Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dramatisk prisøkning

Bydrift foreslår en kraftig økning i avgiftene for neste år. Strømprisen gjør et kraftig hopp og vann vil koste 60 prosent mer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.10.2011 kl 22:48

Budsjettforslaget for neste år, som ble lagt fram for Bydrifts styre forrige torsdag, er ikke god lesning for Longyearbyens befolkning. Bydrift planlegger å ta inn nesten 13 millioner kroner mer i gebyrer og leieinntekter neste år. Det tilsvarer rundt 6.200 kroner per innbygger.

– Vi ble bedt om å legge selvkost til grunn for alle avgifter. Det har vi gjort, sier daglig leder Marianne Aasen i Bydrift.

Hun forteller at tilstandsvurderingene Bydrift har gjort av bygningsmasse og infrastruktur, viser at tidligere budsjett ikke har tatt hensyn til alle utgiftene. Når disse utgiftene tas med, fører det til prisøkninger for tjenestene Bydrift tilbyr.

Dyrere strøm

I budsjettet foreslår administrasjonen i Bydrift å øke strømprisen fra 1,17 kroner per kilowatt-time til 1,42 kroner.

I strømprisen er det forutsatt at Bydrift får fortsette kullavtalen med Store Norske til lik pris som i dag.

Aasen forteller at Bydrift ikke har inngått ny avtale med Store Norske, men at de er i dialog med dem.

– Ser det ut til at kullprisen blir den samme?

– Jeg vet ikke, svarer Aasen.

Dyrere vann

Vannprisene øker med 60 prosent sammenlignet med årets priser. En ny hovedplan for vann ligger nå ute på høring og ifølge Bydrift må prisene på vann økes så mye for å kunne dekke tiltak som må til for å sikre tilfredsstillende vannkvalitet i Longyearbyen i tiden fremover.

Veiavgift

Å kjøre på veiene i byen, blir også dyrere. I dag er årsavgiften for bil 4.050 kroner, mens Bydrift foreslår å øke den med 16 prosent til 4.710 kroner. For lastebiler på mer enn 7,5 tonn, foreslår de en økning på 617 prosent til 25.000 kroner. Begrunnelsen for den store avgiftsøkningen for lastebiler, er at de sliter mye mer på veien enn vanlige biler.

Skremmende tall

Styret i Bydrift godkjente ikke budsjettforslaget og sendte det tilbake til administrasjonen med beskjed om at de må se om det kan gjøres noe kostnadene, spesielt strømkostnadene. De ba også administrasjonen se på om veigebyrsøkningen kan gjøres trinnvis.

– Vi sendte forslaget tilbake til administrasjonen. Styret er av den oppfatning at dette ikke kan legges fram for lokalstyret fordi det vil belaste longyeabyen-samfunnet for mye. Vi kan ikke operere med et så stort hopp fra ett år til et annet, sier Heinrich Eggenfellner (H).

Han legger til at budsjettet viser det administrasjonen mener de trenger penger til.

– Så er det politikerne som får avgjøre hvor mye som skal gjøres. Styret i Bydrift kan si om Bydrift bør effektivisere. Det har vi bedt administrasjonen gjøre. Så kan man vurdere om lista for ambisjonsnivået bør legges lavere. Kanskje vi ikke har råd til alt i 2012, sier Eggenfellner.

Les mer om saken i Svalbardposten.

 

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!