Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En bass og hans bass

BASS: Thor Erik Olsen (40) fra Mo i Rana er drosjesjåfør i Longyearbyen. Det trives han med, og med det å bo på Svalbard. Det er noe her som får ham til å bli værende. FOTO: Birger Amundsen

En bass og hans bass

Det er noe med Thor Erik Olsen og kontrabassen som passer umåtelig godt sammen. Ellers støver han rundt om på veiene i Longyearbyen døgnet rundt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Da é kom hit for fem år siden skulle é jobbe som sommervikar på avfallsanlegget. Og hær sett é no. Du vet, det é nokka med Svalbard. Får du det først i blodet så sitter du godt, humrer han.
Det er en lun sensommerdag og Thor Erik Olsen er på vei mot «byen» etter å ha avlevert fjorten turister innerst i Adventdalen, til «barbecue at the dog farm». Dalen skimrer rødbrun, gulgrønn.
– Det é jo som et maleri, sier Thor Erik.

Det er to drosjeselskap i Longyearbyen, Thor Erik kjører for Longyearbyen Taxi, som er størst med tre løyver. De aller fleste i Longyearbyen har minst ett kjøretøy til disposisjon, drosjekjøringen er derfor ikke hva den en gang var. Bortsett fra fredag og lørdag når rampen skal på Huset. For ikke å snakke om når de skal hjem igjen utpå morrakvisten.
Thor Erik liker godt å fikle med datamaskiner, men enda bedre å traktere trekkspillet. Eller bassen, for den saks skyld.
– É kose mæ med musikk, kan du heller si. Speller rundt og har det artig.
Da han favnet kontrabassen første gang, skyldtes det at bassisten like før en spillejobb knekte begge armene i en hanggliderulykke.
– É sa at é kunne prøve. Men det som é synd é at trekkspillet é kommet i bakgrunnen, for det é hovedinstrumentet mitt.
Thor Erik er ikke av typen som raser opp og ned fjellsidene i fritida. Han satser heller på å lade skikkelig opp til den årlige kulturturen til Barentsburg. Den krever sin mann.
– Russerne é jo hyggelige men de é voldsomme til å skjenke i glasset. De sier bare «tju, tju». É har jo brent mæ et par ganger på å prøve å følge dæm. Det var ikke noen kjempeidé, for å si det sånn.

Når han ikke kjører drosje, løser kryssord eller leser Vi Menn, så koser han seg med en film. Hjemme har han 400 spillefilmer og fortrekker komedier framfor «riv-haue-av»-filmer, som han sier.
Den verste turen han har opplevd var en tur med tre spanske turister; mor, far og datter. Foreldrene snakket kun spansk, datteren forsto visstnok litt engelsk. I to timer holdt han det gående rundt omkring i byen.
– For å si det mildt, det var en vældig tung tur.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!