Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dømt for Hornsund-ulykka

En av passasjerene som kom alvorlig til skade ble transportert til den polske forskningsstasjonen i Hornsund, og tatt videre derfra med helikopter. FOTO: Witek Kaszkin

Dømt for Hornsund-ulykka

Det nederlandske turoperatørselskapet Oceanwide Expeditions ble i dag ilagt en bot på 300.000 kroner i Hålogaland lagmannsrett etter ulykken i Hornsund i august 2007.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.06.2010 kl 18:50

Turoperatørselskapet ble frifunnet av Nord-Troms tingrett i november i fjor. Påtalemyndigheten anket saken til lagmannsretten, og dagens dom gir påtalemyndigheten fullt medhold i sine påstander.

Mange ble skadet

Det var 8. august 2007 at 23 engelske turister om bord i «Aleksey Maryshev» ble skadet da Storbreen innerst i Hornsund kalvet. Åtte av passasjerene ble til dels alvorlig skadet, seks av dem ble sendt med ambulansefly til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

Det russiske kystcruiseskipet, chartret av Oceanwide Expeditions, lå mellom 32 og 36 meter unna brefronten da breen kalvet. Kalvingen førte til at skipet kastet voldsomt på seg samtidig som havet skylte over det. Store mengder breis ble kastet innover skipet og skadet flere av passasjerene.

Kjørte for nær brefronten

Den russiske kapteinen som førte skipet er ikke dømt i saken fordi påtalemyndigheten ikke har vært i stand til å få kontakt med ham. Lagmannsretten finner det bevist at kapteinen handlet på vegne av Oceanwide Expeditions da han la seg til alt for nær den rundt 35 meter høye brefronten.

«Det å manøvrere skipet inn mot en isbre som kalver, eller ligger slik til at den kan kalve, med det resultat at skip og passasjerer kan utsettes for fare, omfattes, slik lagmannsretten forstår reglene, av kapteinens plikter under navigering av skipet», skriver lagmannsretten i dommen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!