Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Drept av steinblokk

Undersøker: Overingeniør Peter Brugmans fra Bergmesteren var med Sysselmannen ned i den russiske gruva forrige torsdag for å gjøre undersøkelser etter ulykken. Her står han ved strosseconvoieren i næheten av ulykkesstedet. FOTO: Arild Lyssand/Sysselmannen

Drept av steinblokk

En ukrainsk gruvearbeider i 30-årene omkom da han ble truffet av en steinblokk i gruva i Barentsburg forrige torsdag.

Tekst:

Publisert:

– Han var alene akkurat der det skjedde. Det var noen i nærheten som hørte at det kom et blokkfall. To kom raskt til og prøvde å løfte vekk steinblokken, men klarte det ikke før en tredje person kom til, sier sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand.

En lege fra Barentsburg ble tilkalt, og erklærte mannen død før han ble fraktet ut, etter det Sysselmannen har fått opplyst.

Ulykken skjedde helt i bunnen av gruva, i overgangen mellom den sørlige strosse 31 og sørlige tverrslag 31. Strossa var ikke i drift da ulykken skjedde.

– Vi har ikke fått tatt avhør ennå, men vi har fått opplyst at den omkomne var formann i sikkerhetsavdelingen og skulle inn og kontrollere bergtrykket på strossa, sier Lyssand.


På befaring

Ulykken skjedde forrige torsdag klokken 11.55. Sysselmannen ble varslet om ulykken en time senere og dro til Barentsburg.

– Vi hadde møte med gruvedirektøren i trusten og var på befaring i gruva, sier Lyssand.

Overingeniør Peter Brugmans fra Bergmesteren var med som fagperson innen det bergmessige og sikkerhetsmessige.

– Vår egen sikkerhet var langt framme i hodene våre, sier Lyssand.

Sysselmannen og bergmesteren ble fulgt ned i gruva av gruveredningskorpset, og møtte overingeniøren i trusten der nede. De brukte 1,5 time fra dagen og til ulykkesstedet i bunnen av gruva. Der har det falt ned minst to steinblokker.

– Det var et så risikofylt sted, at vi ikke gikk helt fram. Vi stoppet tre meter fra, opplyser Lyssand.


Stengt etter ulykken

Gruva er stengt til Arbeidstilsynet får gjennomført sin etterforsking. Arbeidstilsynet dro til Barentsburg sammen med Sysselmannen onsdag.

– Når gjelder dødsulykka har ikke vi så mye å kommentere før jobben er ferdig, sier tilsynsleder Johan Furebotten i Arbeidstilsynet for Nord-Norge.

Han forteller at tilsynet hadde planlagt tur til Svalbard uansett, og at de skal gjennomføre flere tilsyn.

– Vi hadde planlagt vårt årlige tilsyn i Barentsburg til torsdag. Nå blir det annerledes. Jeg kan ikke si hva som skjer videre, det må vi ta når vi er på stedet, sier Furebotten.

Arbeidstilsynet var ikke ferdige i Barentsburg da Svalbardposten gikk i trykken onsdag.

Sysselmannen skal også etterforske saken videre, og blant annet ta avhør før assisterende sysselmann vurderer eventuell påtale.


Fem år siden sist

Sist noen omkom i gruva i Barentsburg, var i april 2008. Da brøt det ut brann, og to mann omkom. Ytterligere én mann døde tre uker senere under arbeidet med å få kontroll over brannen.

Se bildet større

Etterforsker: Førstebetjent Arild Lyssand hos Sysselmannen. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Siste nytt i Nyheter

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved UNIS, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!