Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Døde helt uventet

Til nå har forskere ikke trodd at isbjørner kunne kaste opp, men det gjorde denne unge hannbjørnen etter at den ble bedøvd av forskere på Edgeøya på Svalbard i september. At den ble forlatt i oppoverbakke etterpå bidro sannsynligvis til at den ble kvalt. FOTO: Arild Lyssand/Sysselmannen

Døde helt uventet

Isbjørnen kastet opp etter at forskere hadde bedøvd den. At den ble liggende i oppoverbakke etterpå kan ha bidratt til at den ble kvalt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.10.2013 kl 08:26

I begynnelsen av september ble en isbjørn bedøvd av forskere fra Norsk Polarinstitutt. Dette skjedde på Meodden, helt nord på Edgeøya på Svalbard.

Etter at bjørnen, en hann på 1-2 år i godt hold, var merket ble den forlatt på stedet. Noen dager senere ble den oppdaget livløs på samme sted.

Veterinærinstituttet har obdusert den døde isbjørnen, og dødsårsaken er klar. Aspirasjon av mageinnhold i luftrør, som betyr at isbjørnen har kastet opp, og fått mageinnhold i lungene slik at den ble kvalt.

At en isbjørn kaster opp er helt nytt for forskerne, og at denne isbjørnen ble lagt i oppoverbakke etter bedøvelsen kan ha medvirket til kvelningen.

Les mer om forskernes forbløffelse på www.svalbardposten.no (krever abonnement)

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!