Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ekte julegran og multer fra Hølånda – på Bjørnøya

Ikke noe å si på stilen ved julemiddagen på Bjørnøya. Fra venstre rundt bordet: Stig Andreas Bless, Venke Ivarrud, Stine Mikalsen, Eirik Karlsen, Harald Emil Heide, Bjørn Blokkum, Elin Egseth, Tom Oredalen og Svein Rabbevåg.

Ekte julegran og multer fra Hølånda – på Bjørnøya

Mannskapet på Bjørnøya meteorologiske stasjon hadde ingen ting å klage over denne jula. Det hadde ikke resten av Svalbard heller.

Pyntet fra topp til tå, med den fineste pynt på vegger og i kroker, og med det beste til ganen også, ble det en fin julefeiring på Bjørnøya i år.

– For første gang på flere år hadde vi en ekte julegran i stua, skryter stasjonsleder Harald Emil Heide av i en epost til Svalbardposten.

Pinnekjøtt og molter
Bildene Svalbardposten har fått viser festkledde stasjonsmedlemmer før julemiddagen. Menyen besto av pinnekjøtt, og stasjonen er spesielt stolt over å ha fått moltekrem med molter fra Hølånda.

– Nissen så vi ikke noe til, men noen gaver lå det likevel under juletreet, legger stasjonslederen til.

Nye omgivelser
I Longyearbyen gikk den årlige fellesmiddagen på julaften av stabelen på Spitsbergen Hotel for de fastboende, mens de fleste tilreisende fikk plass på Polarhotellet. Tidligere har man hatt julemiddag for begge samlet på Polarhotellet.

De fastboende trivdes godt i nye juleomgivelser.

– Det ble en intim og god stemning på Funken, og helt annerledes enn på Polarhotellet hvor folk ofte forsvinner ut i baren etter middagen. Dette var etter bedre, sier Hanne Bjerk.

Mens de minste fikk møte nissen klokka åtte, og deretter avsluttet den store kvelden, hodt de store det gående til ut i de små timer.

Nissemarsj med skatt
Inger Marie Kvarum og sønnen Amund var to av om lag 130 som deltok i Nissemarsjen i Longyearbyen andre juledag. I 18 minusgrader gikk store og små en liten byrunde, før det vanket medaljer på alle små.

Skattejakt var årets nykommer, og smårollingene sprang fra refleks til refleks nedover veien fra Huset, før de kom til ei bøtte med sjokolademynter. Ved framvisning av mynt etter målgang, ble det utdelt medalje til alle deltagerne.

Karpe og kompott
På den polske forskningsstasjonen i Hornsund ble også høytideligheten markert.

– På julaften pyntet vi treet, som er av plastikk. Deretter satte vi oss til bords, og menyen besto av tradisjonelle retter som frityrstekt karpe, rotsuppe, soppsuppe og kompott, sier stasjonsleder Andrzei Arazny.

Etter åpning av julegaver, og da klokken nærmet seg midnatt, holdt polakkene en kort messe i katolsk tradisjon under korset på Wilczekodden.

Kald julegrøt
En av de merkeligste stedene å feire jul på må være på Hopen meteorolgiske stasjon. Men mannskapet på fire hadde det, etter sjefens mening, bare fint.

– Vi spiste julegrøt inne i Nilsebu. Der hadde vi det fint, selv om det er kaldt der, forteller stasjonssjef Ragnar Sønstebø.

– Deretter ble det middag inne på stasjonen, med ribbe og pinnekjøtt, legger han til.

Nøkkelord

Se bildet større

På Bjørnøya kunne man, for første gang på mange år, skilte med ei ordentlig julegran. Med det mektige isbjørnskinnet bak, ser faktisk ikke grana så tunn ut heller.

Se bildet større

Inger Marie Kvarum og Amund. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Fellesjulemiddagen på Spitsbergen Hotel i Longyearbyen ble intim og hyggelig for de fastboende. Tilreisende hadde sin fest på Polarhotellet. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

På Hopen startet feiringa i Nilsebu, uten varme. Fra venstre Ragnar Sønstebø, Haftor Lervik, Bjørn Ove Finseth og Tom Erik Glomsrud. FOTO: Hafdor Lervik

Se bildet større

I Hornsund feiret mannskapet på stasjonen med middag av frityrstekt karpe, og messe. FOTO: Witold Kaszkin

Se bildet større

Etter nissemarsjen ble det fri utfoldelse for barna i Svalbardhallen. I forgrunnen spiller Aurora Nordtømme Uhlen (f.v.), Ida Talina Steen og Tuva Hegg Nævdal ball. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!