Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En bjørnetjeneste

På vakt: Grete Haldorsen og Sigbjørn Haugen kunne nyte kaffen og sola på vakt. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

En bjørnetjeneste

Isbjørnvaktene hadde en rolig dag på jobben.

Tekst:

Publisert:

Mang en fastlandsturist har vært mo i knærne ved startstreken på Svalbard skimaraton. Ikke på grunn av bakkene som venter, men fordi de frykter at kongen av Arktis plutselig skal finne det for godt å rusle over løypa.

– Noen blir enda mer skremt når de ser at det er isbjørnvakter, for da skjønner de at faren er reell. Men de aller fleste synes det er betryggende at vi er her, sier Grete Haldorsen.

Sammen med Sigbjørn Haugen står de lett henslengt mot en skuter i Todalen og speider i alle retninger. Haugen har sitt første år som isbjørnvakt, men for Haldorsens del er det ti år siden hun var med og hjalp til for første gang. Siden den gang har hun bare gått glipp av to renn.

– Det er så mange fine folk som man kan prate med, og så er det gøy å gjøre en innsats for byen og Svalbard Turn, sier Haldorsen.

Mens vi prater, sveiper Sysselmannens helikopter ned Todalen for å skremme vekk eventuelle bjørner. Men Haldorsen og Haugen er ikke redde for å bli arbeidsledige.

– Man vet jo aldri. Det har vært bjørn i løypa før, sier Haugen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!