Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– En plan med mange feil

Miljøvernsjef Arne Malme påpeker at den nye arealplanen har mange feil og mangler. FOTO: Karine Nigar Aarskog

– En plan med mange feil

Sysselmannen har flere innsigelser til forslaget til ny arealplan for Longyearbyen og mener den ikke kan godkjennes.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi har kommet med noen faglige råd som Longyearbyen lokalstyre kan velge å følge, men vi har også kommet med seks innsigelser som gjør at planen ikke kan godkjennes, sier miljøvernsjef hos Sysselmannen, Arne Malme.
Blant punktene Sysselmannen protesterer på er det foreslåtte boligområdet ved Burmaveien, hundegårdområdet i Bolterdalen og at det etableres mer industri og lager langs veien til skytebanen.

Mange konflikter
– Å bygge boliger ved Burmaveien vil komme i konflikt med både kulturminner og det biologiske mangfoldet. Når det gjelder hundegård i Bolterdalen er det også her kartlagt et biologisk mangfold, samtidig som dette området skal være ikke-motorisert. Da er det uheldig at man bygger igjen adkomsten til dalen med hundegårder, sier Malme.
At Sysselmannen går mot industri langs veien til skytebanen begrunner han med at en slik etablering vil kreve store inngrep i landskapet, noe som kan bli svært skjemmende, og at Sysselmannen ikke ønsker industri så nært frøhvelvet.
– Området er også skredutsatt, sier Malme.

For lite konkret
Videre påpeker Sysselmannen i sin høringsuttalelse det de mener er en manglende presisering av hva områdene som er satt av til natur- og friluft skal brukes til. Her åpnes det i planen for «forskning, fritidsbebyggelse, mindre arbeider og tiltak tilknyttet gruvedrift samt lettere næringsvirksomhet tilnkyttet disse».
– Beskrivelsen av arealbruken er på mange områder for vag og lite konkret, noe som kan føre til en rekke tolkninger. Da kan det bli en del konflikter mellom ulike arealbrukshensyn, så her er det puttet for mye i sekken, sier Malme.

Kan ikke godtas
Ifølge høringsuttalelsen er det også gjort formelle feil med hensyn til kulturminneområdene, og det påpekes at et avsatt forskningsområde i Endalen kan komme i strid med at området er ikke-motorisert.
– Noen steder kommer planforslaget i direkte konflikt med svalbardmiljøloven, og i noen tilfeller er det så mye som er uavklart at vi ikke kan godta det, sier Malme.
Dersom Longyearbyen lokalstyre ikke vil føye seg etter kravene fra Sysselmannen vil saken bli sendt til Miljøverndepartementet.

Les hele høringsuttalelsen her!

Ny høringsrunde?
Plan- og utviklingssjef i Longyearbyen lokalstyre, Vigdis Hole, sier hun ikke kan kommentere høringsuttalelsen før hun har lest den ordentlig.
– Jeg har fått en foreløpig utgave som jeg har skumlest, og jeg har ikke mulighet til å si noe før jeg har satt meg skikkelig inn i den. Jeg har fått veldig mange uttalelser som jeg nå skal gå gjennom, sier Hole.
– Kan det bli aktuelt med en ny høringsrunde?
– I verste fall kan det det, hvis planen blir veldig annerledes, men det har vi ikke tatt stilling til.

Les mer om innspillene til arealplanen i fredagens utgave av Svalbardposten!

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!