Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Døde helt uventet

Til nå har forskere ikke trodd at isbjørner kunne kaste opp, men det gjorde denne unge hannbjørnen etter at den ble bedøvd av forskere på Edgeøya på Svalbard i september. At den ble forlatt i oppoverbakke etterpå bidro sannsynligvis til at den ble kvalt. FOTO: Arild Lyssand/Sysselmannen

Døde helt uventet

Isbjørnen kastet opp etter at forskere hadde bedøvd den. At den ble liggende i oppoverbakke etterpå kan ha bidratt til at den ble kvalt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.10.2013 kl 08:26

I begynnelsen av september ble en isbjørn bedøvd av forskere fra Norsk Polarinstitutt. Dette skjedde på Meodden, helt nord på Edgeøya på Svalbard.

Etter at bjørnen, en hann på 1-2 år i godt hold, var merket ble den forlatt på stedet. Noen dager senere ble den oppdaget livløs på samme sted.

Veterinærinstituttet har obdusert den døde isbjørnen, og dødsårsaken er klar. Aspirasjon av mageinnhold i luftrør, som betyr at isbjørnen har kastet opp, og fått mageinnhold i lungene slik at den ble kvalt.

At en isbjørn kaster opp er helt nytt for forskerne, og at denne isbjørnen ble lagt i oppoverbakke etter bedøvelsen kan ha medvirket til kvelningen.

Les mer om forskernes forbløffelse på www.svalbardposten.no (krever abonnement)

Siste nytt i Nyheter

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Positive fastlandselever

I år er det seks skoleelever fra fastlandet som går på Longyearbyen skole. Ordningen bidrar til å styrke skoletilbudet i Longyearbyen.

Forberedt på det verste

Kystverket og Sysselmannen gjennomførte tirsdag og onsdag en stor oljevernøvelse for å teste hvordan de sammen skal håndtere en skipsulykke på Svalbard.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!