Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Disse gir nye kork-millioner

Alkoholsalget i Nordpolet er lønnsomt - også for lag og foreninger i Longyearbyen og Svea. FOTO: Birger Amundsen (illustrasjon)

Disse gir nye kork-millioner

Nordpolet gikk med 5,6 millioner kroner i overskudd i fjor. Pengene overføres til kork-fondet.

Tekst:

Publisert:

Sosial- og helsedepartementet har bestemt at nettooverskuddet fra Nordpolet skal overføres til Longyearbyen lokalstyre. De fordeler pengene videre til allmennyttige formål i Longyearbyen og Svea – også kalt korkpenger. I fjor delte LL ut til sammen 2,7 millioner korkpenger.


Liten vekst

Etter utsalgets generalforsamling i april, er det klart at fjorårets alkoholsalg ga et overskudd på 5,6 millioner kroner.

I fjor solgte polet til sammen 254.000 liter brennevin, vin og øl. Det tilsvarer en økning på 1,4 prosent fra 2011. Salget ligger likevel 10 prosent under nivået i 2008, ifølge årsregnskapet fra utsalget.


Mer øl, mindre sprit

Kundene kjøpte i fjor mer øl og vin, mens salget av sterkere drikke gikk ned. Brenne­vinsalget gikk ned med 1,1 prosent og sterkvin ned 2,4 prosent. Svakvin økte med 3,3 prosent og øl med 1,0 prosent. Nordpolets omsetning var 20 millioner kroner i fjor, omtrent på nivå med de tre siste årene.

Nordpolet eies av Vinmonopolet, mens Svalbardbutikken driver utsalget etter avtale med Vinmonopolet.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!