Ekstremvær på vei

Longyearbyen lokalstyre oppfordrer folk til å holde seg innendørs når det braker løs.

Det er sendt ut ekstremvarsel for Svalbard. Fredag kveld er det ventet østlig sterk storm, og natt til lørdag kan det bli orkan i fjellet. Bildet er fra en snøstorm i desember i 2012.
Publisert

Flere medier melder om et uvanlig kraftig uvær som er på vei til Svalbard.

Værnettstedet yr.no skriver i en egen sak at det er ventet østlig sterk storm fra fredag kveld på Spitsbergen. Natt til lørdag kan det bli perioder med orkan i fjellet, altså en gjennomsnittsvind på over 32,7 meter i sekundet.

Sysselmannen melder på sine nettsider at det kan bli økning til liten storm allerede fra torsdag kveld, og økning til sterk storm på utsatte steder allerede fra fredag formiddag.

Longyearbyen lokalstyre tar varselet på fullt alvor.

«Vi oppfordrer befolkningen til å være utendørs kun i nødvendig ærend. Vi ber dere om å sikre løse gjenstander som blir oppbevart utendørs, som sykler, scooterskjermer, ski, ved, grill osv. Ved bortfall av infrastruktur som strøm, vann og varme holder vi dere oppdatert på Longyearbyen lokalstyres hjemmesider og facebook-side. Følg med på værvarselet for kontinuerlig oppdatering», skriver lokalstyret på sine hjemmesider.

Det er to lavtrykk som nå ligger ved Jan Mayen og Island som beveger seg nordover og utvikler seg til et stormsenter. Sysselmannenber folk om å sjekke TV, radio og internett for oppfølgende meldinger om værsituasjonen.

Statsmeteorolog Jon Austrheim ved værvarslinga i Tromsø sier at temperaturen er ventet å holde seg under null. Det betyr at det blir mye fokk av tørr snø når det begynner å blåse.

Sist det ble sendt ut et slikt ekstremvarsel for Spitsbergen var i 1997. Da var det stormene «Hauk» og «Leif» som herjet øygruppen.

Powered by Labrador CMS