Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Eksamensturen er avbrutt

 

Eksamensturen er avbrutt

Skituren er allerede over for de sju personene fra Longyearbyen som skulle gå Spitsbergen på langs. Søndag ble de hentet av Sysselmannen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.04.2011 kl 10:03

Følget består av en kvinnelig og to mannlige guidestudenter fra Arktisk naturguide, fire kvinner i 30- og 40-årsalderen som bor i Longyearbyen og to hunder. De ble kjørt til Verlegenhuken torsdag og skulle etter planen bruke en måned på å nå Sørkapp. Turen er eksamen for de tre guidene.

I 07-tida søndag morgen ble Sysselmannen oppringt av en kontaktperson for gruppa i Longyearbyen som fortalte at de hadde mistet et telt og noe utstyr på grunn av sterk vind. Gruppa befant seg da åtte kilometer sørøst for Polheim i Mosselbukta. 

Vanskelige værforhold

To timer senere ringte gruppa selv ved hjelp av satellittelefon og fortalte at situasjonen begynte å bli vanskelig. Blant annet hadde en av turdeltakerne problemer med å holde seg varm. Sysselmannen iverksatte derfor en redningsaksjon og sendte et redningshelikopter klokken 12.20. Helikopteret hadde med seg fire skiløpere fra Sysselmannen og Røde Kors.

Tanken var at de skulle prøve å ta seg inn til gruppa fra Polheim hvis helikopteret ikke klarte å lande på stedet der de sju befant seg.

– Vi visste ikke hvordan værforholdene var, så vi ønsket å ha flere muligheter, sier sysselmannsoverbetjent Erik Nygaard. 

To ble igjen

Selv om det var sterk vind i området, og en sikt på bare 30-40 meter, klarte helikopteret å lande. De fem kvinnelige skigåerne ble tatt med tilbake til Longyearbyen. De to mennene valgte å bli igjen i Mosseldalen sammen med hundene. 

– Det har med kapasiteten til helikopteret å gjøre. De to mannlige guidene ble igjen av egen fri vilje for å få med seg hundene, forklarer Nygaard.

Nedkjølt

Planen var at mennene skulle ta seg ned til Polheim for egen maskin, og vente der sammen med de fire personene fra Røde Kors og Sysselmannen som hadde fått varme i hytta. Men de kom ikke lenger enn halvveis før helikopteret plukket dem opp, etter først å ha vært én tur i Longyearbyen med kvinnene. 

Litt etter klokken 17.30 var også redningsmannskapet som ventet på Polheim hentet. 

Alle i skifølget skal etter forholdene være i god behold. En av kvinnene var imidlertid nedkjølt og ble fraktet fra flyplassen til Longyearbyen sykehus med ambulanse.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!