Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Drittjobb i Adventfjorden

Maria Kaurin, oppdragsleder fra Rambøll Miljø og Helse har ansvaret med å ta prøver i Adventfjorden for å kartlegge hvordan den åpne kloakken fra Longyearbyen påvirker fjorden. Jobben utføres på oppdrag fra Longyearbyen lokalstyre. FOTO: Marit Bratland Pedersen/Rambøll

Drittjobb i Adventfjorden

Nå tas det prøver i Adventfjorden for å finne ut hvordan den åpne kloakken fra Longyearbyen påvirker fjorden.

Tekst:

Publisert:

Tirsdag og onsdag denne uken har selskapet Rambøll vært i Adventfjorden for å ta prøver på oppdrag fra Longyearbyen lokalstyre. Målet er å kartlegge hvordan kloakkutslippene fra Longyearbyen påvirker fjorden.

– Organisk stoff forbruker en god del oksygen når det brytes ned, og da kan det påvirke det som lever i disse områdene, sier Maria Kaurin, oppdragsleder fra Rambøll Miljø og Helse.

Det er særlig på havbunnen at det er lettest å se om det er noen påvirkning, derfor tar man nå stikkprøver av bunndyrene som lever i fjorden, som for eksempel skjell, børstemark, sjøstjerner, sjøpølser og krepsdyr. Stikkprøvene tas på fire forskjellige steder i Adventfjorden, hvor man ved hvert område tar tre prøver. I tillegg blir det tatt en referanseprøve i Colesbukta, hvor det ikke er kloakk, for å se om det er noen klar forskjell mellom de to fjordene.

I tillegg skal Rambøll modellere hvordan kloakkutslippene blandes inn i fjorden, for å finne ut om det er en bra utblanding. Slik vil man kartlegge hvor vidt det er hensiktsmessig å installere et renseanlegg som kan fjerne større partikler før det når fjorden.

– Et renseanlegg vil også danne noe avfall og bruke en god del strøm, så hensikten er å finne ut om et renseanlegg vil ha en positiv effekt eller om man da bare skaper større problemer enn slik situasjonen er i dag, sier Kaurin.

Dersom det organiske stoffet som slippes ut i fjorden forbruker alt oksygenet kan det dannes hydrogensulfid, en giftig gass, som ofte går under navnet sumpgass.

– Hydrogensulfid lukter skikkelig råttent egg, og hadde vi kjent den lukta når vi foretar stikkprøver hadde vi visst at det var noe galt. Vi har heldigvis ikke kjent noen slik lukt, men vi må vente til prøvene har blitt analysert før vi kan si noe konkret om tilstanden, forklarer oppdragsleder Kaurin.

Se bildet større

Det tas prøver fra havbunnen hvor man siler ut bunndyr som blir sendt til analyse for å kartlegge kloakkens påvirkning. FOTO: Marit Bratland Pedersen/Rambøll

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!