Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En flyvende start

Go to gate: Maja Östling har forstått at det er en lang vei mellom innenriks og utenriks. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

En flyvende start

Hva sier man når man får tilbud om å flytte til Svalbard én uke etter man har født? Maja Östling svarte selvfølgelig ja.

Slapseføret har inntatt Longyearbyen, og dagene er blitt tyngre for Maja Östling. Som oftest har hun en dobbeltvogn foran seg, og en sovende Klas (8 måneder) i den. Petter (2 år) er i barnehagen.

– Jeg nyter hver dag her, og er spesielt glad for at vi var her i mørketida. Nå begynner jeg å kjenne igjen folk selv om jeg er hjemmeværende, sier Maja, som kommer fra Gøteborg.

Én uke etter Klas ble født, fikk hun en melding av mannen Martin. Konsulentfirmaet han jobber for hadde fått tilbud om et oppdrag for Store Norske på Svalbard, men sjefen hadde takket nei siden han ikke visste om noen som kunne dra dit. Martin og Maja hadde drømt om å flytte dit tidligere, men Martin tenkte at det var vel ikke aktuelt nå som de nettopp hadde fått sin andre sønn.

– Men jeg tenkte bare: Perfekt for oss! Tre uker senere dro Martin oppover, og tre uker etterpå dro jeg opp sammen med barna, sier hun.

Flyturen ble en liten prøvelse. Siden man må ta ut all bagasje i Oslo og sjekke inn på nytt når man flyr fra Gøteborg, kjørte foreldrene dem til Oslo. I sikkerhetskontrollen fikk hun beskjed om at flyet til Longyearbyen gikk fra innenriks.

– Vi ventet helt til slutt med å gå ombord, men da slo det meg plutselig: Hvorfor står det SAS på flyet? Vi skal jo fly Norwegian.

Det flyet gikk fra utenriks. Maja spurtet mot utenriksavgangen med begge barna under armen. Blodsmaken vokste i munnen. Men det var for sent. Dermed måtte hun ta ut all bagasjen igjen, og satt fast på Gardermoen med to små barn. Det gikk ikke flere fly den dagen. Kun ett til Tromsø, som hun kjøpte billetter til. Martin kom ned for å møte dem.

– Det ble egentlig en trivelig helg, sier hun.

Maja er utdannet lege, og gjennomførte turnusen i Kiruna. Hun begynte senere på en spesialisering i rettsmedisin, men byttet nylig over til patologi. Heldigvis fikk hun ikke bruk for den erfaringen da hun forrige helg var med som frivillig førstehjelper under Svalbard skimaraton.

– Jeg er imponert over at så mange stiller opp på frivillig arbeid, og at de gjør det med en sånn glede.

Egentlig skulle hun reist på slutt ved årsskiftet, men avreisen bare forskyves. Neste plan å dra ned i oktober. Men man vet aldri.

– Vi har iallefall lært noe her: Hvordan man stabler fire stykker på én skuter, sier hun.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede strømkabel

I dag var det åpen høring om Svalbardmeldingen i Utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget.

Høring på Stortinget

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!