Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dobbelt så mange turister drar til Barentsburg

De ansatte i reiselivsselskapet Arctic Travel Company Grumant opplevde en solid vekst fra i fjor. Om lag tre hundre russiske turister tok turen til Barentsburg, og det er en dobling fra i fjor. FOTO: Christopher Engås

Dobbelt så mange turister drar til Barentsburg

– Det går sakte, men sikkert framover.

Tallene er fortsatt beskjedne for Trust Arktikugols reiselivsselskap. Om lag tre hundre russiske turister fant veien til Barentsburg denne vinteren. I tillegg kom det et betydelig antall besøkende fra Longyearbyen, og Europa for øvrig.

– Det går sakte men sikkert framover. De russiske og asiatiske turistgruppene kommer som regel i løpet av uka, mens europeere og fastboende fra Longyearbyen gjerne kommer i helgene, slik at gruppene utfyller hverandre, sier Ivan Velichenko.

Han gjør det meste i Barentsburg. Han står på scenen når det er opptredener, og guider grupper med besøkende rundt i bosettingen.

Gruveonmvisning

Turistsjef Timofej Rogosjin forteller at det jobbes konstant med tilbudet i Barentsburg. I løpet av vinteren ble ei til boligblokk renovert, og suvenirbutikken er kommet skikkelig i gang. To store klasserom på skolen er totalrenovert, og kunst- og håndtverkssenteret er under utvikling.

– Vi legger opp til å ha ei omfattende kunstutstilling i det gamle konsulatet i sommer, og så jobber vi med å kunne drive omvisning i forbindelse med kullgruva, sier Rogosjin.

Han presiserer at sikkerheten står i høysetet, og at ingen turister skal inn i gruva. Men de skal få en smakebit av gruveatmosfæren med å få dra ned til der toget går inn i gruva under kontorbygningen til Trusten.

«Ordentlig» øl

Trusten har tydeligvis latt seg inspirere av Svalbard bryggeri. Nå jobbes det iherdig med å få tillatelse til å brygge «ordentlig» øl i Barentsburg.

– Det ølet vi brygger i dag har et alkoholinnhold på bare 2,5 prosent. Målet er å ha alle tillatelser på plass slik at vi kan servere øl med et litt høyere alkoholinnhold til neste sesong, sier Rogosjin.

Opprydding

Turistsjefen er den første til å innrømme at det trengs ei opprydding i og rundt Barentsburg. Trusten er nå i en dialog med LPO arkitekter for å sondere mulighetene. Arealplanprosessen startet i november i fjor.

– Vi vil finne den best mulige måten å utnytte landskapet i og rundt bosettingen på, og har søkt hjelp fra det norske arkitektkontoret, sier han.

– Det gjelder området mot Grøndalen, gjennom bosettingen og helt ut til Kapp Heer. Her er det mye opprydding som må gjøres. Å få fjernet skrapmetall er en prioritert oppgave, legger Rogosjin til.

Helhetlig tilbud

Russerne har tidligere ikke vært spesielt flinke til å markedsføre seg. I år har de blitt tilgjengelige i ulike bookingsammenhenger som Svalbard booking og hotels.com. Nå jobbes det også med å få på plass et mer helhetlig og standrardisert opplegg rundt de besøkende.

– Vi har et femdagersopplegg som vi markedsfører mot de pengesterke delene av det russiske markedet. Gjestene ankommer Longyearbyen, og overnatter første natt i Trusten sitt hus der. Dagen etter går turen til Barentsburg i to dager, så til Pyramiden, før turen går tilbake til Longyearbyen og hjem, sier turistsjefen.

Barentsburg er opptatt av å være billigere enn Longyearbyen. Det skisserte opplegget for to personer, og leie av en snøskuter kostet denne vintersesongen 8.400 kroner, inkludert flyreisen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!