Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En fremmed i Hilmar Rekstens vei

 

En fremmed i Hilmar Rekstens vei

Det er en av disse dagene med snøgov og ruskevær at et menneske står i et kryss i Hilmar Rekstens vei og ser seg rundt. Det er noe med skikkelsen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

›› Birger Amundsen

Hun er som andre skikkelser, ikke er hun oppsiktsvekkende kledd heller, men det er noe med måten hun beveger seg på som forteller at hun er en fremmed. Det er noe med forholdet mellom skikkelsen og klærne, som om de vil i forskjellig retning.
– Jeg oppdaget et tilbud på Ryanair, Dublin-Oslo tur/retur for to shilling. Det er så godt som ingenting. Og så kom jeg meg videre fra Oslo til Longyearbyen tur/retur for 300 euro (2.400 kroner).
Tamara Carazo Ziegler er født i Tyskland, moren er tysk, faren spansk. Hun har bodd fire år i Irland, i en liten by like sør for Dublin. Hvor mye to shilling er? 16 - seksten - øre. Og Ryanair er et irsk lavprisselskap, som av og til slår til med slike barokke tilbud.
Det var noe med det arktiske som lokket henne, drømmen om å se nordlys og få kjøre hundespann. Hun forteller at hun er svært glad i å reise, at hun har bodd i flere land og snakker mange språk. Hun synes også januar er ei fin tid, så slipper hun unna turiststrømmen.
Nei da, forsikrer hun, hun fryser slett ikke der hun står. Hun har fulgt alle råd og kledd seg godt, med lag på lag av klær.
– Jeg har gått litt fram og tilbake for å få et inntrykk, få en følelse for stedet. Jeg vil også kjenne etter været, kjenne hvordan det føles. Og jeg liker det virkelig. Ja, det gjør jeg.
Hun ler begeistret når hun får bekreftet at det lille skuret i krysset virkelig er et busskur. Hun har også merket seg de mange oransje plaststavene som stikker opp over alt, og skjønner at det har noe med snørydding å gjøre. Snøskuter har hun også sett for aller første gang og lar seg begeistre over innretningen vi kaller spark, men lar seg ikke helt overbevise av «you can call it a kick, just kick».
Hun er utdannet bibliotekar, men arbeider med å gi arbeidstrening til mentalt handikappede personer. Hun arbeider også som frivillig på et rehabiliteringssenter for sel. Selunger som er kommet bort fra moren i en storm og blitt skylt på land, eller sel som er blitt skadet av båtpropeller.
Hun kom søndag og reiser tilbake i dag.
– Mandag var jeg i en isgrotte oppe på breen med en guide som heter Hans. Vi smøg oss ned gjennom et lite hull i breen, og kravlet videre ned i en hule. Hva tror du, blir det klarvær og nordlys?
Hun vil så gjerne se nordlys, hun så ett eller annet på himmelen mandag men er ikke helt sikker på om det virkelig var nordlys.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!