Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Driftsproblemer i Svea Nord

Tekniske problemer og vanskelig fjell skaper problemer for kullproduksjonen i Svea Nord. FOTO: Birger Amundsen

Driftsproblemer i Svea Nord

En rekke driftsproblemer i Svea Nord gjør at kull-produksjonen hittil i år ligger langt under budsjettet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Gruvesjef Per Nilssen i Svea Nord sier at de mange driftsavbrudd har medført at produksjonen ligger 400.000 tonn lavere enn budsjettert.
Nilssen understreker samtidig at noe av dette også skyldes at produksjonen kom i gang senere enn planlagt etter brannen. Bare timer etter at produksjonen kom i gang 1. april, etter åtte måneders brannavbrudd, gikk et ras som forårsaket ytterligere tre ukers produksjonsstans.
– I den reviderte prognosen er det kalkulert med 2,6 millioner tonn innen utgangen av året. I løpet av februar neste år skal vi ha skipet ut 3 millioner tonn, sier Nilssen.

Driftsavbrudd
– Det har gått litt i rykk og napp den siste tiden. Akkurat nå er vi inne i et område med forkastninger og svært løs ligg, sier gruvesjefen.
Liggforholdene skaper problemer for den tunge strosseutrustningen og bidrar til redusert produksjon.
Tidligere i måneden var det problemer med transportbel-tene i gruva. Mandag måtte deler av strossekjettingen skiftes ut. En mindre metangass-lekkasje medførte også ett døgns driftsstans.
– Vi har produsert over 300.000 tonn hittil denne måneden, men det er klart at de mange avbrudd vi har hatt er svært irriterende, sier Nilssen.
Sårbart system
Systemet er sårbart for driftsforstyrrelser. Når kullproduksjonen ikke går som planlagt forplanter det seg i hele Svea-anlegget.
Oppfaringen av ny produksjonsstoll ligger også etter skjema. Produksjon og oppfaring må hele tiden følge hverandre så det ikke oppstår forsinkelser når et strossepanel er utdrevet.
Nilssen regner med at strosse C4 vil være ferdig utdrevet innen utgangen av februar neste år. Innen den tid må stoll CT-18 og to parallelle strossestoller være oppfart.
Løs ligg skaper også problemer for de nærmere 100 tonn tunge oppfaringsmaskinene.
– Vi må grave ut all løskull og kjøre inn ny masse for overhodet å få maskinen framover, sier Nilssen.
Samtidig medfører forkastningen og vanskelige hengforhold at det må boltes atskillig tettere enn det som er vanlig.

Anstrengt økonomi
Kullskip står nærmest i kø innover Van Mijenfjorden for å skipe kull sørover i Europa. Redusert kullproduksjon får også konsekvenser her. Onsdag lå et skip og ventet på kull av rett kvalitet.
Alt i Svea er strukket til det ytterste. Store Norske trenger penger i en noe slunken kasse. Brannen og forsinkelse av forsikringsutbetalingen medfører anstrengt økonomi i gruveselskapet. Derfor er det om å gjøre å få kull skipet sørover så raskt som mulig.
– Det er på en knivegg hele tiden og det er ingen god situasjon. Når vi i tillegg sliter med utstyret er ikke det særlig motiverende, sier Per Nilssen.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!