Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En ørliten anelse humor

Vi får ta med oss det vi kan av morsomheter, hvor langt inne gapskratten enn måtte sitte en gråværsdag. Kan hende fremkaller saken også snev av forbannelse. Det får stå sin prøve.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Første kapittel: For et par, tre måneder siden satt en ansatt i Norsk Polarinstitutt (NP) seg ned og skrev et brev til Sysselmannen om ulovlig snøskutertrafikk på østkysten. Mannen hadde sammen med en kollega drevet undersøkelser på sel i området og til sin store irritasjon sett skuterfølge på skuterfølge drive aktiv leting etter isbjørn utover isen. Noe som er forbudt ifølge forskriften. Folk som jager isbjørn med snøskuter er noe svineri, så at de to NP-ansatte reagerte er utmerket.

Andre kapittel: Hytta de to brukte under sine selundersøkelser ligger i Mohnbukta. Hytta er en bistasjon som visstnok ble bygd i 1928, og forvaltes av Longyearbyen Jeger- og Fiskerforening (LJFF). De to forskerne dro ut i felt en dag før tiden, og slo opp telt like ved hytta i påvente at den skulle bli ledig. Det skulle de ikke ha gjort. Under normale omstendigheter ville knapt noen leet på et øye, om en eller annen fant det for godt å slå opp et telt i nærheten av en hytte vinterstid. I denne saken hadde imidlertid brevet til Sysselmannen om den ulovlige skutertrafikken skapt litt dårlig stemning, derfor dette lille spark. Mannen som skrev brevet hadde tidligere vært ansatt hos Sysselmannen som naturvernrådgiver, og kjent som særdeles nidkjær i tjenesten. En egenskap som ofte har vist seg å skape litt dårlig stemning i hus og hytte her nord. Og får først Sysselmannen et brev om brudd på den meget trangskårne Svalbardmiljøloven, ja, så må saken etterforskes. En hytte fra 1928 er et fredet kulturminne omgitt av en sikringssone på 100 meter, og innenfor sonen er det ikke tillatt å sette opp telt. Heller ikke å brenne bål. Det står imidlertid ingenting i loven om det er tillatt å fyre opp i ovnen – med tanke på brannfaren.

Tredje kapittel: De to selforskerne har kommet med sin forklaring på teltingen i Mohnbukta. De var slett ikke klar over at hytta var så gammel at den var blitt kulturminne: «Hadde vi visst det, ville vi selvsagt ikke teltet like ved hytta.» Avstanden til hytta var cirka 15 meter og teltpluggene var slått cirka 40 centimeter ned i den harde skaren, skriver de. Og det er her at jeg kjenner det begynne å prikke i hårfestet bak i nakken. Det er april måned og landskapet ligger under en solid kappe snø og is. Til alt overmål plasserte fangstfolkene som bygde hytta i Mohnbukta den på et usedvanlig dårlig sted. Hver eneste vinter er det bare så vidt taket stikker opp av snøen, ja, ofte ser du ikke snurten av hele hytta. I forklaringen fra de to forskerne ligger nok en liten artighet og venter på behandling: «Det kan nevnes at hyttebrukerne fra LJFF grillet pølser på bål (oppe på snøen) bare 5-6 m fra hytteveggen på lørdagskvelden. På lik linje med vår telting er dette et brudd på Svalbardmiljølovens §42.»

Det aner meg at vi ikke er ferdig med Mohnbukta riktig ennå og at siste kapittel ikke er skrevet. For øvrig har jeg i mange sammenhenger hevdet at det er umulig å ta seg rundt på Svalbard uten å bryte en lov, et forbud eller en forskrift. Kan hende er en sak som denne med på å holde humøret oppe. Kan hende.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!