Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En av de overflødige

Lene Villumsen måtte bruke litt tid på å fordøye beskjeden om at hun var overtallig i Store Norske, men føler seg sikker på at hun kommer ned å beina. FOTO: Geir Barstein

En av de overflødige

Lene Villumsen har bare gode tanker om arbeidsplassen, men sier følelsen av å ikke være god nok, var vanskelig.

Tekst:

Publisert:

31. mars hadde hun sin siste arbeidsdag i regnskapsavdelingen i Store Norske. Villumsen var en av de som måtte gå da selskapet sent i fjor gikk igang med historiens største nedbemanning etter et dundrende underskudd.


Bra boble
– Jeg var temmelig sikker på at jeg var en av dem, da jeg hørte at 100 måtte gå. Men jeg må også si at da jeg fikk beskjeden, så brukte jeg flere timer på å fordøye den. Så ble jeg enig med meg selv om at det ikke er noen som har blitt syke av slikt og at dette kommer til å gå  fint. Og den overbevisningen har jeg fortsatt, sier Villumsen, som kom til Svalbard i forbindelse med et oppdrag som skulle vare i elleve uker. Det er sju og et halvt år siden.

Vi møter henne tirsdag hjemme i Vei 210. I dag er hun arbeidsledig, men dagen etter går hun inn i en prosjektstilling i Longyearbyen lokalstyre. Prosjektet varer i fem måneder, og hun vet ikke om dette blir den siste sommeren som fastboende på Svalbard. Det avhenger i så fall av videre arbeid.

Så sent som i august 2013 skiftet hun arbeidsplass og bgynte i hjørnesteinsbedriften. Det samme året måtte selskapet gjennom den første hestekuren. Året etter kom den neste, og tilsammen har om lag 150 forlatt bedriften de siste par årene. Nå driver kullselskapet for halv maskin i påvente av en avklaring om krisehjelp og bedre kullpriser.

– Det kan godt hende dette blir mitt siste år på Svalbard. Jeg har hatt et ganske langt og fint liv her. Longyearbyen får en stor plass i hjertet, det er jo en veldig fin plass. Det er en boble i livet, men det er en frykelig bra boble, sier Lene Villumsen og legger til:

– Det er vanskelig å se for seg at man skal dra fra Longyearbyen og aldri komme tilbake.


«Ikke god nok»
I tillegg til Store Norske venter nå hele lokalsamfunnet på en avklaring i Nærings- og fiskeridepartementet, regjeringen og Stortinget om kriselån etter et underskudd på godt over en halv milliard kroner i 2014. Villumsen tror kullselskapet klarer seg, selv om situasjonen er vanskelig. Hva som kommer ut av krisen og omstillingen vil hun ikke spekulere i, men hun tror det er bra for selskapet med ny ledelse og nye- og erfarne øyne.
Hun visste også godt hvor alvorlig situasjonen var i kullselskapet, men selv om hun var forberedt, kjente hun på følelsen av å være overflødig.

– Uansett hvilken beskjed du får, kommer følelsen av å være overflødig, fornemmelsen av at «jeg var ikke god nok». Men jeg har hatt en langt yrkesliv og hatt opp- og nedturer, og når du har prøvd forskjellige ting i livet, vet du jo at vi lander på føttene uansett, framholder Villumsen som også er lokalpolitiker for Tverrpolitisk Fellesliste. Hun understreker også at hun ikke er bitter og ser framover.

– Men jeg synes fryktelig synd på Store Norske vegne og på mange av de ansatte som har måttet gå. Jeg skal nok klare meg, men det er mange der som er i en helt annen situasjon.


Avslutning
Sønnen har bestemt seg for å ta videregående skole på fastlandet og bo på internat fra høsten. Dermed står hun også ganske fritt. I første omgang med et prosjekt for Longyearbyen lokalstyre på Bykaia.

Og i helga har hun invitert de nærmeste kollegene hjem til middag.

– Så har vi en liten avslutningsfest.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!