Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Døde i Sysselmannens tau

Et reinsdyr led en langsom død etter å ha viklet seg inn i Sysselmannens tau i Colesbukta. Bildet er tatt 2. juli i fjor. FOTO: Terkel Hansen

Døde i Sysselmannens tau

Reinsdyret viklet seg inn et tau og måtte bøte med livet. Tauet var det Sysselmannen som hadde satt opp.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.09.2012 kl 09:00

– Man kan jo bare spekulere på hva som hadde vært reaksjonen fra Sysselmannen hvis det hadde vært privatpersoner som hadde gjort det samme, og med samme resultat, sier Terkel Hansen som oppdaget restene av reinsdyret som var viklet inn i Sysselmanns-tauet i Colesbukta i fjor sommer.

Viklet seg inn

Hvert år lider flere dyr en langsom og pinefull død som følge av at de setter seg fast i søppel og tau på Svalbard. I sommer har Svalbardposten omtalt flere tilfeller der dyr har viklet seg inn i tau og vaiere.

Da Hansen leste sakene, tenkte han på det han så i Colesbukta 2. juli i fjor. Rett nedenfor den nederste bebyggelsen i bukta, oppdaget han skjelettet av et reinsdyr. Dyret hadde viklet geviret inn i et tau og ikke klart å komme seg løs.Tauet viste seg å tilhøre Sysselmannen, noe som får Hansen til å reagere.

– Det viser hva som skjer når de som er satt til å verne om Svalbard, herunder dyreliv og kulturminner, ikke alltid tenker på konsekvensene av tiltak som blir gjort, sier han.

– Uheldig løsning

Sysselmannen bekrefter at det var de som satte opp tauet i 2010 og fjernet det i fjor sommer. Miljøvernsjef Guri Tveito beklager hendelsen.

– Dette er veldig beklagelig, og det er slett ikke en del av våre rutiner å sette opp tau på denne måten, sier Tveito.

Bakgrunnen var det russiske oppryddingsarbeidet i Colesbukta. For å forhindre at ryddemannskapene skulle komme for nær og ødelegge de gamle, vernede tuftene i området, ble tauet satt opp. På tauet sto det en lapp med russisk og norsk tekst: «Fredet kulturminne. 100 meters sone med ferdselsforbud».

– Oppsettingen av tauet hadde sin begrunnelse, men det er en veldig uheldig løsning. Jeg var ikke kjent med at det var satt opp. Tau i terrenget skal ikke forekomme, sier miljøvernsjefen.
 

Siste nytt i Nyheter

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Positive fastlandselever

I år er det seks skoleelever fra fastlandet som går på Longyearbyen skole. Ordningen bidrar til å styrke skoletilbudet i Longyearbyen.

Forberedt på det verste

Kystverket og Sysselmannen gjennomførte tirsdag og onsdag en stor oljevernøvelse for å teste hvordan de sammen skal håndtere en skipsulykke på Svalbard.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!