Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Drivis skaper problemer

Turistskipet «Plancius» måtte tirsdag hjelpe den polske seilbåten «Eltanin» ut av isen på Adventfjorden. FOTO: Birger Amundsen

Drivis skaper problemer

Store mengder drivis utenfor vestkysten av Spitsbergen og i fjordene skaper problemer for skipstrafikken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.07.2011 kl 14:12

Tirsdag måtte det nederlandske turistskipet «Plancius» hjelpe den polske seilbåten «Eltanin» inn mot kai i Longyearbyen. Seilbåten, som hovedsakelig transporterer forskere, satt fast i isen på Adventfjorden.

Seilskuta er et av flere fartøy som har blitt overrasket av isen som kom drivende inn Isfjorden sist helg, og som stadig fyller opp de mindre fjordene.

Is fra sør

Natt til mandag ble en nødpeilesender utløst av mannskapet på en skotsk seilbåt, etter at de havnet i tett is utenfor munningen av Isfjorden.

– De var ikke klar over drivisen, og ble engstelige. Vi rykket ut med helikopter og fikk ledet båten tilbake og ut i åpen sjø, sier vakthavende førstebetjent Thomas Ulvestad hos Sysselmannen.

Vera Lund, ved istjenesten hos Vervarslinga for Nord-Norge i Tromsø, sier at isen har kommet drivende rundt Sørkapp og fulgt havstrømmen nordover vestkysten av Spitsbergen. Det har skapt problemer i Hornsund, Bellsund og Isfjorden.

Cruiseskip uteblir

Daglig leder i logistikkselskapet Pole Position, Terje Aunevik, sier at isen har ført til et merkbart inntektstap for selskapet.

– Fire-fem cruiseskip har så langt droppet Longyearbyen, nå ryker sannsynligvis også et sjette, sier Aunevik. Han sier situasjonen minner om forholdene sommeren 2004.

Drivisen skaper problemer også for skipstrafikken til Barentsburg.

Flere fartøy har valgt å holde seg i ro og avvente situasjonen. Noen utenfor drivisbeltet, andre ved kai.

Ingen kullskipning

Store Norske skulle startet utskipning av kull fra Svea forrige uke. Tre kullskip ligger nå og venter utenfor munningen av Bellsund, uten å være i stand til å ta seg inn til utskipningsanlegget på Kapp Amsterdam i Van Mijenfjorden.

– Isen ligger tett utenfor Akseløya. Vi har et helikopter ute for å sjekke forholdene, men det er lite som tyder på store endringer, sier viseadministrerende direktør Dag Ivar Brekke i Store Norske.

Ifølge ham skal totalt 1,7 millioner tonn kull fra Svea Nord-gruva skipes ut denne sesongen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!