Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dømt for heleri av klokker

 

Dømt for heleri av klokker

En 30 år gammel mann fra Longyearbyen er dømt til betinget fengsel i 90 dager for heleri av en mengde luksusklokker.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

30-åringen, som er selvstendig næringsdrivende, er dømt for å ha mottatt klokker av merkene Rolex og Breitling fra en urmakerforretning i Tromsø og videreformidlet disse mot betaling. Heleriet foregikk i Longyearbyen fra og med juni 2001 til og med mars 2003.
På denne måten bistod han ifølge tingretten hovedmannen i saken med å skjule uregistrert virksomhet, slik at sistnevnte kunne unndra betydelige skatte- og avgiftsbeløp. Hovedmannen har erkjent at han hentet klokker på Svalbard og brakte dem inn til Norge uten å forevise dem for tollvesenet, selv om han visste at han var pliktig til å gjøre det.

Mellommann
Den 30 år gamle mannen fra Longyearbyen ble mandag dømt i Nord-Troms tingrett til 90 dagers betinget fengsel med en prøvetid på to år, og en bot på 15.000 kroner. I tillegg er han dømt til å tåle inndragning av 60.000 kroner, som han satt igjen med etter heleriet.
Hans rolle var å motta de 109 klokkene som ble sendt til Svalbard og levere dem videre til kunder. For dette fikk han betalt mellom 500 og 1.000 kroner per klokke.

Kunne fått ubetinget
«Som et utgangspunkt bør det reageres med ubetinget fengsel for heleri av denne karakter. Retten finner likevel at det kan reageres med betinget fengsel samt bot», skriver tingretten.
Begrunnelsen er at 30-åringen allerede i politiforklaring i oktober 2004 avga en erkjennelse av alle de faktiske forhold som gjør handlingen straffbar. Videre legger retten vekt på at det straffbare forhold opphørte allerede i mars 2003 og at 30-åringen i ettertid, på eget initiativ, har betalt skatt av det han hadde i fortjeneste på å videreformidle klokkene.

Store summer
Det er en 34 år gammel mann fra Sunnmøre som er hovedmann i saken. Han er dømt for omfattende momssvindel ved at han kjøpte opp store mengder luksusklokker som han solgte videre med fortjeneste, uten å føre regnskap. 34-åringen kjøpte opp klokker for drøyt seks millioner kroner og hadde en fortjeneste på i overkant av 300.000 kroner.
«Retten finner bevist over enhver rimelig tvil at slik registrering ble unnlatt i den hensikt å unndra merverdiavgift», står det i domspapirene.
34-åringen er dømt til ett års ubetinget fengsel, inndragning av 300.000 kroner og til å betale 5.000 kroner i saksomkostninger.

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!