Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Drømmenes teater

De nyslåtte arkitektene har latt drømmer og visjoner få fritt spillerom i sin diplomoppgave. Bygget som er tegnet inn på bildet inneholder et forskningssenter og en restaurant, og på toppen er det drømt om skøyteis. FOTO: Illustrasjon: Karianne Fonn Jåvik og Erlend Espenæs

Drømmenes teater

Arkitektstudenter har latt seg inspirere av muligheter i Longyearbyen i sin diplomoppgave.

Tekst:

Publisert:

Arkitektstudentene Karianne Fonn Jårvik fra Bergen og Erlend Espenæs fra Stavanger har sett på Longyearbyen i sin diplomoppgave ved Bergen arkitekthøgskole.

– Vi har sett på muligheter i Longyearbyen. Det er klart arkitektur alene kan ikke løse alle utfordringer, men det kan bidra til å holde oppmerksomheten rundt stedet oppe, sier Espenæs.

Fornybar energi

Ingen av studentene hadde noe forhold til Longyearbyen fra før, men de valgte likevel å se på verdens nordligste by.

– Tanken var at kullforbruk ikke kan fortsette i det uendelige, men at det er viktig å beholde byen som et familiesamfunn også i framtiden, sier Espenæs.

Studentene har trukket fram solenergi og geotermisk energi som framtidens løsninger. Et solkraftverk med base på Platåfjellet ved Svalsat, og geotermisk energi fra grunnen i Adventdalen, er trukket fram i oppgaven.

«Norge kunne hatt Longyearbyen som demonstrasjonsprosjekt for fornybar energi i Arktis. Med en slik satsing ville vi blitt et foregangsland for testing og utvikling av teknologi knyttet til fornybare energikilder i kaldere strøk», skriver studentene.

Havforskning

Arkitekter lager arkitektur, men arkitekturen skal være knyttet til aktivitet. Studentene har tegnet inn et havforskningssenter ved Adventfjorden, sammen med et visningsrom. I tilknytning til dette skal det være en restaurant som serverer fisk fra forskningen. Og dette skal selvfølgelig nytes i fiffige lokaler med spektakulær utsikt mot Hiorthfjellet.

Og som om dette ikke er nok. Midt mellom byggene er det tegnet inn en offentlig plass som kan brukes som skøytebane!

Attraksjon

Studentene mener det må være greit å lufte tanken om å gjøre Longyearbyen til en større attraksjon enn det byen er i dag. Ei gangsti bygget over fjernvarmerørene skal gjøre framkommeligheten til fots bedre.

Rosinen i pølsa er uten tvil en spektakulær sauna i Nybyen, med utsikt nordover mot sentrum.

– Tanken var å bygge noe helt utenom det vanlige, og noe som blir lagt merke til. I tillegg vil et slikt bygg ha en klar bruksverdi. Når fastboende og turister kommer fra kalde turer på skuter eller på ski, måtte det være helt ideelt å sette seg inn i noe slikt, mener Espenæs.

– Det ser ut som en slik sauna vil kreve mye energi?

– Ja det vil den sikkert. Vi har ikke tenkt på alt, men synes det er artig å komme med et innspill.

Se bildet større

Platåberget har mye sol i den lyse årstiden. Studentene har sett for seg et elkraftverk ved Svalsat. FOTO: Illustrasjon: Karianne Fonn Jåvik og Erlend Espenæs

Se bildet større

Rørnettverket i Longyearbyen hadde sett mye bedre ut om det fikk gangstier på seg. FOTO: Illustrasjon: Karianne Fonn Jåvik og Erlend Espenæs

Se bildet større

ngen tvil om at en bedre middag med utsikt mot Hiorthfjellet ville vært behagelig. FOTO: Illustrasjon: Karianne Fonn Jåvik og Erlend Espenæs

Se bildet større

En noe spesiell sauna i Nybyen, med utsikt ned til sentrum og fjorden. FOTO: Illustrasjon: Karianne Fonn Jåvik og Erlend Espenæs

Se bildet større

Erlend Espenæs og Karianne Fonn Jåvik lot seg inspirere av Longyearbyen i sin diplomoppgave. FOTO: Privat

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!