Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dobbelt så mange turister drar til Barentsburg

De ansatte i reiselivsselskapet Arctic Travel Company Grumant opplevde en solid vekst fra i fjor. Om lag tre hundre russiske turister tok turen til Barentsburg, og det er en dobling fra i fjor. FOTO: Christopher Engås

Dobbelt så mange turister drar til Barentsburg

– Det går sakte, men sikkert framover.

Tallene er fortsatt beskjedne for Trust Arktikugols reiselivsselskap. Om lag tre hundre russiske turister fant veien til Barentsburg denne vinteren. I tillegg kom det et betydelig antall besøkende fra Longyearbyen, og Europa for øvrig.

– Det går sakte men sikkert framover. De russiske og asiatiske turistgruppene kommer som regel i løpet av uka, mens europeere og fastboende fra Longyearbyen gjerne kommer i helgene, slik at gruppene utfyller hverandre, sier Ivan Velichenko.

Han gjør det meste i Barentsburg. Han står på scenen når det er opptredener, og guider grupper med besøkende rundt i bosettingen.

Gruveonmvisning

Turistsjef Timofej Rogosjin forteller at det jobbes konstant med tilbudet i Barentsburg. I løpet av vinteren ble ei til boligblokk renovert, og suvenirbutikken er kommet skikkelig i gang. To store klasserom på skolen er totalrenovert, og kunst- og håndtverkssenteret er under utvikling.

– Vi legger opp til å ha ei omfattende kunstutstilling i det gamle konsulatet i sommer, og så jobber vi med å kunne drive omvisning i forbindelse med kullgruva, sier Rogosjin.

Han presiserer at sikkerheten står i høysetet, og at ingen turister skal inn i gruva. Men de skal få en smakebit av gruveatmosfæren med å få dra ned til der toget går inn i gruva under kontorbygningen til Trusten.

«Ordentlig» øl

Trusten har tydeligvis latt seg inspirere av Svalbard bryggeri. Nå jobbes det iherdig med å få tillatelse til å brygge «ordentlig» øl i Barentsburg.

– Det ølet vi brygger i dag har et alkoholinnhold på bare 2,5 prosent. Målet er å ha alle tillatelser på plass slik at vi kan servere øl med et litt høyere alkoholinnhold til neste sesong, sier Rogosjin.

Opprydding

Turistsjefen er den første til å innrømme at det trengs ei opprydding i og rundt Barentsburg. Trusten er nå i en dialog med LPO arkitekter for å sondere mulighetene. Arealplanprosessen startet i november i fjor.

– Vi vil finne den best mulige måten å utnytte landskapet i og rundt bosettingen på, og har søkt hjelp fra det norske arkitektkontoret, sier han.

– Det gjelder området mot Grøndalen, gjennom bosettingen og helt ut til Kapp Heer. Her er det mye opprydding som må gjøres. Å få fjernet skrapmetall er en prioritert oppgave, legger Rogosjin til.

Helhetlig tilbud

Russerne har tidligere ikke vært spesielt flinke til å markedsføre seg. I år har de blitt tilgjengelige i ulike bookingsammenhenger som Svalbard booking og hotels.com. Nå jobbes det også med å få på plass et mer helhetlig og standrardisert opplegg rundt de besøkende.

– Vi har et femdagersopplegg som vi markedsfører mot de pengesterke delene av det russiske markedet. Gjestene ankommer Longyearbyen, og overnatter første natt i Trusten sitt hus der. Dagen etter går turen til Barentsburg i to dager, så til Pyramiden, før turen går tilbake til Longyearbyen og hjem, sier turistsjefen.

Barentsburg er opptatt av å være billigere enn Longyearbyen. Det skisserte opplegget for to personer, og leie av en snøskuter kostet denne vintersesongen 8.400 kroner, inkludert flyreisen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!