Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Disse gir nye kork-millioner

Alkoholsalget i Nordpolet er lønnsomt - også for lag og foreninger i Longyearbyen og Svea. FOTO: Birger Amundsen (illustrasjon)

Disse gir nye kork-millioner

Nordpolet gikk med 5,6 millioner kroner i overskudd i fjor. Pengene overføres til kork-fondet.

Tekst:

Publisert:

Sosial- og helsedepartementet har bestemt at nettooverskuddet fra Nordpolet skal overføres til Longyearbyen lokalstyre. De fordeler pengene videre til allmennyttige formål i Longyearbyen og Svea – også kalt korkpenger. I fjor delte LL ut til sammen 2,7 millioner korkpenger.


Liten vekst

Etter utsalgets generalforsamling i april, er det klart at fjorårets alkoholsalg ga et overskudd på 5,6 millioner kroner.

I fjor solgte polet til sammen 254.000 liter brennevin, vin og øl. Det tilsvarer en økning på 1,4 prosent fra 2011. Salget ligger likevel 10 prosent under nivået i 2008, ifølge årsregnskapet fra utsalget.


Mer øl, mindre sprit

Kundene kjøpte i fjor mer øl og vin, mens salget av sterkere drikke gikk ned. Brenne­vinsalget gikk ned med 1,1 prosent og sterkvin ned 2,4 prosent. Svakvin økte med 3,3 prosent og øl med 1,0 prosent. Nordpolets omsetning var 20 millioner kroner i fjor, omtrent på nivå med de tre siste årene.

Nordpolet eies av Vinmonopolet, mens Svalbardbutikken driver utsalget etter avtale med Vinmonopolet.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!