Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dyr skulptur på skraphaugen

Den omstridte skulpturen stod lagret utenfor Statsbygg sine lokaler i Sjøområdet inntil den nylig ble sendt til Bodø. FOTO: Birger Amundsen

Dyr skulptur på skraphaugen

Den omstridte skulpturen som ble fjernet fra Unis i 2004 var på vei til Utsmykkingsfondets lager i Oslo. Den endte på dynga i Bodø.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er en flott skulptur, og vi ville ha den i retur til vårt lager her på Østlandet, så den kunne settes opp igjen en gang. Da den kom til Bodø ble det imidlertid klart at man måtte kutte den ytterligere opp for å frakte den videre. Saken ble forelagt kunstneren, som meldte tilbake at dette ville gjøre det umulig å sette den sammen igjen, og at den i så fall heller kunne destrueres, sier Astri Grønlie i Koro (Kunst i offentlige rom), tidligere Utsmykkingsfondet.
Skulpturen, som opprinnelig stod utenfor Unis, ble tatt ned i 2004, i forbindelse med utbyggingen av Forskningsparken.
– Forutsetningen var at den skulle settes opp igjen ved Unis. Det viste seg imidlertid å være vanskelig utifra plasshensyn, forteller Grønlie.

Dyr gravferd
Daværende Unis-direktør Lasse Lønnum uttalte den gang til Svalbardposten at Unis ville vurdere en ny plassering av skulpturen. Kunstneren av skulpturen, Paul Brand, kalte fjerningen hærverk, og mente Lønnum hadde fjernet den fordi han ikke likte den. Nå er Brand oppgitt.
– Det var bare tull å flytte statuen, den var laget for Svalbard. Aller helst ville jeg hatt den opp igjen, men da det ikke skjedde kunne i det minste materialene blitt brukt til noe fornuftig, i Longyearbyen. Å frakte materialene til Bodø er kostbart, så det er en dyr gravferd mot dynga, sier han.

Penger til spille
Skulpturen, som ble satt opp i 1995, kostet i sin tid over én million kroner med materialer og fundament. Det var Utsmykkingsfondet som betalte selve skulpturen, mens Unis har hatt det videre ansvaret for det praktiske og økonomiske. Det er de som har betalt frakten til Bodø.
– Akkurat hva frakten kostet vet jeg ikke sikkert, men det er nok snakk om et titalls tusen, sier Helen Fossmo Flå, assisterende direktør på Unis.
– Hadde det ikke vært bedre å beholde materialene i Longyearbyen, så de kunne brukes her og ikke gå til spille?
– Det hadde helt sikkert gått an, men planen var jo at skulpturen skulle til Utsmykkingsfondets lager i Oslo. Den var allerede i Bodø da det ble klart at den ikke kunne fraktes videre, så det å frakte den tilbake til Longyearbyen da hadde bare vært å la enda flere penger gå til spille, sier Flå.

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!