Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Drittjobb i Adventfjorden

Maria Kaurin, oppdragsleder fra Rambøll Miljø og Helse har ansvaret med å ta prøver i Adventfjorden for å kartlegge hvordan den åpne kloakken fra Longyearbyen påvirker fjorden. Jobben utføres på oppdrag fra Longyearbyen lokalstyre. FOTO: Marit Bratland Pedersen/Rambøll

Drittjobb i Adventfjorden

Nå tas det prøver i Adventfjorden for å finne ut hvordan den åpne kloakken fra Longyearbyen påvirker fjorden.

Tirsdag og onsdag denne uken har selskapet Rambøll vært i Adventfjorden for å ta prøver på oppdrag fra Longyearbyen lokalstyre. Målet er å kartlegge hvordan kloakkutslippene fra Longyearbyen påvirker fjorden.

– Organisk stoff forbruker en god del oksygen når det brytes ned, og da kan det påvirke det som lever i disse områdene, sier Maria Kaurin, oppdragsleder fra Rambøll Miljø og Helse.

Det er særlig på havbunnen at det er lettest å se om det er noen påvirkning, derfor tar man nå stikkprøver av bunndyrene som lever i fjorden, som for eksempel skjell, børstemark, sjøstjerner, sjøpølser og krepsdyr. Stikkprøvene tas på fire forskjellige steder i Adventfjorden, hvor man ved hvert område tar tre prøver. I tillegg blir det tatt en referanseprøve i Colesbukta, hvor det ikke er kloakk, for å se om det er noen klar forskjell mellom de to fjordene.

I tillegg skal Rambøll modellere hvordan kloakkutslippene blandes inn i fjorden, for å finne ut om det er en bra utblanding. Slik vil man kartlegge hvor vidt det er hensiktsmessig å installere et renseanlegg som kan fjerne større partikler før det når fjorden.

– Et renseanlegg vil også danne noe avfall og bruke en god del strøm, så hensikten er å finne ut om et renseanlegg vil ha en positiv effekt eller om man da bare skaper større problemer enn slik situasjonen er i dag, sier Kaurin.

Dersom det organiske stoffet som slippes ut i fjorden forbruker alt oksygenet kan det dannes hydrogensulfid, en giftig gass, som ofte går under navnet sumpgass.

– Hydrogensulfid lukter skikkelig råttent egg, og hadde vi kjent den lukta når vi foretar stikkprøver hadde vi visst at det var noe galt. Vi har heldigvis ikke kjent noen slik lukt, men vi må vente til prøvene har blitt analysert før vi kan si noe konkret om tilstanden, forklarer oppdragsleder Kaurin.

Se bildet større

Det tas prøver fra havbunnen hvor man siler ut bunndyr som blir sendt til analyse for å kartlegge kloakkens påvirkning. FOTO: Marit Bratland Pedersen/Rambøll

Siste nytt i Nyheter

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!