Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dom stanser turistplaner i Barentsburg

Det russiske gruveselskapet sliter med virksomheten sin i Barentsburg. FOTO: Birger Amundsen

Dom stanser turistplaner i Barentsburg

Planene om å fly russiske turister med helikopter fra Longyearbyen til Barentsburg må skrinlegges etter dommen i helikoptersaken mot Trust Arktikugol.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.11.2009 kl 13:02

Det var forrige uke at Hålogaland lagmannsrett ila det russiske gruveselskapet en foretaksstraff på 50.000 kroner for ulovlig helikopterflyging i området rundt Isfjorden. Dommen forsterker ordlyden i flygetillatelsen fra Luftfartstilsynet, hvor det heter at trusten kun kan bruke helikopteret de har stasjonert i Barentsburg i tilknytning til egen virksomhet. Å bruke det i turistøyemed, eller annen kommersiell virksomhet kommer ikke på tale.

Skuffet generaldirektør

Generaldirektør Aleksander P. Veselov i Trust Arktikugol var til stede i Longyearbyen under domsavsigelsen, og var svært skuffet over dommen. Han mener at den ikke bare begrenser flygingen, men også trustens økonomiske virksomhet.

– Hvis vi for eksempel tar utgangspunkt i at trusten vil utvikle reiselivet, og må konkurrere med norske turoperatører, er det innlysende at norske konkurrenter har store fordeler fordi flyplassen ligger i Longyearbyen. På hvilken måte skal russiske turister som ankommer Svalbard i mars-april komme seg videre til Barentsburg? Vi kan ikke forvente at de skal sette seg på en snøskuter på flyplassen og kjøre direkte over til Barentsburg. Det er helt naturlig at slike turister skal kunne fly med trustens helikopter til Barentsburg. Og det blir selvsagt billigere å bruke vårt helikopter enn det norske, sier generaldirektøren.

Lurt av norske myndigheter

Han mener at trusten er blitt lurt av Sysselmannen og Luftfartstilsynet.

– Trust Arktikugol har fløyet med helikopter på Svalbard i 30 år uten tillatelse. Den første tillatelsen fikk vi i 1998. Det var en frivillig sak fra vår side, etter at trusten hadde bedt om en flygetillatelse. I 1998 lovet folk som da jobbet i Luftfartstilsynet at vi kunne fortsette med helikopterflygingen. I 2007 var det helt andre folk som arbeidet i Luftfartstilsynet, og som begynte å påstå at vi overtrådte den tillatelsen vi hadde. Slik jeg ser det er trusten blitt straffet for de gode intensjonene vi hadde i 1998, sier Veselov.

På sparebluss

Forholdene i Barentsburg har gått fra vondt til verre de siste årene. Fra å være et aktivt gruvesamfunn med mellom 1.000 og 1.500 innbyggere og en kullproduksjon på 150.000 til 300.000 tonn årlig, har byen i dag 400 innbyggere og en produksjon på 30.000 tonn.

Gruva er fortsatt ikke kommet i skikkelig produksjon etter brannen som brøt ut i april i fjor, og som førte til at tre mann omkom.

Generaldirektør Veselov sier at det for tiden kun produseres kull nok til å holde kraftverket i gang, noe som har ført til redusert bemanning. Han håper at gruva vil være i full produksjon neste sommer. I så fall er det ett år senere enn han tidligere har spådd.

Svalbardtraktaten

Aleksander P. Veselov, som holder til ved trustens hovedkontor i Moskva, har reist jevnlig til Svalbard etter at han overtok som generaldirektør høsten 2006. Han ser ikke bort fra at trusten igjen kan ta opp spørsmålet om Svalbardtraktaten og likebehandlingsprinsippet. Han er helt klar på at trusten blir diskriminert i forhold til norske selskaper.

Traktaten var tema da helikoptersaken ble behandlet i tingretten i mars, men ble ikke tatt med under ankebehandlingen i lagmannsretten.

– Jeg har ennå ikke bestemt meg for hva jeg skal gjøre, men uansett må jeg gjøre noe for å oppnå de målene som Trust Arktikugol har satt, sier generaldirektøren.

Les mer om saken i Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!