Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En bass og hans bass

BASS: Thor Erik Olsen (40) fra Mo i Rana er drosjesjåfør i Longyearbyen. Det trives han med, og med det å bo på Svalbard. Det er noe her som får ham til å bli værende. FOTO: Birger Amundsen

En bass og hans bass

Det er noe med Thor Erik Olsen og kontrabassen som passer umåtelig godt sammen. Ellers støver han rundt om på veiene i Longyearbyen døgnet rundt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Da é kom hit for fem år siden skulle é jobbe som sommervikar på avfallsanlegget. Og hær sett é no. Du vet, det é nokka med Svalbard. Får du det først i blodet så sitter du godt, humrer han.
Det er en lun sensommerdag og Thor Erik Olsen er på vei mot «byen» etter å ha avlevert fjorten turister innerst i Adventdalen, til «barbecue at the dog farm». Dalen skimrer rødbrun, gulgrønn.
– Det é jo som et maleri, sier Thor Erik.

Det er to drosjeselskap i Longyearbyen, Thor Erik kjører for Longyearbyen Taxi, som er størst med tre løyver. De aller fleste i Longyearbyen har minst ett kjøretøy til disposisjon, drosjekjøringen er derfor ikke hva den en gang var. Bortsett fra fredag og lørdag når rampen skal på Huset. For ikke å snakke om når de skal hjem igjen utpå morrakvisten.
Thor Erik liker godt å fikle med datamaskiner, men enda bedre å traktere trekkspillet. Eller bassen, for den saks skyld.
– É kose mæ med musikk, kan du heller si. Speller rundt og har det artig.
Da han favnet kontrabassen første gang, skyldtes det at bassisten like før en spillejobb knekte begge armene i en hanggliderulykke.
– É sa at é kunne prøve. Men det som é synd é at trekkspillet é kommet i bakgrunnen, for det é hovedinstrumentet mitt.
Thor Erik er ikke av typen som raser opp og ned fjellsidene i fritida. Han satser heller på å lade skikkelig opp til den årlige kulturturen til Barentsburg. Den krever sin mann.
– Russerne é jo hyggelige men de é voldsomme til å skjenke i glasset. De sier bare «tju, tju». É har jo brent mæ et par ganger på å prøve å følge dæm. Det var ikke noen kjempeidé, for å si det sånn.

Når han ikke kjører drosje, løser kryssord eller leser Vi Menn, så koser han seg med en film. Hjemme har han 400 spillefilmer og fortrekker komedier framfor «riv-haue-av»-filmer, som han sier.
Den verste turen han har opplevd var en tur med tre spanske turister; mor, far og datter. Foreldrene snakket kun spansk, datteren forsto visstnok litt engelsk. I to timer holdt han det gående rundt omkring i byen.
– For å si det mildt, det var en vældig tung tur.

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!