Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dømt for Hornsund-ulykka

En av passasjerene som kom alvorlig til skade ble transportert til den polske forskningsstasjonen i Hornsund, og tatt videre derfra med helikopter. FOTO: Witek Kaszkin

Dømt for Hornsund-ulykka

Det nederlandske turoperatørselskapet Oceanwide Expeditions ble i dag ilagt en bot på 300.000 kroner i Hålogaland lagmannsrett etter ulykken i Hornsund i august 2007.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.06.2010 kl 18:50

Turoperatørselskapet ble frifunnet av Nord-Troms tingrett i november i fjor. Påtalemyndigheten anket saken til lagmannsretten, og dagens dom gir påtalemyndigheten fullt medhold i sine påstander.

Mange ble skadet

Det var 8. august 2007 at 23 engelske turister om bord i «Aleksey Maryshev» ble skadet da Storbreen innerst i Hornsund kalvet. Åtte av passasjerene ble til dels alvorlig skadet, seks av dem ble sendt med ambulansefly til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

Det russiske kystcruiseskipet, chartret av Oceanwide Expeditions, lå mellom 32 og 36 meter unna brefronten da breen kalvet. Kalvingen førte til at skipet kastet voldsomt på seg samtidig som havet skylte over det. Store mengder breis ble kastet innover skipet og skadet flere av passasjerene.

Kjørte for nær brefronten

Den russiske kapteinen som førte skipet er ikke dømt i saken fordi påtalemyndigheten ikke har vært i stand til å få kontakt med ham. Lagmannsretten finner det bevist at kapteinen handlet på vegne av Oceanwide Expeditions da han la seg til alt for nær den rundt 35 meter høye brefronten.

«Det å manøvrere skipet inn mot en isbre som kalver, eller ligger slik til at den kan kalve, med det resultat at skip og passasjerer kan utsettes for fare, omfattes, slik lagmannsretten forstår reglene, av kapteinens plikter under navigering av skipet», skriver lagmannsretten i dommen.

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!