Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Drømmen om noe stort

USKADD: Det skal hardere lut til for å sette varige spor i ansiktet på UNIS-student Katrine Berg-Hansen (22) fra Bindalen. Nordlandsjentene er robuste skapninger. FOTO: Birger Amundsen

Drømmen om noe stort

Katrine Berg-Hansen studerer marinbiologi i Longyearbyen og drømmer om et stort pattedyr på fire bokstaver.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

En ubendig eventyrlyst drev henne fra sør i Helgeland nordover for to måneder siden. Det var noe der som lokket og dro, en verden hun bare hadde en vag fornemmelse av som grå, livløs og karrig.
– Jeg ble veldig positivt overrasket over hvor vakkert det var. Den friske grønnfargen under fuglefjellene, de ørsmå blomstene, blåfargen i isen. Alt dette overrasket meg. Det var så fint vær da e kom og e visste ikke om e skulle flire eller gråte.
Longyearbyen overrasket henne ikke på samme måten. Byen var så utrolig rotete. Alt fløt.
– Jeg hadde ikke ventet at det var det første man så når man kom hit.
Katrine Berg-Hansen var elev ved høyskolen i Ålesund da hun bestemte seg for å fortsette studiene i marinbiologi ved UNIS i Longyearbyen. Hun understreker at selv om hun vil ha en bachelorgrad i marinbiologi om to år er hun fortsatt ingen marinbiolog. Skal hun kunne kalle seg det må hun fortsette med en mastergrad.
Å studere ved UNIS begeistrer henne og gir mersmak.
– Studentene er så positive og har sånn lyst til å være her. Vi har de beste foreleserne, de som vet mest om sitt fagområde i landet. Vi har flotte lokaler og topp utstyr, sier hun.
Hun er 22 år og full av tvil. Hva skal hun bli når hun blir stor? Skal hun fortsette med havet eller gi seg i kast med terrestrielle sysler?
– E har ingen anelse. Akkurat-nå-har-e-ingen-anelse. No plutselig lurer e på om det e´ hest e skal holde på med. Mulighetene e´ så mange og det e´ så bra, ler hun. – E trenger ikke å bestemme meg ennå.
– Hest?
– Å ja, hest. Det e´ det som e´ toppen. E har hatt hest siden e var 10 år gammel. Å, det e´ så fantastisk å kommunisere med en hest. Alle signalene som den gir.
Derfor har hun nå tatt på seg å stelle med de fem islandshestene på Svalbard Hestesenter i fritiden.
Det var eventyrlysten som også fikk henne til å iføre seg overlevelsesdrakt og frivillig legge seg til i et røykfullt maskinrom om bord i sysselmannsfartøyet «Nordsyssel» for å vente på redning. Så var det også lutter smil og glede da hun etter en time eller så omsider kunne supe frisk sjøluft, mens hun betraktet avslutningen av redningsøvelsen hvor mannskap fra kystvaktskipet «Senja» kom «Nordsyssel» til unnsetning, etter en «brann» i generatorrommet.
Ingen dag er lik den andre som svalbardstudent.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!