Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Døde i Sysselmannens tau

Et reinsdyr led en langsom død etter å ha viklet seg inn i Sysselmannens tau i Colesbukta. Bildet er tatt 2. juli i fjor. FOTO: Terkel Hansen

Døde i Sysselmannens tau

Reinsdyret viklet seg inn et tau og måtte bøte med livet. Tauet var det Sysselmannen som hadde satt opp.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.09.2012 kl 09:00

– Man kan jo bare spekulere på hva som hadde vært reaksjonen fra Sysselmannen hvis det hadde vært privatpersoner som hadde gjort det samme, og med samme resultat, sier Terkel Hansen som oppdaget restene av reinsdyret som var viklet inn i Sysselmanns-tauet i Colesbukta i fjor sommer.

Viklet seg inn

Hvert år lider flere dyr en langsom og pinefull død som følge av at de setter seg fast i søppel og tau på Svalbard. I sommer har Svalbardposten omtalt flere tilfeller der dyr har viklet seg inn i tau og vaiere.

Da Hansen leste sakene, tenkte han på det han så i Colesbukta 2. juli i fjor. Rett nedenfor den nederste bebyggelsen i bukta, oppdaget han skjelettet av et reinsdyr. Dyret hadde viklet geviret inn i et tau og ikke klart å komme seg løs.Tauet viste seg å tilhøre Sysselmannen, noe som får Hansen til å reagere.

– Det viser hva som skjer når de som er satt til å verne om Svalbard, herunder dyreliv og kulturminner, ikke alltid tenker på konsekvensene av tiltak som blir gjort, sier han.

– Uheldig løsning

Sysselmannen bekrefter at det var de som satte opp tauet i 2010 og fjernet det i fjor sommer. Miljøvernsjef Guri Tveito beklager hendelsen.

– Dette er veldig beklagelig, og det er slett ikke en del av våre rutiner å sette opp tau på denne måten, sier Tveito.

Bakgrunnen var det russiske oppryddingsarbeidet i Colesbukta. For å forhindre at ryddemannskapene skulle komme for nær og ødelegge de gamle, vernede tuftene i området, ble tauet satt opp. På tauet sto det en lapp med russisk og norsk tekst: «Fredet kulturminne. 100 meters sone med ferdselsforbud».

– Oppsettingen av tauet hadde sin begrunnelse, men det er en veldig uheldig løsning. Jeg var ikke kjent med at det var satt opp. Tau i terrenget skal ikke forekomme, sier miljøvernsjefen.
 

Siste nytt i Nyheter

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!