Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Eksamensturen er avbrutt

 

Eksamensturen er avbrutt

Skituren er allerede over for de sju personene fra Longyearbyen som skulle gå Spitsbergen på langs. Søndag ble de hentet av Sysselmannen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.04.2011 kl 10:03

Følget består av en kvinnelig og to mannlige guidestudenter fra Arktisk naturguide, fire kvinner i 30- og 40-årsalderen som bor i Longyearbyen og to hunder. De ble kjørt til Verlegenhuken torsdag og skulle etter planen bruke en måned på å nå Sørkapp. Turen er eksamen for de tre guidene.

I 07-tida søndag morgen ble Sysselmannen oppringt av en kontaktperson for gruppa i Longyearbyen som fortalte at de hadde mistet et telt og noe utstyr på grunn av sterk vind. Gruppa befant seg da åtte kilometer sørøst for Polheim i Mosselbukta. 

Vanskelige værforhold

To timer senere ringte gruppa selv ved hjelp av satellittelefon og fortalte at situasjonen begynte å bli vanskelig. Blant annet hadde en av turdeltakerne problemer med å holde seg varm. Sysselmannen iverksatte derfor en redningsaksjon og sendte et redningshelikopter klokken 12.20. Helikopteret hadde med seg fire skiløpere fra Sysselmannen og Røde Kors.

Tanken var at de skulle prøve å ta seg inn til gruppa fra Polheim hvis helikopteret ikke klarte å lande på stedet der de sju befant seg.

– Vi visste ikke hvordan værforholdene var, så vi ønsket å ha flere muligheter, sier sysselmannsoverbetjent Erik Nygaard. 

To ble igjen

Selv om det var sterk vind i området, og en sikt på bare 30-40 meter, klarte helikopteret å lande. De fem kvinnelige skigåerne ble tatt med tilbake til Longyearbyen. De to mennene valgte å bli igjen i Mosseldalen sammen med hundene. 

– Det har med kapasiteten til helikopteret å gjøre. De to mannlige guidene ble igjen av egen fri vilje for å få med seg hundene, forklarer Nygaard.

Nedkjølt

Planen var at mennene skulle ta seg ned til Polheim for egen maskin, og vente der sammen med de fire personene fra Røde Kors og Sysselmannen som hadde fått varme i hytta. Men de kom ikke lenger enn halvveis før helikopteret plukket dem opp, etter først å ha vært én tur i Longyearbyen med kvinnene. 

Litt etter klokken 17.30 var også redningsmannskapet som ventet på Polheim hentet. 

Alle i skifølget skal etter forholdene være i god behold. En av kvinnene var imidlertid nedkjølt og ble fraktet fra flyplassen til Longyearbyen sykehus med ambulanse.

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!