Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ekstrempadlerne

 

Ekstrempadlerne

Isen hindret dem i å runde Nordaustlandet, men Tommy Frantzen og Ann Kristin Gjelsten fikk likevel sitt livs padleopplevelse.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Hadde noen sagt for to år siden at jeg skulle sitte her på Svalbard etter en fire ukers padletur ville jeg aldri trodd på dem, smiler Ann-Kristin Gjelsten (44).
I sommer padlet hun og kjæresten Tommy Frantzen (50) over 450 kilometer langs Spitsbergens nordlige kyst.
Turens opprinnelige mål var å padle rundt Nordaustlandet. En strabasiøs tur på over 700 kilometer, som ingen tidligere har fullført.
– Tanken om å padle rundt Nordaustlandet fikk jeg for mange år siden, sier Tommy.
Men å finne en passende partner på turen visste seg å være vanskelig, helt til Tommy møtte Ann Kristin Gjelsten (44) for to år siden.
Ann Kristins første reaksjon på forespørselen om å padle rundt Nordaustlandet var å svare et spøkefullt ja. Tommy hadde sine tvil, men etter noen turer i kajakk sammen, forsto han at han hadde funnet en turkamerat.
Mens Tommy har padlet i 27 år, og deltatt på blant annet maraton i kajakkpadling, er Ann Kristin relativt fersk. For to og et halvt år siden bestemte hun seg for å ta nybegynnerkurset i kajakkpadling. På en guidet kajakktur i Tysfjord for to år siden møttes Ann Kristin og Tommy.
– Du kan si hun stakk av med guiden, smiler Tommy.
Men allerede på turen mot Nordaustlandet med «Nordstjernen» ble det klart at turen rundt øya kunne bli vanskelig å gjennomføre. Isen lå tykk, og Tommy og Ann Kristin måtte i stedet følge sin alternative reiserute langs vestkysten av Spitsbergen.
Paret ble sluppet av på Reinsdyrflya. I løpet av de fire ukene i kajakken var de innom Liefdefjorden, Gråhuken, Woodfjorden og Texas Bar.
– Jeg trodde vi skulle ut i ødemarka, men vi traff jo på en god del folk underveis. På den første padleturen til Texas Bar møtet vi på Jason Roberts, og alle folk vi møtte hadde hørt om turen vår, forteller Ann Kristin.
Båtene til paret var foret og tilpasset slik at de kunne sove i dem. Dette skapte store problemer for Ann Kristin. Allerede første dagen begynte hun å få smerter i lårene. Foringen i kajakken var for trang, og presset på en nerve.
– Jeg hadde ventet at det var skuldrene som skulle slite, men hele turen hadde jeg vondt i beina hver gang jeg satte meg i kajakken, sier Ann Kristin.
Enkelte dager var det så ille at Tommy måtte løfte Ann Kristin ut av kajakken.
– Men jeg trodde aldri hun skulle gi opp. Da jeg i etterkant fikk høre at hun var nær ved å gi opp i Magdalenefjorden ble jeg kjempeoverrasket, sier Tommy.
Verre enn smertene var savnet etter den sju år gamle datteren, men Ann Kristin er svært glad for at hun fortsatte.
– Turens beste minne må være da vi satt i fullt solskinn på Reinsdyrflya rundt klokken halv tolv på kvelden. Det var vindstille, og vi skålte i rødvin, smiler Ann Kristin.
Tommy husker godt overnattingen i telt blant enorme kampesteiner ved Nissenfjellet, nord for Mitrahalvøya.
Underveis filmet Tommy Ann Kristins møte med lange og harde padleetapper, svalbardsnaturen og savnet etter datteren. Resultatet skal vises på NRK i romjula.
Hver dag tilbrakte de minst åtte timer i båten. Turen avsluttet de i Krossfjorden nord for Ny-Ålesund hvor «Nordstjernen» plukket dem opp 15. august.
Ann Kristin er usikker på om det blir flere like lange turer borte fra datteren i fremtiden.
–Men jeg skal komme meg rundt den øya, avslutter en ivrig Tommy.

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!