Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Døpte losens nye superbåt

Sektorsjef Marianne S. Aasen døpte den nye losbåten under en seremoni onsdag, mens bla. havnesjef Kjetil Bråten talte og Longyearbyen storband spilte. FOTO: Longyearbyen lokalstyre

Døpte losens nye superbåt

Oppkalt etter legendarisk ishavsskipper.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.06.2015 kl 21:28

Den 15 meter lange losbåten, som ankom Longyearbyen i slutten av april, ble offisielt døpt «Elling Carlsen» av sektorsjef Marianne S. Aasen under en seremoni onsdag ettermiddag.

Båten er kalt opp etter ishavsskipper, oppdager og tromsøværing Elling Carlsen, som i 1863 ble den første til å seile rundt Spitsbergen. Han deltok også på den østerrisk-ungarske polarekspedisjonen som i løpet åra 1872 til 1874 offisielt oppdaget Frans Josefs land.

Les mer om Carlsen i faktaboksen til høyre.

«Elling Carlsen» skal ikke bare sørge for los når større skip ankommer øya, men også inngå som en del av beredskapen. Havnesjef Kjetil Bråten har tidligere fortalt Svalbardposten at den ble designet og bygget med flere bruksområder i tankene.

– Vi har prøvd å få alt i ett skrog. Hovedoppgaven er selvfølgelig å frakte losene dit de skal, men den skal også kunne brukes til redning, oljevern, sleping også videre, dersom det er behov, sier han.

Båten har blant annet forsterket skrog og isbrytermaling, og kan brøyte seg gjennom ti centimeter nyis.

– Båten er tilpasset de utfordrende forholdene på Svalbard, og er spekket med det beste av moderne teknologiske løsninger, sier han.

– Vi har prøvd å få alt i ett skrog. Hovedoppgaven er selvfølgelig å frakte losene dit de skal, men den skal også kunne brukes til redning, oljevern, sleping også videre, dersom det er behov, sier han.

– Det finnes ikke tilsvarende båt med disse spesifikasjonene i hele verden.

Se bildet større

Havnesjef Kjetil Bråten sier båten kan utføre et stort antall ulike oppgaver, i tillegg til losing. FOTO: Geir Barstein

Oppkalt etter polarhelt

Den nye losbåten er oppkalt etter Elling Carlsen (1819-1900), en betydningsfull ishavskaptein som ga på i søken etter nye fangstområder i ukjente farvann.

I 1863 ble tromsøværingen med skuta «Jan Mayn» den første til å seile rundt Spitsbergen. Noen år senere tok Carlsen seg inn i Karahavet og fangstet som den første nordmannen i området, mens han i 1871 fant Willem Barents' vinterhytte på nordøstspissen av Novaja Semlja.

Her oppdaget han levninger etter Barents' ekspedisjon mellom 1596 og 1597.

– Funnene ble beskrevet som et arktisk Pompei, bevart av is og snø. Gjenstandene var godt bevart og ga et levende bilde av opphodet til nederlenderne 300 år tidligere, ifølge Polarhistorie.no.

Senere deltok Elling Carlsen som islos på Karl Weyprecht og Julius von Payers østerrisk-ungarske polarekspedisjon 1872-1874, som offisielt oppdaget Frans Josefs Land.

Skipet «Admiral Tegetthoff» ble fanget i isen, og besetningen ble tvunget til å søke redning på Novaja Zemlja. Etter noen dager ble de berget av russiske fiskere, som brakte dem hjem mot 1200 sølvrubler og tre av båtene.

Carlsen døde i 1900 i hjembyen Tromsø, 80 år gammel. For sine bragder ble han utnevnt til ridder av Sankt Olavs orden og mottok Frans Josefs orden.

Carlsenøya, en av Rønnbeckøyane i Hinlopenstredet utenfor nordøstspitsbergen, er oppkalt etter ham.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!