Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En kulturhistorisk sensasjon

Vadim F. Starkov (t.v.) og Vlad Prokurnov studerer en av gjenstandene utenfor Pomor-museet i Barentsburg. FOTO: Karine Nigar Aarskog

En kulturhistorisk sensasjon

Folk i Barentsburg var torsdag vitne til en begivenhet av de sjeldne. Kulturminner som hittil har ligget lagret på museet i den russiske byen er nå flyttet til Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Eske etter eske bæres ut av det ene rommet i Pomor-museet i Barentsburg. Trebiter pakkes i bobleplast og legges i kasser. 9.000 gjenstander samlet i 240 esker skal få et nytt hjem. Alt fraktes ned til «Nordsyssel», som ligger til kai, og så bærer det til magasinet i Longyearbyen.
– For noen ser dette bare mest ut som gamle treplanker, men egentlig er det veldig spennende materiale, sier konservator Sander Solnes.

En lang drøm
I flere år har kulturminneavdelingen hos Sysselmannen ønsket å samle alle gjenstander av kulturhistorisk verdi som er funnet på Svalbard, på ett sted. Hendelsen som i dag fant sted i Barentsburg omtaler kulturminnekonsulent Per-Kyrre Reymert som en sensasjon.
– Dette har jeg drømt om lenge! utbryter han når de siste eskene er pakket ned.
– Det er en stor begivenhet, supplerer bestyrer ved Svalbard Museum, Tora Hultgreen.
De arkeologiske funnene er fra 17- og 1800-tallet, da russiske fangstfolk, pomorene, bodde på Svalbard.

Bevares bedre
– Vi tok umiddelbart kontakt med russerne i 2006 da magasinet i Longyearbyen ble opprettet for å høre om vi kunne lagre gjenstandene der. Vi ønsker å bevare dem best mulig, samtidig som vi ønsker å samle alle Svalbard-relaterte gjenstander på ett sted. På den måten blir de mer tilgjengelige for forskning og formidling, sier Solnes.

Tettere samarbeid
Arkeolog Vadim F. Starkov har drevet med utgravinger på Svalbard i over 30 år og er den som har gravd ut de fleste gjenstandene. Han synes det er litt vemodig at resultatet av arbeidet hans nå forsvinner til Longyearbyen.
– Det er litt trist, men jeg har fått en omvisning i magasinet og har følelsen av at det er rett sted å ha alle gjenstandene. Jeg tror at hvis alle arkeologiske funn er samlet på ett sted, vil vi som jobber med dem komme nærmere hverandre. Nå kan folk gjøre studier av dem på ett sted uten å måtte flytte seg rundt, sier Starkov.

Les mer om den store flyttesjauen i Svalbardposten om en uke!

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!