Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dømt til to års fengsel

Fornærmede, en 30 år gammel ukrainsk gruvearbeider, ble hentet med helikopter etter at han ble knivstukket i mageregionen. FOTO: Inge Meløy/Sysselmannen

Dømt til to års fengsel

Ukraineren (33) er dømt til to års fengsel for knivepisoden i Barentsburg. Han vurderer å anke straffeutmålingen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.09.2013 kl 13:34

Dommen fra Nord-Troms tingrett er helt i tråd med aktor Lars Erik Alfheims påstand. Forsvarer Anette Barlinn og den tiltalte er fortsatt i tenkeboksen når det gjelder anke.

– Vi er kjent med dommen, og vil i nærmeste framtid ta en avgjørelse hvorvidt vi skal anke straffeutmålingen, sier Barlinn.

Ble trodd

Retten har i vesentlig grad festet lit til forklaringen den tiltalte ukraineren ga i Nord-Troms tingrett under rettssaken i Barentsburg i august. Dette inkluderer forklaringen på hvorfor han hadde kniv på seg natt til 21. april. Mannen forklarte at kniven hadde ligget i lommen i mange dager, fordi han hadde til hensikt å slipe den på jobb, men at han til stadighet glemte å gjøre dette slik at kniven forble i jakkelommen. Å bli trodd på dette var viktig for forsvaret, fordi det sier noe om forsettet den tiltalte opererte med i forkant av voldshandlingen.

Har samarbeidet

I formildende retning har retten lagt vekt på at tiltalte, så langt det har vært mulig i lys av hans hukommelse, har tilstått handlingen, og at tilståelsen kom allerede i første politiavhør. Tilståelsen har bidratt til å lette etterforskingen. Han har også samtykket til fengsling fra første fengslingsmøte som har lettet det prosessuelle.

Formildende for tiltalte er det også at han tilkalte hjelp til fornærmede rett etter hendelsen.

Livstruende

I skjerpende retning har retten lagt vekt på at det er snakk om et knivstikk med livstruende skade, dersom fornærmede ikke hadde fått øyeblikkelig behandling. Videre er det lagt vekt på at knivstikket kom uten forvarsel, selv om det i forkant av episoden hadde vært konfrontasjoner mellom tiltalte og fornærmede.

Retten mener imidlertid at det ikke er noen holdepunkter for at tiltalte var i en nødvergesituasjon, eller at han hadde behov for å forsvare seg med et farlig stikkvåpen.

Fengsel og erstatning

I 2010 ble straffenivået for voldshandlinger skjerpet kraftig i Norge. I lovendringen siktes det først og fremst til såkalt «utelivsvold», hvor tiltalte og fornærmede er ukjente for hverandre, og det oppstår konflikt der og da. I denne saken var partene kjente for hverandre, men ellers er det likhetstrekk mellom utelivsvold og denne saken. Bruk av særlig farlig redskap som kniv er også skjerpende.

Retten, som ble ledet av tingrettsdommer Sissel Sund Olsen, har kommet til at to års fengsel er en passende straff for 33-åringen. I tillegg må han betale 15.000 kroner i oppreisning til fornærmede, og betale nesten 117.000 kroner i sykehusregninger som påløp som følge av voldsepisoden.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!