Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En luftens vandrer

 

En luftens vandrer

Han har holdt seg svevende i atskillige timer over Svalbards land og vann, men det er på bakken han trives aller best. Nå kan han lange ut.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

›› Birger Amundsen

?Ulf Sigernes (60) kommer opprinnelig fra Hammerfest. Det kan man ikke lenger se på ham, men du skal ikke stikke dypt før finnmarkingen tyter ut. Han har holdt det gående her nord for «verdens nordligste by» siden sommeren 1977, og pensjonerer seg tirsdag.
– Men kjære deg, Ulf, du er jo bare 60 år gammel?
– Æ skulle ha gått av i juli, egentlig. Grunnen til at æ kan pensjonere meg e´ at æ har vært mannskap på helikopter, som flygende tekniker, og at æ e´ systemoperatør om bord når vi flyr kystvakttjeneste.
Alle eventyr skal begynne et sted; dette starter i Hornsund i 1977. Ulf deltok på en Statoil-ekspedisjon, og det var hans første møte med landet. I 20 år var han helikoptermekaniker, inntil Airlift jekket ut Lufttransport og overtok helikopterkontrakten for Sysselmannen.
Ulf sto da overfor et valg; enten måtte han reise ned eller så måtte han lære seg å skru på en flygemaskin med faste vinger, en «fixed-wing». I dette tilfelle et tyskbygd Dornier-fly, som Lufttransport har trafikkert med mellom Longyearbyen, Svea og Ny-Ålesund siden 1994.
Han minnes helikopterårene som den beste tiden. Den gang han blant annet lå og drev på et isflak ved Nordpolen et par måneder og levde herrens glade dager sammen med piloten Dagfinn Robertsen.
– Æ husker det som et eventyr. Vi var hyrt inn på en amerikansk, vitenskapelig ekspedisjon. Vi var 27 mann med base på ei isøy med en diameter på 14 kilometer. Det var minus 34 grader hele tiden, og strålende.
Ulf husker også hvilken glede det var den gang Bell 212-helikopteret kom til Svalbard. Det var et slikt fantastisk stort helikopter med en gromlyd som siden er blitt selveste helikopterlyden. De harde, markante slagene av de to rotorbladene.
Når han nå pensjonerer seg skulle en tro at han la av gårde sørover på stive vinger. Men nei, nå skal han frilanse. Skru når det passer han, og når flyselskap har behov for en som kan steppe inn på kort varsel. Han drømmer om Grønland, og har stor planer på Svalbard.
– Æ må bo her enda noen år for æ e ikke ferdig med Svalbard, verken i hodet eller i beina.
Han liker å traske. I alle år har han vandret inn og ut av dalene på Nordenskiöld Land. Han bare må gå.
– For mæ e´ Svalbard fortsatt et eventyrland, og no håper æ at det blir flere turer når æ ikke må på jobb hver dag.
Og for alle del; den eneste grunnen til at han ville stille opp her på baksiden, er at han får anledning til å takke alle som han har hatt kontakt med opp gjennom årene: «Tusen takk!»

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!