Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Døde helt uventet

Til nå har forskere ikke trodd at isbjørner kunne kaste opp, men det gjorde denne unge hannbjørnen etter at den ble bedøvd av forskere på Edgeøya på Svalbard i september. At den ble forlatt i oppoverbakke etterpå bidro sannsynligvis til at den ble kvalt. FOTO: Arild Lyssand/Sysselmannen

Døde helt uventet

Isbjørnen kastet opp etter at forskere hadde bedøvd den. At den ble liggende i oppoverbakke etterpå kan ha bidratt til at den ble kvalt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.10.2013 kl 08:26

I begynnelsen av september ble en isbjørn bedøvd av forskere fra Norsk Polarinstitutt. Dette skjedde på Meodden, helt nord på Edgeøya på Svalbard.

Etter at bjørnen, en hann på 1-2 år i godt hold, var merket ble den forlatt på stedet. Noen dager senere ble den oppdaget livløs på samme sted.

Veterinærinstituttet har obdusert den døde isbjørnen, og dødsårsaken er klar. Aspirasjon av mageinnhold i luftrør, som betyr at isbjørnen har kastet opp, og fått mageinnhold i lungene slik at den ble kvalt.

At en isbjørn kaster opp er helt nytt for forskerne, og at denne isbjørnen ble lagt i oppoverbakke etter bedøvelsen kan ha medvirket til kvelningen.

Les mer om forskernes forbløffelse på www.svalbardposten.no (krever abonnement)

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!