Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Eldgammel isbjørn

 

Eldgammel isbjørn

Isbjørnen som art er mye eldre enn forskerne har trodd.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.07.2012 kl 15:28

En ny studie viser at brunbjørn og isbjørn begynte å skille lag allerede for mellom fire og fem millioner år siden. Det er langt tidligere enn forskerne tidligere har trodd. For to år siden anslo forskere at isbjørn som art var 150.000 år gammel, og en nyere studie foreslo at den var 600.000 år gammel.

Paret seg

Forskerne har kommet frem til de nye resultatene etter å ha undersøkt genetisk materiale fra isbjørn, brunbjørn, svartbjørn og en rundt 115.000 år gammel isbjørnkjeve som ble funnet på Svalbard i 2004.
– Nye instrumenter gjør det mulig å kartlegge alt arvematerialet til artene. Da får man mer fullstendige data og får ny kunnskap, sier professor Øystein Wiig ved Naturhistorisk museum.

Klimaendringer og utveksling av genetisk materiale med brunbjørn gjennom fire til fem millioner år har bidratt til å utforme dagens isbjørn. Studien viser at brunbjørn og isbjørn fortsatte å pare seg med hverandre etter at artene skilte lag. I perioder når den arktiske drivisen har trukket seg tilbake, kom brunbjørner og isbjørner i kontakt med hverandre siden deres utbredelsesområder overlappet, ifølge en pressemelding.

Klimaendringe

Isbjørnbestanden har variert i takt med klimatiske endringer. Den har økt i kalde perioder og minket i varme.

– Studien viser at det fantes isbjørn under varmere klimaperioder enn vi har i dag. Det betyr imidlertid ikke at isbjørnen kommer til å tåle varme perioder i framtiden. Isbjørn vil være avhengig av at det finnes havis, sier Wiig.

 

Forskere fra 13 institusjoner har deltatt i studien som er den mest omfattende som er gjort av isbjørnens DNA til nå. Unis, Norsk Polarinstitutt, Naturhistorisk museum og Universitetet i Oslo er blant dem som har bidratt. Studien ble gjort i regi av Pennsylvania State University og University of Buffalo, USA.

 
 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!