Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dyr nattmat for fulle

Baguetten og maiskolben ble uspiselige etter alt for lang tid i ovnen. FOTO: Longyearbyen brannvesen

Dyr nattmat for fulle "kokker"

Mislykket matlaging har kostet fulle "kokker" over 50.000 kroner bare i år.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.10.2014 kl 09:41

Siden januar har Brannvesenet og Sysselmannen rykket ut ved seks anledninger da personer har sovnet fra matlagingen etter en kveld med mye alkohol. Bare i oktober måtte de rykke ut to ganger.

Dyr pizza
Det er ikke billig å sovne fra maten. Brannvesenet har et fast gebyr på 6.145 kroner, og Sysslemannen oppretter sak, noe som ofte ender i forelegg på over 3.000 kroner. En pizza til 60 kroner kan da fort ende opp med å koste 10.000 kroner. Og det uten at den er spiselig. Heldigvis forstår folk alvoret etter å ha våknet opp til et røykfylt rom med besøk av både brannvesen og Sysselmann, og de fleste gjør bare feilen én gang, forteller brannsjef Jan Olav Sæter.

I Longyearbyen, som i landet forøvrig er menn i alderen 20 til 50 år sterkt overrepresentert i statistikken når det kommer til å sovne fra matlaging om natten.

Direktevarsling
Begge uttrykningene i oktober skjedde som følge av at boligene var knyttet til brannvesenets direktevarsling. Og hadde de ikke vært det kunne det fort gått mye verre.

– Direktevarslinjen i Longyearbyen har definitivt avverget både dødsbranner og større bolig og bygningsbranner, forteller Sæter.

Brannvesenet har en utrykningstid på ti minutter fra alarmen går, og Sæter forteller at det allerede da kan være mye røyk.

– Boenheten kan være helt røykfylt, men vi ser også at det har vært varmt og brunsvidd mellom komfyr og ventiler. Dersom det antennes går det rett i ventilatoren som er full av fett også videre. Og da har man spredningspotensialet, sier Sæter.

Brannvesenet har flere ganger hatt problemer med å vekke de sovende matlagerne, og Sæter forteller at de har brukt opptil 20 minutter på å vekke noen som sov.

For tar det først fyr inne i en bolig tar det ikke lang tid før hele kan være overtent.

– Det går fem til ti minutter, og da brenner alt i rommet og man har temperaturer på mellom 500 og 700 grader. Det er veldig sårbart her hvor det er så fortettet, tørr luft og mye vind. Skulle det først skje at en brann får utvikle seg så er katastrofen et faktum etter realtivt kort tid, sier Sæter.

En annen fordel med direktevarslingen til brannvesenet er at huset da er overvåket 24 timer i døgnet, året rundt. Dersom det skulle oppstå noe når folk er borte eller på ferie vil brannvesenet ha muligheten til å oppdage det på et tidlig tidspunkt.

Tidligere i år ble 350 boliger knyttet til direktevarslingen til brannvesenet. Sæter forteller at brannvesenet jobber for å få direktevarsling på alle bygg i byen, og at de er på god vei mot å nå det målet.

Oppfordrer til annen kost
Brannsjefen skjønner at folk er sultne når de kommer hjem etter en kveld på byen, men ber om at de tenker seg om, og ikke nødvendigvis må lage mat som enten må opp i stekepannen eller inn i komfyren.

– Vi anmoder folk om å spise knekkebrød eller brødskiver når de kommer hjem, avslutter Sæter.

Se bildet større

Pizza er populært om natten FOTO: Longyearbyen brannvesen

Se bildet større

Blir pizzaen stående for lenge i ovnen kommer brannvesenet på besøk FOTO: Longyearbyen brannvesen

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede strømkabel

I dag var det åpen høring om Svalbardmeldingen i Utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget.

Høring på Stortinget

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!