Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Droppet arkitektkonkurranse

Slik blir det nye studenthuset på Sjøskrenten. Det skal stå klart om ett år. Her er bygget sett mot nordøst fra Unis-krysset. Longyearelva renner til venstre, mens avfallsanlegget ligger rett bak huset. FOTO: BC Arkitektur Multiconsult

Droppet arkitektkonkurranse

Det blir et av de største byggene ved inngangsporten til Longyearbyen sentrum, men det nye studenthuset er tegnet uten arkitektkonkurranse.

Tekst:

Publisert:

Arbeidene med det tre etasjer høye studenthuset på Sjøskrenten er godt i gang. Svalbardposten har nå fått tilgang til en tegning som viser hvordan bygget kommer til å se ut når det er ferdig. Det er Studentsamskipnaden i Tromsø (Sito) som står bak prosjektet til 60 millioner kroner.

– Vi er ferdige med pelingen, og nå starter arbeidet med å reise bygget. Det skal stå ferdig til studiestart 2014, sier Leif Tore Hanssen, eiendomssjef i Sito.


Følte ikke behov

I juni i fjor skapte studenthuset strid blant politikerne. Striden gikk på om Sito skulle få bygge i to eller tre etasjer. Særlig var Tverrpolitisk fellesliste og deler av Arbeiderpartiet skeptiske, men flertallet i lokalstyret gikk til slutt inn for tre etasjer. Studenthuset får 88 studenthybler.

Til tross for at bygningen blir liggende ved inngangsporten til Longyearbyen sentrum, har ikke Sito holdt noen arkitektkonkurranse for byggeprosjektet. I stedet er det Barlindhaug Consult (nå Multiconsult) som har tegnet studenthuset.

– Sito har vurdert at det er tilstrekkelig med en Barlindhaug-tegnet bygning. Det har ikke vært noen diskusjoner rundt formen så langt, og bygningen blir ikke særlig forskjellig fra den øvrige arkitekturen i byen, sier Hanssen.


– Ikke signalbygg

Grünerløkka studenthus i Oslo og Teknobyen studentby i Trondheim har fått mye ros for sin utforming. Den nye delen av Unis-bygget fikk også hederlig omtale i Copper in Architecture Awards 2007. Sito mener en arkitektkonkurranse ikke kan forsvares ut fra prosjektets størrelse.

– Det er et spørsmål hvor mye ressurser vi kan legge i dette. Prosjektet har en relativt beskjeden sum i forhold til arbeidsinnsatsen som legges ned, sier eiendomssjefen og legger til:

– Studenthuset blir heller ikke et signalbygg. Hadde det vært det, ville vi nok ha vurdert en arkitektkonkurranse, sier han.

Det tre etasjer høye huset blir bygget i moduler av tre som deretter monteres sammen. Fasaden skal blant annet kles i tre. Fargene blir som vist på bildet, og er godkjent av fargekonsulenter.

– Vi mener at det ikke kommer til å bli et dominerende bygg. Blant annet på grunn av fargevalget, som har elementer av grått, gult og rødt. Bygget skal gli inn med omgivelsene, og det mener vi at det gjør, sier Hanssen.


Planlegger to til

Det var Barlindhaug Utbygging som først fikk regulert tomta. Deretter fikk Sito opsjon på tomta og brukte Barlindhaug Utbygging til å utvikle et skissekonsept. Deretter ble selve prosjektet konkurranseutsatt. Til slutt sto det mellom Malthus og Barlindhaug Utbygging, og det var sistnevnte som fikk tilslaget, og som er hovedentreprenør for utbyggingen. Bygningen er tegnet av Barlindhaug Consult, som nå er en del av Multiconsult.

Sito har også planer om ytterligere to studenthus på Sjøskrenten. I tillegg til finansiering, må avfallsanlegget flyttes for å kunne realisere disse. Det er foreløpig ingen konkrete planer for avfallsanlegget.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!