Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Eldgammel isbjørn

 

Eldgammel isbjørn

Isbjørnen som art er mye eldre enn forskerne har trodd.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.07.2012 kl 15:28

En ny studie viser at brunbjørn og isbjørn begynte å skille lag allerede for mellom fire og fem millioner år siden. Det er langt tidligere enn forskerne tidligere har trodd. For to år siden anslo forskere at isbjørn som art var 150.000 år gammel, og en nyere studie foreslo at den var 600.000 år gammel.

Paret seg

Forskerne har kommet frem til de nye resultatene etter å ha undersøkt genetisk materiale fra isbjørn, brunbjørn, svartbjørn og en rundt 115.000 år gammel isbjørnkjeve som ble funnet på Svalbard i 2004.
– Nye instrumenter gjør det mulig å kartlegge alt arvematerialet til artene. Da får man mer fullstendige data og får ny kunnskap, sier professor Øystein Wiig ved Naturhistorisk museum.

Klimaendringer og utveksling av genetisk materiale med brunbjørn gjennom fire til fem millioner år har bidratt til å utforme dagens isbjørn. Studien viser at brunbjørn og isbjørn fortsatte å pare seg med hverandre etter at artene skilte lag. I perioder når den arktiske drivisen har trukket seg tilbake, kom brunbjørner og isbjørner i kontakt med hverandre siden deres utbredelsesområder overlappet, ifølge en pressemelding.

Klimaendringe

Isbjørnbestanden har variert i takt med klimatiske endringer. Den har økt i kalde perioder og minket i varme.

– Studien viser at det fantes isbjørn under varmere klimaperioder enn vi har i dag. Det betyr imidlertid ikke at isbjørnen kommer til å tåle varme perioder i framtiden. Isbjørn vil være avhengig av at det finnes havis, sier Wiig.

 

Forskere fra 13 institusjoner har deltatt i studien som er den mest omfattende som er gjort av isbjørnens DNA til nå. Unis, Norsk Polarinstitutt, Naturhistorisk museum og Universitetet i Oslo er blant dem som har bidratt. Studien ble gjort i regi av Pennsylvania State University og University of Buffalo, USA.

 
 

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!