Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dyrt å bli Svalbard-pappa

Vordende: Espen Rotevatn og samboeren Maria Klungseth Sandvik er på kontroll hos jordmor Grethe Dyrbekk ved Longyearbyen sykehus. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Dyrt å bli Svalbard-pappa

Espen Rotevatn tror han taper 20.000 kroner på å bli far på Svalbard i forhold til fastlandet. Nå utfordrer han Longyearbyen lokalstyre til å dekke gapet.

Tekst:

Publisert:

– Jeg vil nesten si at dette er et hull i likestillingen på Svalbard, sier Espen Rotevatn.

Sammen med samboeren Maria Klungseth Sandvik har han akkurat vært hos jordmor på Longyearbyen sykehus. I september blir Rotevatn far for første gang, og han gleder seg stort. Men da han begynte å sjekke de praktiske sidene, fikk han hakeslepp:

– Vi har regnet på at det vil koste oss rundt 20.000 kroner i reiseutgifter og tapt inntekt hvis jeg skal bli med på fødselen, sier han.

Mer enn to uker
Siden Longyearbyen ikke er lagt opp som et livsløpssamfunn, er det ikke fødselstilbud på Svalbard. Det betyr at gravide må reise ned til fastlandet i god tid – seinest to uker før fødselen. Både reise og opphold er dekket av det offentlige – for kvinnen.

– Men som far regnes jeg ikke med før fødselen er over. Det synes jeg er merkelig, sier Rotevatn.

I tilegg trenger vordende fedre på Svalbard mer enn de to lovfestede ukene man har rett på permisjon hvis man skal være sikker på å rekke fødselen. Rotevatns samboer skal føde i Bodø, noe som krever 4-5 timer reisevei hvis flyavgangene klaffer helt med starten på fødselen.

– I andre tilfeller vil det ta meg over et døgn å komme meg til sykehuset. Den sjansen er jeg ikke villig til å ta. Jeg vil heller ikke sende en høygravid ned helt alene, sier han.

Dermed må han søke om ubetalt permisjon, og går glipp av en halv månedslønn.

Utfordrer LL
Espen Rotevatn begynner 1. august i ny jobb som lærer ved kulturskolen. Nå har han sendt et brev for å utfordre sin nye arbeidsgiver Longyearbyen lokalstyre (LL):

«Gi vordende fedre ansatt i Longyearbyen lokalstyre fire uker permisjon med lønn i forbindelse med fødsel, slik at vi kan være med på denne store opplevelsen i livet», skriver han i brevet.

Nybrottsarbeid
Rotevatn understreker at han er klar over at dette egentlig ikke er Longyearbyen lokalstyres bord, men mener det ville blitt for omfattende å forsøke seg på Nav-systemet.

– Det er lov å prøve seg, og jeg håper at saken kan behandles politisk. Her kan LL gjøre nybrottsarbeid på likestillingsfronten for oss som bor i grisgrendte strøk, og kanskje kan det føre til en endring hos Nav på sikt, sier han.

Helt til i fjor høst var barnetrygden på Svalbard og i Finnmark høyere enn resten av landet. Rotevatn mener det viser at det går an å utvikle særordninger for å løse lokale problemer.

– Det gjelder å finne tilpasninger i et ellers firkantet system, sier han.

32-åringen sier at han aldri har vurdert å droppe å være med på fødselen, til tross for økonomiske utlegg.

– Men jeg har hørt om folk som ikke har kunnet være med på fødselen, sier han.

– Må langt opp i systemet
Personalsjef Sissel Hultgren i Longyearbyen lokalstyre sier hun ikke kommentarer enkeltsaker, men uttaler seg på generelt grunnlag.
– Hvis det søkes om noe som kan få prinsipiell betydning for framtiden, og som kan endre rettigheter til ansattegrupper, anmoder vi den ansatte om å ta det via fagforeningen sin, sier Hultgren.

Hun understreker at de følger en hovedavtale, og ikke vurderer prinsipielle søknader på individnivå.

– Det beste vil være å ta det opp i tillitmannsutvalget, som består av representanter for de fleste fagforeningene i Longyearbyen lokalstyre. Hvis de finner ut at dette er noe å kjempe for, vil neste trinn være å løfte det opp på politisk nivå, sier Hultgren, og legger til:

– Når det er rettigheter som går utover hovedavtalen, hovedtariffavtalen og arbeidsmiljøloven, skal det langt opp i systemet før det blir aktuelt å gå utover de rammene. Selv om viljen er til stede for å gi lønnet permisjon, vil det skape uro om man begynner å favorisere enkeltansatte ut fra søknader. Det vil være skadelig for arbeidsmiljøet og den forutsigbare arbeidspolitikken, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!