Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dømt for heleri av klokker

 

Dømt for heleri av klokker

En 30 år gammel mann fra Longyearbyen er dømt til betinget fengsel i 90 dager for heleri av en mengde luksusklokker.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

30-åringen, som er selvstendig næringsdrivende, er dømt for å ha mottatt klokker av merkene Rolex og Breitling fra en urmakerforretning i Tromsø og videreformidlet disse mot betaling. Heleriet foregikk i Longyearbyen fra og med juni 2001 til og med mars 2003.
På denne måten bistod han ifølge tingretten hovedmannen i saken med å skjule uregistrert virksomhet, slik at sistnevnte kunne unndra betydelige skatte- og avgiftsbeløp. Hovedmannen har erkjent at han hentet klokker på Svalbard og brakte dem inn til Norge uten å forevise dem for tollvesenet, selv om han visste at han var pliktig til å gjøre det.

Mellommann
Den 30 år gamle mannen fra Longyearbyen ble mandag dømt i Nord-Troms tingrett til 90 dagers betinget fengsel med en prøvetid på to år, og en bot på 15.000 kroner. I tillegg er han dømt til å tåle inndragning av 60.000 kroner, som han satt igjen med etter heleriet.
Hans rolle var å motta de 109 klokkene som ble sendt til Svalbard og levere dem videre til kunder. For dette fikk han betalt mellom 500 og 1.000 kroner per klokke.

Kunne fått ubetinget
«Som et utgangspunkt bør det reageres med ubetinget fengsel for heleri av denne karakter. Retten finner likevel at det kan reageres med betinget fengsel samt bot», skriver tingretten.
Begrunnelsen er at 30-åringen allerede i politiforklaring i oktober 2004 avga en erkjennelse av alle de faktiske forhold som gjør handlingen straffbar. Videre legger retten vekt på at det straffbare forhold opphørte allerede i mars 2003 og at 30-åringen i ettertid, på eget initiativ, har betalt skatt av det han hadde i fortjeneste på å videreformidle klokkene.

Store summer
Det er en 34 år gammel mann fra Sunnmøre som er hovedmann i saken. Han er dømt for omfattende momssvindel ved at han kjøpte opp store mengder luksusklokker som han solgte videre med fortjeneste, uten å føre regnskap. 34-åringen kjøpte opp klokker for drøyt seks millioner kroner og hadde en fortjeneste på i overkant av 300.000 kroner.
«Retten finner bevist over enhver rimelig tvil at slik registrering ble unnlatt i den hensikt å unndra merverdiavgift», står det i domspapirene.
34-åringen er dømt til ett års ubetinget fengsel, inndragning av 300.000 kroner og til å betale 5.000 kroner i saksomkostninger.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!