Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– En rammes brutalt

Bildet viser med tydelighet hvor stort snøskredet som gikk lørdag, er. Løypetraseen går på sletta rett nedenfor, og følger kurvene i terrenget. FOTO: Christopher Engås

– En rammes brutalt

Bildet viser hvor stort snøskredet som krevde et menneskeliv, egentlig var. Mandag fylles kirken til minnestund for 21-åringen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.01.2015 kl 18:55

– Det er mange tanker fordi Longyearbyen er et samfunn som er blitt rammet før. Så er det ekstra tragisk når en så ung mann går bort på den måten, sier sogneprest på Svalbard, Leif Magne Helgesen.

I løpet av helgen har han flere ganger hatt kontakt med de pårørende.

– Det er stor sorg for de nærmeste nede på fastlandet, og våre tanker går til dem. Vi vil tenne lys for dem i dagene og ukene som kommer, sier han og forteller om stor sorg også blant venner, kolleger og samfunnet for øvrig.


Minnestund
Lørdag omkom Emanuel Storaunet i et snøskred i Fardalen, om lag sju kilometer sør for Longyearbyen. Mandag klokka 10 samles kolleger og venner i Svalbard kirke til minnestund for 21-åringen.

Det var lørdag klokka 11.39 at politiet mottok meldingen om snøskredet, som var gått over skuterløypa. Skuterløypa er en mye brukt utfartsåre, og det ble umiddelbart iverksatt leteaksjon.

Om lag en time senere ble en omkommet person og en snøskuter funnet inne i snømassene.
Politiet offentliggjorde lørdag kveld navnet på den omkomne, etter at familie og arbeidsgiver var informert om den tragiske hendelsen.


Møtte kolleger

Lørdag kveld hadde sognepresten samtaler med 21-åringens kolleger i Spitsbergen Travel, hvor han jobbet som mekaniker. De mange som møtte var opptatt av å få så mye informasjon som mulig om hva som hadde skjedd, forteller han.

– En rammes brutalt, men samtidig er Longyearbyen på sitt beste et samfunn som trår til når dette skjer. Alle bidrar på sin måte. Det er et sårbart samfunn, men det er også en veldig styrke i lokalsamfunnet når noe skjer, sier Helgesen.

18 personer fra skredgruppa til Longyearbyen Røde Kors deltok sammen med mannskaper fra Sysselmannen og redningshelikopteret lørdag. I Longyearbyen håpet alle på det beste, og etter at meldingen om dødsfallet kom, har det preget samfunnet.


Reise "på slutt"
Mandag vil flaggene vaie på halv stang for Emanuel Storaunet. Leif Magne Helgelsen har som prest på Svalbard hatt mange minnestunder i Svalbard kirke.

– Under minnestunden bæres kisten inn i kirkerommet, og det er musikk, noen ord, stillhet. En svalbardhilsen som er vanlig her er at folk går rundt og legger handa på kista som et siste farvel. Det er et begrep her, som heter å reise på slutt, det har noe med å dra av sted på en verdig måte.

Nøkkelord

Se bildet større

Mannskaper fra Sysselmannen graver fram snøskuteren etter snøskredet som krevde et menneskeliv, lørdag. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Sogneprest Leif Magne Helgesen mener styrken i lokalsamfunnet er at alle stiller opp når det er tøft. Bildet er tatt under en gudstjeneste. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!