Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En kulturhistorisk sensasjon

Vadim F. Starkov (t.v.) og Vlad Prokurnov studerer en av gjenstandene utenfor Pomor-museet i Barentsburg. FOTO: Karine Nigar Aarskog

En kulturhistorisk sensasjon

Folk i Barentsburg var torsdag vitne til en begivenhet av de sjeldne. Kulturminner som hittil har ligget lagret på museet i den russiske byen er nå flyttet til Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Eske etter eske bæres ut av det ene rommet i Pomor-museet i Barentsburg. Trebiter pakkes i bobleplast og legges i kasser. 9.000 gjenstander samlet i 240 esker skal få et nytt hjem. Alt fraktes ned til «Nordsyssel», som ligger til kai, og så bærer det til magasinet i Longyearbyen.
– For noen ser dette bare mest ut som gamle treplanker, men egentlig er det veldig spennende materiale, sier konservator Sander Solnes.

En lang drøm
I flere år har kulturminneavdelingen hos Sysselmannen ønsket å samle alle gjenstander av kulturhistorisk verdi som er funnet på Svalbard, på ett sted. Hendelsen som i dag fant sted i Barentsburg omtaler kulturminnekonsulent Per-Kyrre Reymert som en sensasjon.
– Dette har jeg drømt om lenge! utbryter han når de siste eskene er pakket ned.
– Det er en stor begivenhet, supplerer bestyrer ved Svalbard Museum, Tora Hultgreen.
De arkeologiske funnene er fra 17- og 1800-tallet, da russiske fangstfolk, pomorene, bodde på Svalbard.

Bevares bedre
– Vi tok umiddelbart kontakt med russerne i 2006 da magasinet i Longyearbyen ble opprettet for å høre om vi kunne lagre gjenstandene der. Vi ønsker å bevare dem best mulig, samtidig som vi ønsker å samle alle Svalbard-relaterte gjenstander på ett sted. På den måten blir de mer tilgjengelige for forskning og formidling, sier Solnes.

Tettere samarbeid
Arkeolog Vadim F. Starkov har drevet med utgravinger på Svalbard i over 30 år og er den som har gravd ut de fleste gjenstandene. Han synes det er litt vemodig at resultatet av arbeidet hans nå forsvinner til Longyearbyen.
– Det er litt trist, men jeg har fått en omvisning i magasinet og har følelsen av at det er rett sted å ha alle gjenstandene. Jeg tror at hvis alle arkeologiske funn er samlet på ett sted, vil vi som jobber med dem komme nærmere hverandre. Nå kan folk gjøre studier av dem på ett sted uten å måtte flytte seg rundt, sier Starkov.

Les mer om den store flyttesjauen i Svalbardposten om en uke!

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!