Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ekstra service i sola

Marte Agneberg Dahl stilte opp sammen med 14 medstudenter, og serverte varm mat og drikke under solformørkelsen. FOTO: Eirik Palm

Ekstra service i sola

Marte og medstudentene hennes serverte varm mat og drikke i den bitende kulda.

Tekst:

Publisert:

Varme pølser, boller, kakao, varm solbærsaft og kaffe. Det stor ikke på utvalget da Arktisk naturguide-studentene vartet opp på sletta nede ved sjøen. Mens folkene strømmet på og det var like før den første kontakten mellom månen og sola oppsto, sto Marte Agneberg Dahl og solgte varm drikke og noe å bite i.


Første
Selv har 27-åringen fra Skjåk ikke opplevd solformørkelser før.

– Men det blir vel helt mørkt, regner jeg med. Så er det mange av turistene, i hvert fall de mest entusiastiske solformørkelsesfolkene, som har sagt at du får en helt spesiell følelse når solformørkelsen kommer. Jeg vet ikke om jeg tror på det, men vi går se, sier hun.

– Har du møtt noen av de skikkelige entusitastene?

– Jeg har guidet turistene ute på Camp Barents her en kveld, og da var det folk som hadde bestilt mange år i forveien. Da var det noen som skulle se sin fjortende solformørkelse, så det viker som om det i noen miljøer er folk som er ekstremt opptatt av dette.


Japansk visitt
En av dem er Yota Iketa (46), som tok turen fra Osaka til Svalbard. Sammen med et stort følge av japanske solformørkelsesturister hadde han nakken bakoverbøyd og blikket bak beskyttelsebrillene rettet mot sola det meste av tiden.

– Jeg er interessert i Norge, og tenkte at dette er den store muligheten. Dette er en storopplevelse og en flott dag, forteller han begeistret.

Det var klart vær og bitende kulde, og ute på tundraen i Adventdalen sto stativene på rekke og rad, innstilt mot sola og den kommende begivenheten.

Iketa og reisefellene ga begrepet fransk visitt ny mening, da de ankom Longyearbyen med charterfly tidlig fredag morgen, og hadde bare noen få timer på Svalbard før returen.

– Vi blir bare i dag. Vi kom om morgenen og snart drar vi. Vi overnatter i Europa og neste morgen flyr vi til Japan, sier han.


Morgenkaffe
Det har også vært travelt på flyplassen i Longyearbyen de siste dagene, og om morgenen har teltturistene fra campingplassen like nedenfor inntatt ankomsthallen for å bruke toalettene og få internettforbindelse. Tidlig fredag morgen ble de overrasket av Avinor-ansatte. De trodde de skulle bli kastet ut, men fikk i stedet gratis kaffe og kaker.

Det var også hensikten å gi et tilbud til fastboende og de som ikke deltok i organiserte reiser da Marte Agne Berg Dahl og vel 15 medstudenter stilte opp på sletta med varm mat og drikke til frosne tilskuere.

– Det går kanskje ikke så bra som vi hadde håpet på. Vi har jevnt med kunder, men vi hadde nok kalkulert med litt mer trøkk. Vi håper at det blir litt mer etter at folk er ferdig på sletta, sier hun.

Under selve formørkelsen var det applaus og jubel på sletta.

Nøkkelord

Se bildet større

Det var mye folk på sletta og oppover Adventdalen, som fikk med seg solformørkelsen. Her strømmer folk til området hvor Arktisk naturguide-studentene hadde telt og servering. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Det var ikke noe å utsette på utstyret de japanske solformørkelsesturistene hadde med seg. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!