Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Disse to skal ønske deg velkommen til Svalbard

Sval (t.v.) og Bard er glade turister, men helt på jordet når det gjelder å respektere Svalbards unike naturverdier. Ved å vise hvordan ting ikke skal gjøres, håper man at framtidige turister skal forstå viktigheten av de reglene som er nedfelt. FOTO: Christopher Engås

Disse to skal ønske deg velkommen til Svalbard

De heter Sval og Bard, og har gode utsikter til å bli noe svært mange assosierer med Svalbard.

Sval og Bard må beskrives som turist-troll. De snakker ikke språk, men grynter og ler rått på trollete vis. Og trollete er de så det holder: De herjer med Svalbards plante- og dyreliv, de ødelegger kulturminner, og de bryter alle regler for ferdsel i naturen.

For å nevne noe.

Ti filmer

Denne uken er italienske Giacomo Agnetti og Daniele di Domenico på Svalbard for å gjøre opptak til animasjonsserien om Svalbardvettreglene (se faktaramme). De jobber for et firma som heter Studio Kairos, som har fått oppdraget fra Unis, etter at det ble gitt støtte til prosjektet fra Svalbard Miljøvernfond.

– Selskapet vi arbeider for spesialiserer seg i miljøkommunikasjon. Planen er å lage ti animasjonsfilmer på 1-1,5 minutt hver, en for hver Svalbardvettregel, forteller di Domenico.

Etter handlingen i filmene, som illustrerer hvordan man ikke skal gå fram som turist, vises en plakat med den gjeldende Svalbardvettregelen.

Blir drept

Sval og Bard er, i følge produsentene, basert på norske troll. Men holdningene til omgivelsene er absolutt ikke norske.

– Jeg vil si at de er mer italienske. Tanken med å bruke troll ligger i at det er lettere å lage humor ut av alvorlige tema med bruk av ikke-menneskelige skikkelser. De som ser dette blir ikke så følelsesmessig tilknyttet hovedkarakterene, sier Agnetti.

– Hvorfor er det viktig?

– Fordi Sval og Bard blir drept i mange av filmene. Meningen er at det skal være litt morsomt for at folk skal følge med, men såpass drastisk i dramaturgien at folk forstår alvoret i budskapet.

– Det er nemlig slik at regler i bunn og grunn er kjedelige. Hvis man får dem illustrert med litt humor, vil folk følge bedre med, og samtidig oppfatte budskapet. I tillegg er mennesker slik anlagt at de mange ganger opponerer når de får beskjed om at sånn og sånn skal du ikke gjøre. Vi tror dette vil fungere bedre.

Vises til turister

I tillegg til å gjøre opptak til animasjonsfilmene denne uken, arbeider Agnetti og di Domenico med distribusjonen av filmene. De anslår at alle filmene skal være ferdig til lansering på våren til neste år. Går det slik de håper og tror, vil alle turister som kommer til Svalbard få se i alle fall noen av filmene.

– Denne uken har vi hatt møte med Avinor om å vise filmene på skjermer ved bagasjebandet på flyplassen i Longyearbyen, og det er de så langt positive til. Ellers blir det å vise filmene på hotellene, Svalbard museum og hos turoperatørene, hvis vi får alle avtaler i boks, sier di Domenico.

– Og så blir det å knytte filmene til nettsidene til de som tilbyr opplevelser for turister på Svalbard, eksempelvis Svalbard Reiseliv, legger han til.

Agnetti skyter inn at selskapet nok vil vise filmene på ulike festivaler for sjangeren, og få eksponering slik. Prosjektet har vært arbeidet med helt siden 2011.

Nøkkelord

Se bildet større

I den første kortfilmen som er ferdig, bryter Bard Svalbardvettregel nummer 2 så det holder. FOTO: Studio Kairos

Se bildet større

Giacomo Agnetti (t.v.) og Daniele di Domenico har vært flere omganger på Svalbard for å gjøre opptak til de ti animasjonsfilmene. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!