Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dobbelt så mange turister drar til Barentsburg

De ansatte i reiselivsselskapet Arctic Travel Company Grumant opplevde en solid vekst fra i fjor. Om lag tre hundre russiske turister tok turen til Barentsburg, og det er en dobling fra i fjor. FOTO: Christopher Engås

Dobbelt så mange turister drar til Barentsburg

– Det går sakte, men sikkert framover.

Tekst:

Publisert:

Tallene er fortsatt beskjedne for Trust Arktikugols reiselivsselskap. Om lag tre hundre russiske turister fant veien til Barentsburg denne vinteren. I tillegg kom det et betydelig antall besøkende fra Longyearbyen, og Europa for øvrig.

– Det går sakte men sikkert framover. De russiske og asiatiske turistgruppene kommer som regel i løpet av uka, mens europeere og fastboende fra Longyearbyen gjerne kommer i helgene, slik at gruppene utfyller hverandre, sier Ivan Velichenko.

Han gjør det meste i Barentsburg. Han står på scenen når det er opptredener, og guider grupper med besøkende rundt i bosettingen.

Gruveonmvisning

Turistsjef Timofej Rogosjin forteller at det jobbes konstant med tilbudet i Barentsburg. I løpet av vinteren ble ei til boligblokk renovert, og suvenirbutikken er kommet skikkelig i gang. To store klasserom på skolen er totalrenovert, og kunst- og håndtverkssenteret er under utvikling.

– Vi legger opp til å ha ei omfattende kunstutstilling i det gamle konsulatet i sommer, og så jobber vi med å kunne drive omvisning i forbindelse med kullgruva, sier Rogosjin.

Han presiserer at sikkerheten står i høysetet, og at ingen turister skal inn i gruva. Men de skal få en smakebit av gruveatmosfæren med å få dra ned til der toget går inn i gruva under kontorbygningen til Trusten.

«Ordentlig» øl

Trusten har tydeligvis latt seg inspirere av Svalbard bryggeri. Nå jobbes det iherdig med å få tillatelse til å brygge «ordentlig» øl i Barentsburg.

– Det ølet vi brygger i dag har et alkoholinnhold på bare 2,5 prosent. Målet er å ha alle tillatelser på plass slik at vi kan servere øl med et litt høyere alkoholinnhold til neste sesong, sier Rogosjin.

Opprydding

Turistsjefen er den første til å innrømme at det trengs ei opprydding i og rundt Barentsburg. Trusten er nå i en dialog med LPO arkitekter for å sondere mulighetene. Arealplanprosessen startet i november i fjor.

– Vi vil finne den best mulige måten å utnytte landskapet i og rundt bosettingen på, og har søkt hjelp fra det norske arkitektkontoret, sier han.

– Det gjelder området mot Grøndalen, gjennom bosettingen og helt ut til Kapp Heer. Her er det mye opprydding som må gjøres. Å få fjernet skrapmetall er en prioritert oppgave, legger Rogosjin til.

Helhetlig tilbud

Russerne har tidligere ikke vært spesielt flinke til å markedsføre seg. I år har de blitt tilgjengelige i ulike bookingsammenhenger som Svalbard booking og hotels.com. Nå jobbes det også med å få på plass et mer helhetlig og standrardisert opplegg rundt de besøkende.

– Vi har et femdagersopplegg som vi markedsfører mot de pengesterke delene av det russiske markedet. Gjestene ankommer Longyearbyen, og overnatter første natt i Trusten sitt hus der. Dagen etter går turen til Barentsburg i to dager, så til Pyramiden, før turen går tilbake til Longyearbyen og hjem, sier turistsjefen.

Barentsburg er opptatt av å være billigere enn Longyearbyen. Det skisserte opplegget for to personer, og leie av en snøskuter kostet denne vintersesongen 8.400 kroner, inkludert flyreisen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!