Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Disse gir nye kork-millioner

Alkoholsalget i Nordpolet er lønnsomt - også for lag og foreninger i Longyearbyen og Svea. FOTO: Birger Amundsen (illustrasjon)

Disse gir nye kork-millioner

Nordpolet gikk med 5,6 millioner kroner i overskudd i fjor. Pengene overføres til kork-fondet.

Tekst:

Publisert:

Sosial- og helsedepartementet har bestemt at nettooverskuddet fra Nordpolet skal overføres til Longyearbyen lokalstyre. De fordeler pengene videre til allmennyttige formål i Longyearbyen og Svea – også kalt korkpenger. I fjor delte LL ut til sammen 2,7 millioner korkpenger.


Liten vekst

Etter utsalgets generalforsamling i april, er det klart at fjorårets alkoholsalg ga et overskudd på 5,6 millioner kroner.

I fjor solgte polet til sammen 254.000 liter brennevin, vin og øl. Det tilsvarer en økning på 1,4 prosent fra 2011. Salget ligger likevel 10 prosent under nivået i 2008, ifølge årsregnskapet fra utsalget.


Mer øl, mindre sprit

Kundene kjøpte i fjor mer øl og vin, mens salget av sterkere drikke gikk ned. Brenne­vinsalget gikk ned med 1,1 prosent og sterkvin ned 2,4 prosent. Svakvin økte med 3,3 prosent og øl med 1,0 prosent. Nordpolets omsetning var 20 millioner kroner i fjor, omtrent på nivå med de tre siste årene.

Nordpolet eies av Vinmonopolet, mens Svalbardbutikken driver utsalget etter avtale med Vinmonopolet.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!