Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dyrere å fjerne vraket

Det russiske lasteskipet «Petrosavodsk» havarerte ved Bjørnøya 11. mai i år. FOTO: Kystvaktskipet «Svalbard»

Dyrere å fjerne vraket

Å fjerne det russiske lasteskipet «Petrosavodsk» kan bli dyrere enn man tidligere har trodd. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.09.2009 kl 08:41

– Vi vet ikke hva det vil koste å fjerne båten. Det har ikke vært ute på anbud, og før det er gjort kan vi ikke si noe om kostnadene, sier seksjonssjef i Kystverket, Rune Bergstrøm.

Da Svalbardposten skrev om en mulig fjerning av vraket i begynnelsen av september, mente bergingsselskapet Titan Salvage at det ville koste rundt 90 millioner kroner. Det er det samme selskapet som har tømt båten for oljeprodukter.  

Sammenligner med «Murmansk»

– Selskapet sier samtidig at det ut fra kort sesong, vær, mørke og hensyn til hekkende fugl, kan bli dyrere, særlig hvis arbeidet må gå over flere sesonger. De har da sammenliknet det med fjerningen av skipet «Murmansk» ved Sørøya i Finnmark, som koster over 300 millioner kroner, sier Bergstrøm. 

Det er norske myndigheter som må betale dersom de går inn for å fjerne vraket av «Petrosavodsk».  

Småbeløp

Så langt har opprydningsarbeidet kostet rundt ti millioner kroner, ifølge et skriv fra Kystverket.

– Skipseieren har et begrensningsbeløp på slike operasjoner, og de har brukt opp halvparten på denne operasjonen med å fjerne all forurensning, som nesten har tatt to måneder. Det resterende beløpet er ikke på langt nær nok til å fjerne båten, sier Bergstrøm til NRK.

Skipet vil ikke bli fjernet før tidligst neste år. 

– Det blir et politisk valg om en vil bruke ekstra midler på å fjerne vraket av estetiske grunner. Vi vil også se på mulighetene for å trekke vraket ut på dypt vann. En endelig løsning må diskuteres med vårt eget departement, Sysselmannen, Miljøverndepartementet og andre berørte parter, sier Bergstrøm til Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!