Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Drept av steinblokk

Undersøker: Overingeniør Peter Brugmans fra Bergmesteren var med Sysselmannen ned i den russiske gruva forrige torsdag for å gjøre undersøkelser etter ulykken. Her står han ved strosseconvoieren i næheten av ulykkesstedet. FOTO: Arild Lyssand/Sysselmannen

Drept av steinblokk

En ukrainsk gruvearbeider i 30-årene omkom da han ble truffet av en steinblokk i gruva i Barentsburg forrige torsdag.

Tekst:

Publisert:

– Han var alene akkurat der det skjedde. Det var noen i nærheten som hørte at det kom et blokkfall. To kom raskt til og prøvde å løfte vekk steinblokken, men klarte det ikke før en tredje person kom til, sier sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand.

En lege fra Barentsburg ble tilkalt, og erklærte mannen død før han ble fraktet ut, etter det Sysselmannen har fått opplyst.

Ulykken skjedde helt i bunnen av gruva, i overgangen mellom den sørlige strosse 31 og sørlige tverrslag 31. Strossa var ikke i drift da ulykken skjedde.

– Vi har ikke fått tatt avhør ennå, men vi har fått opplyst at den omkomne var formann i sikkerhetsavdelingen og skulle inn og kontrollere bergtrykket på strossa, sier Lyssand.


På befaring

Ulykken skjedde forrige torsdag klokken 11.55. Sysselmannen ble varslet om ulykken en time senere og dro til Barentsburg.

– Vi hadde møte med gruvedirektøren i trusten og var på befaring i gruva, sier Lyssand.

Overingeniør Peter Brugmans fra Bergmesteren var med som fagperson innen det bergmessige og sikkerhetsmessige.

– Vår egen sikkerhet var langt framme i hodene våre, sier Lyssand.

Sysselmannen og bergmesteren ble fulgt ned i gruva av gruveredningskorpset, og møtte overingeniøren i trusten der nede. De brukte 1,5 time fra dagen og til ulykkesstedet i bunnen av gruva. Der har det falt ned minst to steinblokker.

– Det var et så risikofylt sted, at vi ikke gikk helt fram. Vi stoppet tre meter fra, opplyser Lyssand.


Stengt etter ulykken

Gruva er stengt til Arbeidstilsynet får gjennomført sin etterforsking. Arbeidstilsynet dro til Barentsburg sammen med Sysselmannen onsdag.

– Når gjelder dødsulykka har ikke vi så mye å kommentere før jobben er ferdig, sier tilsynsleder Johan Furebotten i Arbeidstilsynet for Nord-Norge.

Han forteller at tilsynet hadde planlagt tur til Svalbard uansett, og at de skal gjennomføre flere tilsyn.

– Vi hadde planlagt vårt årlige tilsyn i Barentsburg til torsdag. Nå blir det annerledes. Jeg kan ikke si hva som skjer videre, det må vi ta når vi er på stedet, sier Furebotten.

Arbeidstilsynet var ikke ferdige i Barentsburg da Svalbardposten gikk i trykken onsdag.

Sysselmannen skal også etterforske saken videre, og blant annet ta avhør før assisterende sysselmann vurderer eventuell påtale.


Fem år siden sist

Sist noen omkom i gruva i Barentsburg, var i april 2008. Da brøt det ut brann, og to mann omkom. Ytterligere én mann døde tre uker senere under arbeidet med å få kontroll over brannen.

Se bildet større

Etterforsker: Førstebetjent Arild Lyssand hos Sysselmannen. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!