Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En bjørnetjeneste

På vakt: Grete Haldorsen og Sigbjørn Haugen kunne nyte kaffen og sola på vakt. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

En bjørnetjeneste

Isbjørnvaktene hadde en rolig dag på jobben.

Mang en fastlandsturist har vært mo i knærne ved startstreken på Svalbard skimaraton. Ikke på grunn av bakkene som venter, men fordi de frykter at kongen av Arktis plutselig skal finne det for godt å rusle over løypa.

– Noen blir enda mer skremt når de ser at det er isbjørnvakter, for da skjønner de at faren er reell. Men de aller fleste synes det er betryggende at vi er her, sier Grete Haldorsen.

Sammen med Sigbjørn Haugen står de lett henslengt mot en skuter i Todalen og speider i alle retninger. Haugen har sitt første år som isbjørnvakt, men for Haldorsens del er det ti år siden hun var med og hjalp til for første gang. Siden den gang har hun bare gått glipp av to renn.

– Det er så mange fine folk som man kan prate med, og så er det gøy å gjøre en innsats for byen og Svalbard Turn, sier Haldorsen.

Mens vi prater, sveiper Sysselmannens helikopter ned Todalen for å skremme vekk eventuelle bjørner. Men Haldorsen og Haugen er ikke redde for å bli arbeidsledige.

– Man vet jo aldri. Det har vært bjørn i løypa før, sier Haugen.

Siste nytt i Nyheter

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Positive fastlandselever

I år er det seks skoleelever fra fastlandet som går på Longyearbyen skole. Ordningen bidrar til å styrke skoletilbudet i Longyearbyen.

Forberedt på det verste

Kystverket og Sysselmannen gjennomførte tirsdag og onsdag en stor oljevernøvelse for å teste hvordan de sammen skal håndtere en skipsulykke på Svalbard.

Få ting er gøyere enn en tur med rød brannbil

Brannstasjonen åpnet seg for de minste.

Tullet seg ut i sentrum

Performance-festivalen Arcti Action er avsluttet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!