Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Elevene får bestemme mer

Jonas Lissner (nummer to fra venstre) er hjemme på høstferie. Til vanlig går han på idrettslinja i Alta fordi han ikke fikk et tilsvarende tilbud i Longyearbyen. Her sitter han sammen med Thomas (t.v.), mamma Trine Håkonsen og Tobias. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Elevene får bestemme mer

Elevenes ønsker skal kartlegges allerede høsten før de begynner på videregående. Ordningen skal sikre stabilitet i elevmassen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Jonas Lissner (16) søkte på idrettsfag da søknadsfristen til videregående gikk ut i mars. Men siden det ikke var mange nok som søkte på den linja, ble den ikke opprettet her i Longyearbyen.
– Nå er over halvparten av elevene i den gamle klassen min reist ned, sier Jonas.
For å få gå på den linja han ville, flyttet han til Alta der han nå går første året på idrettslinja.
– Det er mer å gjøre der og bedre fotballmiljø. Det går ikke an å sammenligne tilbudet her oppe med det jeg får nede. Miljøet i Longyearbyen blir uansett lite, sier han.
Han tror likevel han ville vurdert å bli i Longyearbyen dersom ikke så mange hadde flyttet ned.

Familien ble igjen
Ingen av de andre i familien flyttet til fastlandet, selv om Jonas skulle begynne på skole der. Hans to tvillingbrødrene, Tobias (17) og Thomas (17) går i 2. klasse ved videregående. De er fortsatt i Longyearbyen fordi de fikk begynne på den linja de ønsket, arbeidsmaskiner.
– Det var et tilbud til oss her oppe, og vi ble her fordi vi hadde lyst til å være her, sier Tobias.
Begge tror imidlertid de flytter ned til neste år.
– Det er skoletilbudet som avgjør det. Til neste år er det ikke noe tilbud til oss, så da flytter vi, sier Thomas.

Han forteller at det er mange klassekamerater som har flyttet til fastlandet på grunn av skolevalg, uavhengig av foreldre og søsken.
– Hvis alle hadde blitt her hadde miljøet vært stort nok til å ha en idrettslinje, men nå er det bare noen få som er igjen, sier Jonas.

Vil motvirke flytting
Nå ønsker Longyearbyen lokalstyre å motvirke at elever reiser til fastlandet fordi tilbudet ved Longyearbyen skole er for dårlig.
– Det er viktig at den gruppa elever er her, og skoletilbudet er det viktigste for å holde dem her, sier tidligere lokalstyreleder Ellen Lian.

Rett før hun sluttet i forrige uke hadde hun møte med det nye Oppvekstforetaket, der de ble enige om at elevenes ønsker skal kartlegges allerede høsten før de begynner på videregående skole.
– Vi vil at elevene i 10. klasse på ungdomsskolen og i 1. klasse på videregående skal komme på banen på høsten sammen med foreldre og lærere. Vi må bestrebe oss på at de fleste får det tilbudet de ønsker på 1. og 2. videregående trinn, sier Lian.

3. klasse på videregående krever ifølge Lian for mye til at Longyearbyen skole kan klare å tilfredsstille alle på det trinnet.

Elevtallet halvert
I dag søker elevene på ordinær måte i februar, og for at en linje skal opprettes må det være minst fem elever som søker på den.
– Det er for sent å begynne det arbeidet i mars. Vi må finne ut hva elevene ønsker mye tidligere, og deretter prøve å løse de utfordringene det fører med seg, sier Lian.
Siden i fjor har elevtallet ved videregående skole blitt halvert. I fjor var det nærmere 50 elever på videregående trinn, mens tallet i år er rundt 20.
– Miljøet krymper, noe som går utover både idretten og musikkmiljøet. Alle er tjent med å ha en videregående skole her, ikke minst ungdomsskolen, sier Lian.
– Ungdomsmiljøet må ikke bli så snevert at folk reiser herfra av den grunn. Jeg har snakket med unge som sier de elsker å kjøre skuter, men som ikke har noen å kjøre sammen med.

Opp til skolen
Hun understreker at det videre arbeidet må gjøres av Oppvekstforetaket, men hun har likevel noen synspunkter på hva som kan bli gjort.
En mulighet er å opprette et samarbeid med Troms fylkeskommune, en annen å samarbeide mer med næringslivet i Longyearbyen. I tillegg mener Lian man kan dra veksler på ny datateknologi, UNIS og eventuelt ha en utvekslingsavtale med fastlandet i større grad enn i dag. Alt må gjøres innenfor de budsjettrammene som skolen allerede har.
– Det er ikke sikkert det vil koste så mye ekstra. Det finnes så mange ressurssterke folk i Longyearbyen, og ikke alle linjene har behov for nytt og dyrt utstyr, sier Lian.

Prøveordning
I første omgang skal det lages et prøveprosjekt for ett år for å se hvordan ordningen fungerer. Administrasjonsutvalget (AU) har bedt Oppvekstforetaket om en plan som kan legges fram på AU-møtet 6. november. Planen skal gi en beskrivelse av hvordan Oppvekstforetaket ser for seg at arbeidet kan gjøres. Det er meningen at Lokalstyret skal ta endelig stilling til saken neste kvartal, slik at eventuelle endringer i tilbudet kan iverksettes fra neste høst.

De tre brødrene Lissner er enige om at ordningen er positiv:
– Hadde linjene man ønsket å gå på vært her, er det større sjanse for at flere ville blitt i Longyearbyen. Da hadde de i hvert fall hatt muligheten til å velge, sier Jonas.
Inntil videre prøver de som fortsatt er i Longyearbyen å gjøre det beste ut av situasjonen.
– Vi klarer å skape et musikkmiljø med de få som finnes. Men det blir ikke det samme som før, sier Tobias.

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!