Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Drept av steinblokk

Undersøker: Overingeniør Peter Brugmans fra Bergmesteren var med Sysselmannen ned i den russiske gruva forrige torsdag for å gjøre undersøkelser etter ulykken. Her står han ved strosseconvoieren i næheten av ulykkesstedet. FOTO: Arild Lyssand/Sysselmannen

Drept av steinblokk

En ukrainsk gruvearbeider i 30-årene omkom da han ble truffet av en steinblokk i gruva i Barentsburg forrige torsdag.

– Han var alene akkurat der det skjedde. Det var noen i nærheten som hørte at det kom et blokkfall. To kom raskt til og prøvde å løfte vekk steinblokken, men klarte det ikke før en tredje person kom til, sier sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand.

En lege fra Barentsburg ble tilkalt, og erklærte mannen død før han ble fraktet ut, etter det Sysselmannen har fått opplyst.

Ulykken skjedde helt i bunnen av gruva, i overgangen mellom den sørlige strosse 31 og sørlige tverrslag 31. Strossa var ikke i drift da ulykken skjedde.

– Vi har ikke fått tatt avhør ennå, men vi har fått opplyst at den omkomne var formann i sikkerhetsavdelingen og skulle inn og kontrollere bergtrykket på strossa, sier Lyssand.


På befaring

Ulykken skjedde forrige torsdag klokken 11.55. Sysselmannen ble varslet om ulykken en time senere og dro til Barentsburg.

– Vi hadde møte med gruvedirektøren i trusten og var på befaring i gruva, sier Lyssand.

Overingeniør Peter Brugmans fra Bergmesteren var med som fagperson innen det bergmessige og sikkerhetsmessige.

– Vår egen sikkerhet var langt framme i hodene våre, sier Lyssand.

Sysselmannen og bergmesteren ble fulgt ned i gruva av gruveredningskorpset, og møtte overingeniøren i trusten der nede. De brukte 1,5 time fra dagen og til ulykkesstedet i bunnen av gruva. Der har det falt ned minst to steinblokker.

– Det var et så risikofylt sted, at vi ikke gikk helt fram. Vi stoppet tre meter fra, opplyser Lyssand.


Stengt etter ulykken

Gruva er stengt til Arbeidstilsynet får gjennomført sin etterforsking. Arbeidstilsynet dro til Barentsburg sammen med Sysselmannen onsdag.

– Når gjelder dødsulykka har ikke vi så mye å kommentere før jobben er ferdig, sier tilsynsleder Johan Furebotten i Arbeidstilsynet for Nord-Norge.

Han forteller at tilsynet hadde planlagt tur til Svalbard uansett, og at de skal gjennomføre flere tilsyn.

– Vi hadde planlagt vårt årlige tilsyn i Barentsburg til torsdag. Nå blir det annerledes. Jeg kan ikke si hva som skjer videre, det må vi ta når vi er på stedet, sier Furebotten.

Arbeidstilsynet var ikke ferdige i Barentsburg da Svalbardposten gikk i trykken onsdag.

Sysselmannen skal også etterforske saken videre, og blant annet ta avhør før assisterende sysselmann vurderer eventuell påtale.


Fem år siden sist

Sist noen omkom i gruva i Barentsburg, var i april 2008. Da brøt det ut brann, og to mann omkom. Ytterligere én mann døde tre uker senere under arbeidet med å få kontroll over brannen.

Se bildet større

Etterforsker: Førstebetjent Arild Lyssand hos Sysselmannen. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Siste nytt i Nyheter

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Trafikkontroll ved skolen

22 kjøretøyer ble stoppet i mørket før skolestart tirsdag morgen. Ikke alle hadde lysene i orden.

Åpner ikke mandag

Vei 300 mellom det gamle museet og Huset skal ryddes for masser, men blir foreløpig ikke åpnet. Se også dronevideo av skredet i saken.

Strømmen tilbake etter strømbrudd

Svalbardbutikken har åpnet igjen etter strømbruddet mandag morgen.

Sleper seilbåt til byen

«Polarsyssel» bistår en seilbåt som fikk motorproblemer ved Nordaustlandet.

Båt fikk problemer

«Spitsbergen Express» fikk motortrøbbel like nord for Isfjord Radio. Hovedredningssentralen sendte helikopter fra Longyearbyen for å bistå.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!