Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dyster, begeistret  miljøvernminister

Virkelighet: Med Steinar Aksnes som båtfører og Christian Lydersen (t.h.) som guide, var miljøvernministeren i de beste hender under omvisningen på Kongsfjorden. FOTO: Birger Amundsen

Dyster, begeistret miljøvernminister

I løpet av et knapt døgn i Ny-Ålesund rakk miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) å få med seg mye av klodens elendighet. Til tross for det lot han seg begeistre av Svalbards natur.

– Her på Svalbard er klimaendringen ikke en teori, den er her. Vi bruker båt på fjorden, istedenfor snøskuter på fjord­isen. Dette er virkelighet, sier miljøvernministeren.

Solhjell står i baugen på en av Norsk Polarinstitutts småbåter og betrakter den mektige Kongsbreen.

Normalt skulle Kongsfjorden ligget dekket av tykk vinteris på denne tiden av året, og snøskuter blitt brukt til å ta seg rundt. Nå ligger fjorden strålende blåblank.

Sammen med ministeren er forskningsdirektør Nalân Koç i Norsk Polarinstitutt, med instituttets seniorforsker Christian Lydersen som omviser. Han har i årevis drevet forskning på sjøpattedyr på Svalbard, i Kongsfjorden særlig på ringsel og storkobbe.


Dårlige tider for snadden

Mangelen på is på Kongsfjorden, som på så mange andre fjorder på Spitsbergen, skaper problemer for ringselen (snadden). Den lille fjordselen er ikke bare avhengig av is på fjordene for å kunne føde unger, men også at isen er nok oppskrudd til at fokkskavler danner seg. Ringselen graver ynglehuler i skavlene, og skjuler på den måten den såbare ungen mot angrep fra isbjørn, polarrev og polarmåke.

Selv om is legger seg på enkelte fjorder, er den ofte helt slett uten en eneste skavl. Lydersen forteller at selv om ringselen føder ungene på isen, eller kaster som det heter, blir de fleste drept. Polarmåken er den aller største trusselen for nyfødte hvitunger.

Miljøvernministeren gjør det klart at båtturen er svært nyttig for ham, siden han kommer nær problemene og med egne øyne kan se konsekvensene av klimaendringene.


Breene renner bort

Dagen etter står klimaforsker og glasiolog Jack Kohler klar inne på Austre Brøggerbreen, like sør for Ny-Ålesund, for å informere ministeren om breenes begredelige tilstand. Kohler står ved siden av en seks meter lang målestake, boret tre meter ned i breen. Ut fra den, og mange andre staker, måler han snødybden vinterstid og avsmeltingen av breen om sommeren.

Isforskere har drevet målinger av Brøggerbreen i svært mange år, noe som gir Kohler god innsikt i hvordan breen endrer seg.

– Her hvor jeg nå står, er breen redusert med 30 meter siden 1995, forklarer han.

I løpet av noen få tiår vil den nederste delen av breen være fullstedig borte.

Samtlige breer på Svalbard minker i volum, Kohler antar med fem til ti kubikk-kilometer årlig. Sot er medvirkende til reduksjonen av ismassen. Sot er små partikler fra utslipp av uferdig forbrent biomasse. Mengden av sot som slippes ut er økende.

Kohler gjør det klart overfor Bård Vegar Solhjell at den negative utviklingen på Svalbard, også gjelder for resten av kloden.

– Alle verdens breer minker i volum, fastslår han.

Se bildet større

På breen: Bård Vegar Solhjell (t.v.) med følge på Austre Brøgger-breen ved Ny-Ålesund. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Forsker: Glasiolog Jack Kohler i Norsk Polarinstitutt har kun negative tall på utviklingen av breene å vise miljøvernministeren. FOTO: Birger Amundsen

Siste nytt i Nyheter

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!