Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Døde i Sysselmannens tau

Et reinsdyr led en langsom død etter å ha viklet seg inn i Sysselmannens tau i Colesbukta. Bildet er tatt 2. juli i fjor. FOTO: Terkel Hansen

Døde i Sysselmannens tau

Reinsdyret viklet seg inn et tau og måtte bøte med livet. Tauet var det Sysselmannen som hadde satt opp.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.09.2012 kl 09:00

– Man kan jo bare spekulere på hva som hadde vært reaksjonen fra Sysselmannen hvis det hadde vært privatpersoner som hadde gjort det samme, og med samme resultat, sier Terkel Hansen som oppdaget restene av reinsdyret som var viklet inn i Sysselmanns-tauet i Colesbukta i fjor sommer.

Viklet seg inn

Hvert år lider flere dyr en langsom og pinefull død som følge av at de setter seg fast i søppel og tau på Svalbard. I sommer har Svalbardposten omtalt flere tilfeller der dyr har viklet seg inn i tau og vaiere.

Da Hansen leste sakene, tenkte han på det han så i Colesbukta 2. juli i fjor. Rett nedenfor den nederste bebyggelsen i bukta, oppdaget han skjelettet av et reinsdyr. Dyret hadde viklet geviret inn i et tau og ikke klart å komme seg løs.Tauet viste seg å tilhøre Sysselmannen, noe som får Hansen til å reagere.

– Det viser hva som skjer når de som er satt til å verne om Svalbard, herunder dyreliv og kulturminner, ikke alltid tenker på konsekvensene av tiltak som blir gjort, sier han.

– Uheldig løsning

Sysselmannen bekrefter at det var de som satte opp tauet i 2010 og fjernet det i fjor sommer. Miljøvernsjef Guri Tveito beklager hendelsen.

– Dette er veldig beklagelig, og det er slett ikke en del av våre rutiner å sette opp tau på denne måten, sier Tveito.

Bakgrunnen var det russiske oppryddingsarbeidet i Colesbukta. For å forhindre at ryddemannskapene skulle komme for nær og ødelegge de gamle, vernede tuftene i området, ble tauet satt opp. På tauet sto det en lapp med russisk og norsk tekst: «Fredet kulturminne. 100 meters sone med ferdselsforbud».

– Oppsettingen av tauet hadde sin begrunnelse, men det er en veldig uheldig løsning. Jeg var ikke kjent med at det var satt opp. Tau i terrenget skal ikke forekomme, sier miljøvernsjefen.
 

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!