Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dømt for Hornsund-ulykka

En av passasjerene som kom alvorlig til skade ble transportert til den polske forskningsstasjonen i Hornsund, og tatt videre derfra med helikopter. FOTO: Witek Kaszkin

Dømt for Hornsund-ulykka

Det nederlandske turoperatørselskapet Oceanwide Expeditions ble i dag ilagt en bot på 300.000 kroner i Hålogaland lagmannsrett etter ulykken i Hornsund i august 2007.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.06.2010 kl 18:50

Turoperatørselskapet ble frifunnet av Nord-Troms tingrett i november i fjor. Påtalemyndigheten anket saken til lagmannsretten, og dagens dom gir påtalemyndigheten fullt medhold i sine påstander.

Mange ble skadet

Det var 8. august 2007 at 23 engelske turister om bord i «Aleksey Maryshev» ble skadet da Storbreen innerst i Hornsund kalvet. Åtte av passasjerene ble til dels alvorlig skadet, seks av dem ble sendt med ambulansefly til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

Det russiske kystcruiseskipet, chartret av Oceanwide Expeditions, lå mellom 32 og 36 meter unna brefronten da breen kalvet. Kalvingen førte til at skipet kastet voldsomt på seg samtidig som havet skylte over det. Store mengder breis ble kastet innover skipet og skadet flere av passasjerene.

Kjørte for nær brefronten

Den russiske kapteinen som førte skipet er ikke dømt i saken fordi påtalemyndigheten ikke har vært i stand til å få kontakt med ham. Lagmannsretten finner det bevist at kapteinen handlet på vegne av Oceanwide Expeditions da han la seg til alt for nær den rundt 35 meter høye brefronten.

«Det å manøvrere skipet inn mot en isbre som kalver, eller ligger slik til at den kan kalve, med det resultat at skip og passasjerer kan utsettes for fare, omfattes, slik lagmannsretten forstår reglene, av kapteinens plikter under navigering av skipet», skriver lagmannsretten i dommen.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!