Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Disse gir nye kork-millioner

Alkoholsalget i Nordpolet er lønnsomt - også for lag og foreninger i Longyearbyen og Svea. FOTO: Birger Amundsen (illustrasjon)

Disse gir nye kork-millioner

Nordpolet gikk med 5,6 millioner kroner i overskudd i fjor. Pengene overføres til kork-fondet.

Sosial- og helsedepartementet har bestemt at nettooverskuddet fra Nordpolet skal overføres til Longyearbyen lokalstyre. De fordeler pengene videre til allmennyttige formål i Longyearbyen og Svea – også kalt korkpenger. I fjor delte LL ut til sammen 2,7 millioner korkpenger.


Liten vekst

Etter utsalgets generalforsamling i april, er det klart at fjorårets alkoholsalg ga et overskudd på 5,6 millioner kroner.

I fjor solgte polet til sammen 254.000 liter brennevin, vin og øl. Det tilsvarer en økning på 1,4 prosent fra 2011. Salget ligger likevel 10 prosent under nivået i 2008, ifølge årsregnskapet fra utsalget.


Mer øl, mindre sprit

Kundene kjøpte i fjor mer øl og vin, mens salget av sterkere drikke gikk ned. Brenne­vinsalget gikk ned med 1,1 prosent og sterkvin ned 2,4 prosent. Svakvin økte med 3,3 prosent og øl med 1,0 prosent. Nordpolets omsetning var 20 millioner kroner i fjor, omtrent på nivå med de tre siste årene.

Nordpolet eies av Vinmonopolet, mens Svalbardbutikken driver utsalget etter avtale med Vinmonopolet.

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!