Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ekstremvær på vei

Det er sendt ut ekstremvarsel for Svalbard. Fredag kveld er det ventet østlig sterk storm, og natt til lørdag kan det bli orkan i fjellet. Bildet er fra en snøstorm i desember i 2012. FOTO: Birger Amundsen (arkiv)

Ekstremvær på vei

Longyearbyen lokalstyre oppfordrer folk til å holde seg innendørs når det braker løs.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.12.2015 kl 13:29

Flere medier melder om et uvanlig kraftig uvær som er på vei til Svalbard.

Værnettstedet yr.no skriver i en egen sak at det er ventet østlig sterk storm fra fredag kveld på Spitsbergen. Natt til lørdag kan det bli perioder med orkan i fjellet, altså en gjennomsnittsvind på over 32,7 meter i sekundet.

Sysselmannen melder på sine nettsider at det kan bli økning til liten storm allerede fra torsdag kveld, og økning til sterk storm på utsatte steder allerede fra fredag formiddag.

Longyearbyen lokalstyre tar varselet på fullt alvor.

«Vi oppfordrer befolkningen til å være utendørs kun i nødvendig ærend. Vi ber dere om å sikre løse gjenstander som blir oppbevart utendørs, som sykler, scooterskjermer, ski, ved, grill osv. Ved bortfall av infrastruktur som strøm, vann og varme holder vi dere oppdatert på Longyearbyen lokalstyres hjemmesider og facebook-side. Følg med på værvarselet for kontinuerlig oppdatering», skriver lokalstyret på sine hjemmesider.

Det er to lavtrykk som nå ligger ved Jan Mayen og Island som beveger seg nordover og utvikler seg til et stormsenter. Sysselmannenber folk om å sjekke TV, radio og internett for oppfølgende meldinger om værsituasjonen.

Statsmeteorolog Jon Austrheim ved værvarslinga i Tromsø sier at temperaturen er ventet å holde seg under null. Det betyr at det blir mye fokk av tørr snø når det begynner å blåse.

Sist det ble sendt ut et slikt ekstremvarsel for Spitsbergen var i 1997. Da var det stormene «Hauk» og «Leif» som herjet øygruppen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!