Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En hund etter villdyr

Grønlandshunden Brzydal har nok en gang hatt et nærmøte med Svalbards dyreliv. FOTO: Liliana Keslinka-Nawrot

En hund etter villdyr

Brzydal ble angrepet av en polarrev, det er ikke første gang grønlandshunden har hatt nærkontakt med ville dyr.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.12.2011 kl 07:00

Grønlandshunden Brzydal, «Styggen» på norsk, er ikke særlig skvetten av seg. Hunden er fast stasjonert på den polske forskningsstasjonen i Hornsund, og ble nylig angrepet av en hissig polarrev.

Frosset ned

Ekspedisjonssjefen ved stasjonen, Adam P. Nawrot, forteller at reven skal ha gått rett mot hundehuset til Brzydal. Reven gikk til angrep, men måtte raskt gi tapt mot grønlandshunden. Dagen etter fant polakkene den døde polarreven og fikk frosset den ned. Sysselmannen henter kadaveret med seg under sin juletur og kommer til å teste den for rabies.

Står isolert

Brzydal er rabiesvaksinert og nå satt i karantene. Det betyr mindre kontakt med mennesker, siden kun to av forskerne er vaksinert.

– Brzydal er kanskje litt trist, siden bare de vaksinerte kan ha kontakt med ham. For oss er hundene som kjæledyr, skriver Nawrot i en epost.

Bitt av isbjørn

Reveangrepet er imidlertid ingenting for den tøffe grønlandshunden. I februar i år fikk forskningsstasjonen besøk av en aggressiv isbjørn. Hundene ble sluppet løs og begynte å jage bjørnen bort fra stasjonen i Hornsund. Brzydal ledet an i jagingen, og det endte med at hunden fikk et bitt i halsen. En annen hund ble drept av bjørnen.

Tross angrepene, er Brzydal i god form, opplyser ekspedisjonslederen.  

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!