlandet, hvor han har ledet begravelsen til Atle Kjartan Husby som omkom i skredet, og begynne arbeidet med å ta samfunnet videre.

Siste nytt i Nyheter

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

 
Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Løsning for lånekrøll

Nærings- og fiskeridepartementet foreslår en lånesikringsordning, for å gi bedrifter mulighet til å få byggelån på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!